Den norske artisten Brudini hylles av en av de mest innflytelsesrike personene i musikkhistorien

Brudini er soloprosjektet til den London-baserte bergenseren Erik Brudvik. Bildet er fra en konsert i Paris i 2018.
Når bergenseren Erik Brudvik slipper sitt debutalbum senere i år, har han allerede fått gode ord med på veien fra tidligere The Stooges- og Ramones-manager Danny Fields.

Fields, som av mange regnes som en av de mest innflytelsesrike personlighetene i musikkhistorien på grunn av sitt arbeid med Iggy & The Stooges, Ramones, MC5, The Velvet Underground, Jim Morrison og The Modern Lovers, har tidligere gått ut og hyllet den London-baserte bergenseren for sin lyrikk og intense musikalske tilnærming.

– Jeg møtte Danny Fields i London en del ganger og fikk faktisk takket ham for sitatet. Han kvitterte med et smil og sa: «If I said it I meant it. And also, for me, it´s a nice change to talk about the music of someone who is actually still alive». Han karakteriserte for øvrig også Jim Morrison som «the biggest asshole I have ever met», sier Brudvik i en kommentar til GAFFA.

LES OGSÅ: Stort intervju med Aurora.

Danny Fields’ liv ble oppsummert i den glimrende dokumentarfilmen «Danny Says» i 2015.

Ensom vandring i mørket

Nå er Brudvik, under artistnavnet Brudini, snart klar for å slippe sitt debutalbum etter fire år med eksperimentering, skriving, komponering og over 60 konserter – hovedsakelig i London, men også i Paris, New York og Norge.

Den første smakebiten fra albumet kommer i form av den mørke croonerballaden Reflections.

– Låten er en ensom, eksistensiell vandring i mørket; en klassisk lone rider. Men stemningen, desperasjonen og drivet fanger mye av understrømningene vi ser i 2019: Hvordan den vakre maskinen som gjenspeiler våre idealer bak et liberalt demokrati har begynt å slå sprekker. I Ungarn og mange andre steder. Og i stedet aner vi konturene av ting vi trodde hørte fortiden til.

Med utspring i miljøet rundt den bohemsk-litterære utposten the Society Club i Londons Soho-distrikt, er musikken til Brudini en eklektisk blanding av litterær modernisme og rock & roll, analoge synther, visesang og heftige jazzrytmer.

Artisten beskriver selv uttrykket som «en slags reinkarnert musikalsk beatpoesi for det 21. århundre».

Vil utvide konsertbegrepet

Brudini har gjort mye varierte opptredener i London, alt fra konserter til alternativ kabaret (med blant annet Andy Bell fra Erasure) og eksperimentell performance. Han har samarbeidet med Lulu Gainsbourg (sønnen til Serge Gainsbourg), LGBTQ-pioneren Lanah Pillay og den amerikanske beat-forfatteren Chip Martin.

– Spennvidden til kulturscenen i London er enorm, særlig for mer avantgarde og eksperimentelle ting. Jeg er alltid interessert i å utvide konsertbegrepet, låne elementer fra dans, teater og poesi. Som en gigantisk kulturell smeltedigel, er London en levende og unik plass for nettopp dette, avslutter Brudvik.

LES OGSÅ: Neil Young og Miley Cyrus til Skandinavia.

Singelen Reflections er ute via Ask the Dust Records og The Orchard i dag. Debutalbumet er ventet senere i 2019.

Foto:Anne-Line Nygaard
Erik Brudvik fotografert i innspillingsstudioet i London.