Intervju med The Tallest Man on Earth:

Litt mindre polert, litt mer skavanker

The Tallest Man on Earth.
The Tallest Man on Earth returnerte i år med sitt første album siden 2015, nå er han også tilbake på veien. Denne uken står Bergenfest og Piknik i Parken på turnéplanen.

36 år gamle Kristian Matsson fra Dalarna i Sverige er bedre kjent for verden som The Tallest Man on Earth.

Indie-folk- og visesangeren som blir hyllet av Pitchfork og sammenlignet med storheter som Woody Guthrie og Bob Dylan.

LES OGSÅ: Norgesaktuelle indiehelter hyller 80-tallsfilm.

Med albumene Shallow Grave og Wild Hunt var han mang en ung sjels gateway drug til folken med låter som The Gardener, Love Is All, Pistol Dreams og The Drying of the Lawns. I 2018 kom han tilbake med EP’en When The Birds Solid Ground og i år kom han med sitt første album på fire år. Med albumet ble det også stemning for å samle mannskapet og dra ut på turné igjen.

I den sammenheng spiller han på Bergenfest i Bergen torsdag og Piknik i Parken i Oslo lørdag denne uken. GAFFA.no tok en telefon med svensken for å snakke litt om feberdrømmer og valget om å la bandet bli igjen hjemme.

Fra Dalarna til New York

Jeg blir oppringt av en sentralborddame fra London. Hun lurer på om jeg har tid til å prate 30 minutter før avtalt tid. «Yes, no problem» sier jeg. «Excellent» sier hun. Et kvarter senere ringer hun opp igjen å spør om vi kan ta intervjuet akkurat nå og at Kristian venter på å bli satt over. «Of course» sier jeg.

– Hello? Sier Kristian.

Hei Kristian, går det fint om jeg tar dette på norsk?

– Men javisst, kanon!, utbryter Kristian.

Han befinner seg i London for en lang promorunde før turnéen hans starter opp med en festivalopptreden i den britiske hovedstaden. Jeg mistenker at han er glad for å prate litt svensk igjen.

Sist gang jeg hørte på deg var det med fullt band og veldig personlige tekster. Hva har du gjort siden 2015?

– Ja det skjedde mye saker i livet mitt rundt Dark Bird Is Home. Privatlivet var i endring og jeg gikk gjennom en skilsmisse, men albumet var også et sosialt prosjekt. Jeg samarbeidet med veldig mange og bandet jeg spilte med var helt fantastiske mennesker. Men denne gangen følte jeg for å finne litt hjem igjen ved å være solo på scenen.

Foto:Kaitlin Scott
The Tallest Man on Earth er tilbake igjen, denne gangen uten band.

Dark Bird Is Home var ikke bare Kristians mest personlige album det var også første gang han hadde med seg et fullt band på en plate. På sitt nyeste: I Love You. It’s a Fever Dream er han tilbake til «røttene».

– Fra 2015 til typ 2017 så turnerte jeg bare og når det var ferdig så brukte jeg mye tid på gården min i Sverige når jeg ikke var i New York.

Litt av en pendlertur!

– Ja, har bodd i New York de siste årene, men jeg og en kompis eier også et lite bruk i Dalarna hvor vi har noen hester blant annet.

Fersk start

I 2017 gikk også platekontrakten hans ut og Kristian var litt mer fri til å jobbe med andre ting. Det viste seg at YouTube var noe han ville bryne seg på.

– Jeg hadde et slags behov for å gjøre noe jeg var helt nybegynner på. Jeg liker å være helt grønn på noe, så jeg bestemte meg for å gi ut en videoserie på YouTube hvor jeg hadde gjort alt selv. Filmet, redigert, fargekorrigert – alt.

– Jeg satt oppe mange sene netter for å få ferdig «The Light in Demos»-serien.

Disse videoene ble til studioinnspillinger som igjen ble til hans første prosjekt siden 2015. Låtene utgjorde EP’en When The Bird Sees The Solid Ground (2018). En utgivelse som var mer nedstrippet, likere materialet hans før 2015.

– Prosessen bak den utgivelsen ga meg lyst til å turnere igjen, og turneringen ga meg lyst til å spille inn et helt nytt album. Så mellom to turnéer sperret jeg meg inne i leiligheten i New York og spilte inn I Love You. It’s a Fever Dream

Ville du være alene?

– Nja, det var mer at prosessen gikk til som sagt i leiligheten min over en intensiv måned hvor jeg spilte inn det meste selv. Det blir mindre polert, litt mer skavanker, men det kjennes også ganske ærlig.

– Dessuten har jeg ikke vært helt alene. Har med kompisen min CJ. Camerieri, han er en av verdens beste blåsere mener nå jeg. Og jeg måtte ha med noe blås!

Kristian legger til at han egentlig aldri så CJ under innspillingen. Han var for opptatt med å turnere med Paul Simon!

– Vi sendte hverandre bare stems haha, så vi så egentlig aldri hverandre i den perioden.

En feberdrøm

I Love You. It’s a Fever Dream er det mer inderlighet og mer generelle bekymringer som tar opp tekstuniverset.

– Albumet forsøker å si at man må ta hånd om hverandre i en urolig verden, mindre om meg og mitt kjærlighetsliv, ler Kristian.

Han staver ikke rett ut hvordan albumet skal høres på. Men tittelen spiller på en feberdrømmer og hvordan du føler deg litt utenfor deg selv og ser rart på verden når du har feber. Og sånn ser verden ut når man skrur på nyhetene i dag, mener Kristian.

– All rasisme, hvordan kvinner har blitt mindreverdige igjen? Herregud det er tanker fra 50-tallet.

– Är det här för riktigt? Uttaler han mer treffende på svensk enn det som lar seg oversettes til norsk.

LES OGSÅ: Ikonisk band gjenforenes i 2020.

The Tallest Man on Earth-turnéen har ingen datoer i juli, forteller Kristian når samtalen nærmer seg slutten.

– Juli som vi som skandinavere vet er den beste sommermåneden og noen i crewet med barn bør få få en sommermåned. Ikke er det like lett å turnere så lenge i strekk som jeg pleide å gjøre heller.

– For å turnere i dag må du være i god form, spiste sunt og få nok søvn. Heldigvis er det mer trendy å spise sunt i dag enn det var da jeg begynte å turene. Det gjør ting mye lettere!