En alternativ festivalguide til Europa

Stemningsbilde fra 2018-utgaven av den nederlandske festivalen Lowlands.
Er du lei av Øya og Piknik i Parken, for gammel for Roskilde (hvis det går an?), eller bare ute etter å oppleve noe helt nytt? Da bør du lese videre.

Vi skriver midten av april i kalenderen, og planene for sommeren legges i en rasende fart. Det er selvsagt mye som skjer i Norge. Store enkeltkonserter med noen av verdens aller største artister i de store byene og nær sagt en festival i hver bygd og grend. Joda, kulturtilbud er vi gode på.

Men kanskje er du lei av å stå med armene i kryss bakerst i Tøyenparken under Øyafestivalen, eller hele tiden å møte på gamle venner og bekjente som vil småprate mens du egentlig bare prøver å nyte musikken fra scenen.

LES OGSÅ: Stort intervju med Veronica Maggio.

Da er det kanskje en idé å komme seg ut av både Norge og Norden og heller se hva resten av Europa har å by på. Vi har bevisst styrt unna de mest kjente, som Roskilde Festival i Danmark, Glastonbury i England og Primavera Sound i Barcelona, selv om det også er festivaler det absolutt er verdt å besøke minst én gang i løpet av livet.

En unik opplevelse

I fjor høst var GAFFA.no på plass under Iceland Airwaves i Reykjavík. Det var en kjølig opplevelse, og vi har derfor ingen problemer med å forstå de som heller lar seg friste til å besøke Island i juni måned. 21. til 24. juni byr Secret Solstice sitt publikum på sammenhengende 72 timer med sol, et stort musikkprogram og en helt unik lokasjon.

Den karbonnøytrale festivalen kan med rette skryte av å bruke sagaøyas storslåtte landskap som backdrop for store musikalske opplevelser.

Årets program inkluderer Black Eyed Peas, Robert Plant & The Sensational Spaceshifters, Martin Garrix, Rita Ora, Patti Smith, Morcheeba, The Sugarhill Gang, Foreign Beggars og Pussy Riot.

Enda en grunn til å dra til Europas nye trend-reisemål

De siste årene har «alle» skullet til Portugal på ferie. Landet som ofte har havnet i skyggen til Spania har fått en trend-oppsving de siste årene. Under overskriften «22 grunner til hvorfor alle drar til Portugal akkurat nå», skrev for eksempel The Telegraph om dette i fjor. Ett punkt som burde vært med på denne listen er musikkfestivalen NOS Alive.

Siden 2007 har det blitt arrangert festival nede ved vannet i Algés i Oeiras, som er å finne ti minutter med tog fra Lisboa. Denne perlen av en festival har et imponerende sterkt program hvert år. Primavera Sound er en naturlig sammenligning, men NOS er mye mer kompakt både når det gjelder program og område. Her rekker du stort sett å få med deg alt du vil få med deg, og du rekker også å slappe av mellom slagene (de siste årene har man til og med kunnet legge seg ned i et stort rom fullt av puter som viser konserten på hovedscenen på storskjerm om du ikke orker å stå ute i varmen).

LES OGSÅ: Aurora har regissert sin første musikkvideo.

På årets plakat finner vi navn som The Smashing Pumpkins, The Cure, H.E.R., Bon Iver, Vampire Weekend, Thom Yorke, Jorja Smith, Robyn, Weezer og mange flere. Festivalen arrangeres fra 11. til 13. juli.

OFF Festival ignorerer trendene

Har du drømt om å dra på festivaltur til Polen? Ikke det? Da har du kanskje ikke hørt om OFF Festival heller? I dagene 2. til 4. august er det nok en gang duket for festivalen som etter arrangørenes utsagn ikke bryr seg om trender, men heller ønsker å gi sitt publikum et tungt kuratert program basert på musikalsk ekspertise.

Stikkordet for musikkutvalget er ifølge arrangørene variasjon: På OFF Festival kan man oppleve et svartmetall, techno, post-punk, avantgardistisk støypop,  hiphop, jazz og post-rock om en annen.

Foals, Suede, Stereolab, Aldous Harding, Superorganism, Electric Wizard og The Gaslamp Killer er blant de mer kjente artistene man kan få med seg.

Årets beste punkrock-fest?

Tolmin er en liten by nordvest i Slovenia, som har blitt et kjent sted for flere sommerfestivaler de siste årene. Byen huser for eksempel hvert år den svært populære festivalen Punk Rock Holiday, som i år arrangeres i dagene 6. til 9. august.

Punk Rock Holiday ble arrangert for første gang i 2011 og er akkurat det navnet lover: en punkrock-ferie, i ordenes rette forstand. Det er ikke uten grunn at festivalområdet omtales som eksepsjonelt. I særdeles idylliske omgivelser, omgitt av fjell, et middelhavsk klima og to festival-eide strender, kan du få med deg noen av de viktigste bandene sjangeren har å by på.

LES OGSÅ: Current 93 til Norge – for aller første gang.

To norske band er dessuten del av årets program, Anti-Lam Front fra Trondheim og det Oslo-baserte bandet Exploding Head Syndrome, som har røtter fra Stavanger. Ellers er navn som Propagandhi, NOFX, Descendents, Good Riddance, Frank Turner og Pennywise å finne på den solide festivalplakaten.

Store navn og variert program – nær Amsterdam

Lowlands har gått av stabelen i Biddinghuizen i Nederland hvert år siden 1993. Festivalen ligger en drøy times reise fra Amsterdam, og kan dermed fint kombineres med litt storbyferie for de som ønsker det.

Datoene for årets festival er 16. til 18. august og denne sommeren kan publikum blant annet få med seg store trekkplastre som Tame Impala, A$AP Rocky, Royal Blood, The National, New Order, Giorgio Moroder, Twenty One Pilots, Anderson .Paak & The Free Nationals, Billie Eilish og Jorja Smith. Samt en rekke mindre nederlandske og internasjonale navn, inkludert norske Boy Pablo.

I tillegg til musikken bys det på kunstinstallasjoner, teater, standup-komikere, filmer, debatter og forskningsworkshoper. Arrangørene skryter dessuten av å ha Europas beste campingfasiliteter.

Noen festivaler du vil anbefale? Ikke nøl med å legge igjen en kommentar under artikkelen eller på vår Facebook-side.