GAFFA-redaksjonen anbefaler:

Disse konsertene kan du ikke gå glipp av på Bergenfest

Stemningsbilde fra Bergenfest med Biffy Clyro på festivalens hovedscene.
GAFFA-redaksjonen kommer med sine beste tips om hva du er nødt til å få med deg på årets utgave av Bergens store sommerfestival.

Et sikkert sommertegn i Vestlandets hovedstad er at byens mange portrom blir dekorert av årets Bergenfest-plakat, en plakat som byr på et bredt sammensatt program som bør tilfredsstille de fleste:

Øverst finner man Bon Iver, Madrugada, Tove Lo og Robert Plant, men om man ser litt lengre ned glimter norske artister som Unge Ferrari, Razika og Pom Poko, som det er vel verdt å låne et øre til, frem. Det hele avsluttes med byens egne helter i Hjerteslag – tipper det vil koke godt foran scenen på Bergenhus festning når Robert Eidesvik & co slår an første strofe.

LES OGSÅ: Ny krise for jubileumsfestivalen.

Men hvordan skal du velge hvilke konserter du bør gå på?

Frykt ikke, GAFFA-redaksjonen har satt seg ned og sett gjennom de 54 artistene og plukket ut ti favoritter.

Den perfekte sommerjammen

Hvem: Jungle
Hvor: Bastionen
Når: Onsdag 12. juni, kl. 20:30
Hvorfor: Se for deg at du ligger i gresset sammen med vennene dine, himmelen males rosa og dere trenger noe for å transformere den rolige ettermiddagen til en skikkelig fest –  da er Jungle artisten for dere. De serverer utrolig fengende indiepop, med tydelige nikk til funk, r&b og soul. Jungle er beryktet for sin karisma live, og siden debuten i 2013 har de fått publikummere over hele verden til å danse til sine tropiske soulrytmer. De har gjestet både Øyafestivalen og Slottsfjell flere ganger, men endelig kommer de til Bergen for å lokke frem solen her også. Om du vil oppleve ekte feelgood-musikk med rytmer som virkelig setter seg i ryggraden, bør du dra på Jungle.

Anbefalt av Ragnhild Severeide

The Cures favorittband

Hvem: The Twilight Sad
Hvor: Bastionen
Når: Torsdag 13. juni, kl. 20:45
Hvorfor: The Twilight Sad besøkte Bergenfest for fire år siden, den gang var det kun de mest oppegående av festivalpublikummet som fikk det med seg. Siden den gang har bandet reist verden rundt som support for The Cure. Et enormt antall konserter er gjennomført og det har satt sine spor. De har spilt på seg en enorm selvtillit og er nå et band som man absolutt bør oppleve på en scene. The Twilight Sad har vokst som band på denne tiden, både på scenen og på plate. Et helt klart bevis på det er deres nye album It Won’t Be Like This All the Time. Et av årets klart beste album med sin mørke blanding av melankolsk postpunk, rock og en dose shoegaze.

Anbefalt av Per Henrik Arnesen

Varm og minimalistisk livslærdom

Hvem: Iris
Hvor:
Bastionen
Når:
Lørdag 15. juni, kl 13:25
Hvorfor: 
Når du hører på musikken til Iris føles nesten det ut som at du leser dagboken til en yngre versjon av deg selv. Hun lager ærlig og personlig popmusikk som både forteller om ung kjærlighet og identitet, og den altoppslukende ensomheten. Uansett om du fremdeles lever med voksesmertene eller har kommet deg over ungdomstiden, minner Iris deg på alle følelsene og lærdommen du har med deg fra den gang. Med sin minimalistiske tilnærming til musikk blir stemmen, harmoniene og teksten de viktigste elementene. Den atmosfæriske og småmelankolske musikken passer perfekt til både kveldsturer på Ulriken og intime kvelder med gamle venner.

Anbefalt av Ragnhild Severeide

Manchester møter Bergen

Hvem: The Charlatans
Hvor: Plenen
Når: Onsdag 12. juni, kl. 17:30
Hvorfor: Bergenfest har alltid levert en dose gammel britpop opp gjennom årene og med tanke på at Bergen har en stor forkjærlighet for den musikken er det selvfølgelig bare deilig når det skjer. Årets gave til byen er The Charlatans. The Charlatans er så absolutt lyden av Manchester-scenen på 90-tallet. Det var ikke bare The Stone Roses og Oasis som kan fra byen i nord-vest, mange kom og forsvant uten å sette spor etter seg. The Charlatans derimot har holdt det imponerende produktivt fra debuten Some Friendly i 1990 og frem til Different Days fra 2017. Bandet har levert noen av de deiligste poplåtene som var på den tiden, The Only One I Know, North Country Boy og Weirdo for å nevne noen.

Anbefalt av Per Henrik Arnesen

Kompromissløs og knallhard hiphop

Hvem: Sushi x Kobe
Hvor: Bastionen
Når: Fredag 14. juni, kl. 22:00
Hvorfor: Sushi x Kobe er Bergens, eller Norges, mest kompromissløse og innovative rapgruppe – og en av Bergenfests mange rebookinger. De er kanskje ikke like tilgjengelige som tidligere, men dette gjør de enda mer attraktive og spennende. Sushi x Kobe tar sjanser i en sjanger som vanligvis er allemannseie, og utfordrer heller lytteren med sjangerblanding, knallhard trap og tankevekkende tekster. Å oppleve det nye materialet live vil nok være sterk kost for noen, men vi kan nok også forvente oss festlåtene Tenker Feil og Aldri For Mye. Konsert med Sushi x Kobe blir uansett fest, du kan forvente moshpit, tekstspytting på høyt nivå og uovervinnelig energi.

Anbefalt av Ragnhild Severeide

Avantgarde i historiske omgivelser

Hvem: Julia Holter
Hvor: Håkonshallen
Når: Onsdag 12. juni, kl. 18:30
Hvorfor: Julia Holter har lenge vært en kritikerfavoritt. Hun har skapt et musikalsk univers hvor hun henter inspirasjon fra ulike stilarter, fra klassisk- og folkemusikk til mer moderne elektronisk musikk og post-rock. Det hele er satt sammen på en måte som gjør dette til hennes egen særegne uttrykk, drømmende, eksperimentell popmusikk. Julia Holter er en leverandør av kvalitet av høyeste grad. Hennes siste album, Aviary, utforsker og utfordrer på mange plan. Det krever noe av deg som lytter. Nå tar hun dette over på scenen og inn i Håkonshallen. Bare det å få oppleve dette ærverdige Håkonshallen bør være grunn god nok til å trekke innendørs. Hennes magisk uttrykk vil fylle rommet med velbehag og nydelig lyd. Forvent en reise fra det helt rolige, nesten urørlige til det småstøyende, nesten irriterende.

Anbefalt av Per Henrik Arnesen

Hissig pop med mye attitude

Hvem: ALMA
Hvor: Bastionen
Når:
Fredag 14. juni, kl. 19:45
Hvorfor: 
Digger du pop, men vil ha noe nytt og annerledes? ALMA er en 23 år gammel popkomet fra Finland, som i 2016 debuterte med hitten Dye My Hair. I 2o18 ble hun nominert til «BBC Sound of… 2018» sammen med artister som Sigrid, Billie Eilish og Lewis Capaldi. Stemmen hennes er så kraftig at den kan knuse fjell, og hun er blant de ferske kvinnelige stemmene som virkelig har noe å fortelle. Hun synger om kroppspositivitet, kvinners rettigheter og seksualitet, og gjør dette med en så punkete attitude at hun kan overbevise hvem som helst. Med en helt magnetisk utstråling er hun garantist for et eksplosivt show du sent vil glemme.

Anbefalt av Ragnhild Severeide

Arven etter James Brown

Hvem: Lee Fields & The Expressions
Hvor: Magic Mirrors
Når: Fredag 14. juni kl. 19:30
Hvorfor: På festivaldagen hvor programmet nok frister et noe yngre alderssegment, dukker en gammel soulslugger opp. Lee Fields & The Expressions inntar scenen for å ta oss med på en reise tilbake i tid. Det er 50 år siden han ga ut sin første single og han holder det fortsatt gående i et forrykende høyt tempo. Lee Fields har holdt det gående siden 60-tallet og selv om mannen har passert norsk pensjonsalder, er det fortsatt god trykk i mannen og han kjører full soulpakke. Sammen med The Expressions har han gitt ut albumet It Rains Love. Et album som leverer deilig soul som bare de gamle karene kan. Dette bør bli en nostalgisk stund med låter som er fylt med elementer fra soul, blues og gospel som det svinger godt av.

Anbefalt av Per Henrik Arnesen

Rufsete og energisk indierock

Hvem: Barns Courtney
Hvor: Magic Mirrors
Når: Torsdag 13. juni, kl. 23:15
Hvorfor: Selv om ikke du nødvendigvis kjenner igjen navnet Barns Courtney, vil du uten tvil kjenne igjen hits som Fire og 99. Musikken har en sånn energi du bare finner i punk, og er den typen indierock som vil tilfredsstille både popfanatikere og rockepurister. Den bankende basstrommen gjør det umulig å ikke bli dratt inn i musikken, som er deilig skitten og som skapt for en utescene hvor gresset snart erstattes med gjørme. Uvitende men griseheldige festivalgjester vil mest sannsynlig gå forbi scenen hvor han spiller, og få seg en enorm overraskelse.

Anbefalt av Ragnhild Severeide

Noen vi har glemt? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side om hvilke konserter du gleder deg mest til på årets Bergenfest.