– 2018 et nytt, godt år i den norske musikkindustrien

Mye aktivitet i platebutikken Phonica Records i London under Record Store Day i 2018.
IFPI Norge karakteriserer 2018 som et nytt, godt år i den norske musikkindustrien – blant annet på grunn av nytt lovverk og at musikksalget fortsetter å stige.

Innspilt musikk ble omsatt for 741 millioner kroner i fjor. Strømming står for hele 89 prosent av totalomsetningen med 656 millioner kroner, ifølge rapporten Musikkåret 2018.

Så prydes da også rapportens forside av den maskerte strømmekongen Alan Walker – strømmet over to milliarder ganger på verdensbasis. Hans gode tall regnes imidlertid ikke med, siden han gis ut på et internasjonalt selskap.

LES OGSÅ: Ny konsertserie til Oslo.

Andelen norsk musikk av totalomsetningen kunne trengt ham: Den fortsetter nemlig sin nedgang og gikk fra 23 prosent i 2017 til rett under 20 prosent for fjoråret.

– En utfordring er at norskandelen går ned, en trend det jobbes hardt for å snu, skriver IFPI Norge, som er bransjeorganisasjonen som blant annet organiserer de store plateselskapene, videre i sin årsoppsummering.

Til de positive nyhetene hører det med at Norge har fått ny åndsverklov, at Høyesterett avsa en viktig og avgjørende dom i Riks-TV-saken, og at EU-parlamentet nylig vedtok et helt nytt direktiv om opphavsrett som også får betydning for Norge.

LES OGSÅ: Sharon Van Etten på Parkteatret.

Den årlige musikkundersøkelsen viser at i 2018 hørte 76 prosent av befolkningen på musikk minst én time hver dag, og at de fleste brukte strømmetjenestene regelmessig – selv om originalmusikk nå må kjempe om oppmerksomheten der med podkaster, coverversjoner og produksjonsmusikk.

(©NTB)