Konsertaktuelle Jaga Jazzist:

Markerer 25 år med originalmedlemmene

Jaga Jazzist fotografert i 2019.
A Livingroom Hush staket ut kursen for Jaga Jazzist. I morgen tar bandet med seg publikum på en reise tilbake når de fremfører albumet i sin helhet.

– Det er gøy, og det er sjelden vi gjør sånne ting. Det er en ny måte å tenke på for oss, og det er gøy at flere av de originale medlemmene skal være med, sier trommeslager Martin Horntveth til GAFFA.no.

Lørdag står jazz/elektronika-bandet på scenen under Piknik i Parken.

LES OGSÅ: Forbyr Elton John-film.

Der skal de å fremføre albumet A Livingroom Hush i sin helhet for å markere at bandet har eksistert i 25 år.

Albumet ble i 2002 kåret til «årets beste jazzalbum» av BBC, og er ifølge Joakim Haugland i Smalltown Supersound, plateselskapet som skiva ble utgitt på, en samling låter som er større enn seg selv – og som var et resultat av miljøet på Blå, hvor det kokte over av både sjangre og musikere som møttes.

I sin beskrivelse av konserten på Piknik i Parken sine nettsider skriver han at A Livingroom Hush representerte noe helt nytt i norsk sammenheng, før han stempler albumet «Jaga Jazzists beste».

Som en skole og en oppvekst

Jaga Jazzist har holdt det gående i et kvart århundre, og på den tiden har de ulike musikerne i bandet ifølge Horntveth jobbet med opp mot 200 ulike artister og musikere. Likevel trekker han frem å komme hjem til Jaga som et høydepunkt etter å ha vært ute på veien med andre artister.

Bandet beskriver han både som en skole og en oppvekst, og forteller at 25-årsjubileet like mye marker det vennskapelig samspillet som det musikalske.

Foto:Tord Litleskare | GAFFA
Martin Horntveth på scenen med Jaga under Bergenfest 2015.

Konserten i Sofienbergparken er første gang på flere år at gamle originalmedlemmer står på scenen med Jaga Jazzist. Martin forteller at det som kjennetegner Jaga i dag startet med A Livingroom Hush.

– De første seks årene var det mest hummer og kanari, og prøving og feiling, forteller han ivrig. Med andrealbumet begynte Jaga Jazzist å eksperimentere med Pro Tools, datamaskiner og mer manipulert lyd.

– Også var det enormt melodisk! Låtene er ikke så lange. Etter hvert har det blitt 10-12 minutter.

Blant de tidligere medlemmene som blir med på konserten denne helgen er Mathias Eick, Jørgen Munkeby og Ivar «Ravi» Johansen. Trommisen forteller at det i øvingen har vært mye fokus på å prøve å finne ut av hvordan de gjorde det da A Livingroom Hush ble til i 2002, med å gjenskape lydene.

– For de som kommer for å se oss blir det en veldig memory lane. Det er 18-19 år siden den plata kom, og mange av de som kommer har sikkert fulgt oss siden den tiden – så det er mye minner.

– Ikke et band som spiller enkeltlåter

Martin Horntveth forteller at å skulle spille hele albumet kronologisk er utfordrende, men gøy fordi det er akkurat hva det er. Han trekker fram at Jaga Jazzist ikke er et band som må spille enkeltlåter for at publikum ikke skal bli misfornøyd, men at det heller legges vekt på hele konsertopplevelsen.

Trommeslageren forteller at det er viktig for bandet å være i bevegelse, og at de bruker lite tid på å tenke på sjanger og hvilken merkelapp de har. Som han selv sier, så er Jaga Jazzist «på søken – men ikke krampaktig».

LES OGSÅ: No. 4 er tilbake..

De siste årene har det primært vært Martins bror, Lars Horntveth, som har skrevet musikken.

– Vi vil bli inspirert av å prøve å tenke nytt. Det er mer en sånn «ikke suksess-formel». At hvis det funket sist, så er det ikke sikkert at vi gidder å gjøre det igjen.

To dager etter jubileumsmarkeringen beveger Jaga Jazzist seg inn i studio igjen, hvor de skal sette i gang pre-produksjonsfasen på det som kan bli deres første album på fem år.