Albumaktuelle Veronica Maggio:

– Lei av å være misfornøyd

Den svenske artisten Veronica Maggio er aktuell med ny singel, «Kurt Cobain».
Etter en tøff tid i «låtskriver-Thailand» gjenfant Veronica Maggio kreativiteten – med litt hjelp fra Jocke Berg fra Kent.

Med albumet Fiender är tråkigt vifter hun med det hvite flagget både mot andre – og seg selv.

For «fienden» finnes både i og rundt henne.

– Det kommer kanskje fordi jeg er lei av å være misfornøyd med saker og ting, med meg selv og andre. Det er litt av et fredsflagg, sier Veronica Maggio:

– Det er et av temaene jeg stadig vender tilbake til: At jeg vil bli bedre. At jeg utsetter saker, eller at jeg er for rotete. «Heretter skal jeg bli bedre».

LES OGSÅ: Hinter om mulig Scissor Sisters-gjenforening.

Første halvdel er ute nå, mens resten følger i høst. Dermed har Veronica Maggio nye låter i bagasjen – når hun inntar festivaler rundt i Skandinavia.

Hun innledet sommeren med å slå Louis Armstrongs besøksrekord fra 1962 på Stockholms Gröna Lund: 51.000 publikummere så hennes tre konserter i fornøyelsesparken. Nå er hun ute på landeveien, og har fire konserter i Norge i juli og august.

Handlet om timing

I forkant av å lage Fiender är tråkigt reiste Maggio til Los Angeles – eller «låtskriver-Thailand», som hun spøkefullt kaller det. Hun er langt fra den eneste skandinaviske artisten som har prøvd vingene i den amerikanske byen – men vel fremme klarte hun ikke å skrive musikk.

– For meg handlet det bare om timing, jeg var ikke på et bra sted rent kreativt. Det hadde ikke med Los Angeles eller dem jeg skrev med å gjøre, understreker hun.

Foto:Helge Brekke
Veronica Maggio fotografert i forbindelse med et GAFFA-intervju tidligere i år.

Vendepunktet kom fra uventet hold. Da den kjente regissøren Tomas Alfredson skulle lage kortfilm om Ingmar Bergman, ville han at Veronica Maggio skulle skrive en sang sammen med Jocke Berg.

Som så mange unge fra 80-tallsgenerasjonen hadde hun vokst opp med Kent. Men terskelen føltes litt høy, medgir hun:

– Jeg var litt urolig foran vårt møte, og foreslo til og med at noen andre enn Jocke Berg skulle gjøre det, siden det føltes skremmende.

Men Tomas Alfredson var «veldig bestemt», forteller Maggio videre. Og sammensetningen av de to viste seg å være et lykketreff. Derfor bestemte duoen å fortsette samarbeidet også på Fiender är tråkigt.

Filmskaperen Maggio

Under sin kreative tørke hoppet Veronica Maggio på et manusskrivekurs for å prøve noe nytt – men forlot det da nye låtideer begynte å banke på døren. Om det blir noen film, får fremtiden vise.

– Kanskje! Men jeg «jinxer» det om jeg sier for mye, det er ikke bare å slenge sammen en film. Det finnes nok mange filmmanus i skuffer, sier hun til TT.

Foto:Helge Brekke
Veronica Maggio liker å spille ting fra hele katalogen (med unntak av førsteplaten, som ikke ble gitt ut i Norge) når hun står på scenen.

Veronica Maggio har sluppet fem fullengdere tidligere, men dette er første gang hun har delt opp albumet i to. Det handler om hvordan musikklimaet har forandret seg.

– Jeg liker egentlig ikke å forandre meg ettersom hvordan vinden blåser, men vi ville at folk skulle lytte til hele albumet. Siden folk konsumerer musikk på et annet vis i dag, føltes dette som en bra måte å gi alle låtene en sjanse til å bli lyttet til.

Hun mener det er en del av utviklingen.

– Jeg bekymrer meg ikke for at mennesker skal slutte å lese eller slutte å konsumere kultur. Det er bedre å forsøke å hoppe på, enn å bremse.

Blir mamma igjen

Veronica Maggios debut sto med Vatten och bröd-albumet i 2006, og i dag er hun en av Sveriges største artister. Men hva som skjer på det private planet er hun mer tyst om.

– Det føles som om det alltid har lønnet seg å gjøre det på den måten, da slipper man alle de kjedelige sidene av det. Når man innbyr folk i det rommet, må man for alltid forholde seg til at alle vet saker og ting om det rommet.

LES OGSÅ: Verdensstjerne i slagsmål på åpen gate i Stockholm.

Et unntak gjorde hun i mai, da hun la ut et Instagram-bilde med teksten «noe har skjedd med midjemålet mitt, hva kan det være?». Barn nummer to er nemlig på gang.

– Det var deilig å få gjøre det selv og slippe spekulasjoner da vi skulle ha turnépremiere. Man bare «sånn er det, vi sier ikke noe mer».

I boken «Allt är för bra nu» fortalte Veronica Maggio at hun jobbet veldig hardt med Satan i gatan-albumet samtidig med at hun fikk sønnen Bosse. Denne gangen planlegger Maggio å ta det roligere, og har latt høsten stå åpen – og ikke dra på turné når andre albumdel skal slippes.

(©NTB)