Norgesaktuelle Silvana Imam:

– Jeg elsker å stå på scenen, elsker å spille live

Silvana Imam er i disse dager aktuell med albumet «Helig Moder».
Silvana Imam skal på en aldri så liten norgesturné i tiden som kommer: I kveld spiller hun på Tou Scene i Stavanger, før Bergen, Oslo og Trondheim venter. Vi har tatt en prat med den populære artisten om dette – og litt annet.

Silvana Imam er en artist med mange merkelapper. Med sin kompromissløse hiphop og sitt endeløse engasjement har hun bergtatt det svenske og norske folk. Med sin siste utgivelse, Helig Moder, sikter hun høyere enn noen gang.

Albumet, som egentlig skulle lanseres sommeren 2018, ble holdt tilbake.

Imam gikk den gang hardt ut mot streaming-kulturen, men det var også andre grunner til at hun holdt igjen utgivelsen:

– Den største grunnen til at jeg ikke slapp det er at jeg ville teste albumet live og høre hvordan det resonnerte med mine fans og lyttere. Det var veldig viktig for meg. Og så er jeg mitt eget plateselskap, så jeg har ingen sjef å forholde meg til. Jeg gjør litt som jeg vil. Men senere fikk jeg kritikk fra fans fordi det finnes folk som ikke har råd til å gå på konserter, folk som har sosialfobi og ikke kan gå på konserter. Hvordan skal de få tilgang til musikken? Da må jeg jo slippe.

– Målet er frihet

Helig Moder er basert på et dikt Imam skrev. I diktet omtaler hun hvordan vår største sorg er når vi separeres fra vi fødes, og hvordan mennesket separeres fra naturen og verden rundt seg – inkludert sitt sanne jeg.

– Når vi fødes, kommer identifikasjonen, at vi tvinges til å definere oss selv. Det å identifisere oss med masse ulike unødvendige påfunnet epitet og identifikasjoner. Det er ikke vår sanne eksistens. Det er der det kommer fra. At vi er ett. Målet er ikke at kvinner skal ha makt, målet er frihet – ikke makt.

LES OGSÅ: Full pott til platedebutantene Killer Kid Mozart.

Den svenske artisten er viden kjent for å flagge sine meninger, både i låttekster og gjennom andre kanaler, noe hun mener er essensielt som artist. Hun er likevel ydmyk når det kommer til posisjonen hun befinner seg i nå.

– Jeg er så takknemlig for at folk vil lytte til mine synspunkter. Jeg vil ikke være en artist som ikke sier noe. Det ville vært helt ubetydelig. For meg er musikk stort når jeg selv kan påvirke andre mennesker, når jeg selv får uttrykke noe, en mening, en følelse, og jeg kan starte et helt «moment» – det er ekte musikk for meg. Det er noe som berører i dypet, og det er det eneste jeg vil lage. Det er kjempeviktig for meg.

Brøt med managementet

Utgivelsen er også den første Silvana gir ut på sitt eget plateselskap; Naturkraft Silvana Imam. Imam brøt med sitt gamle management, en beslutning som ser ut til å bære sine frukter for stjernen.

– Jeg forlot min tidligere manager fordi han er empati-forstyrret. Jeg jobber ikke med mennesker der viljen til makt tar over. Jeg startet ny «business». Det er vanskelig, men det er også det beste som har skjedd meg fordi jeg har flere samarbeidspartnere enn jeg hadde før. Jeg har ekspandert i mine felt.

Foto:Helge Brekke
Silvana Imams nyeste album, «Helig Moder», ble sluppet i februar.

Helig Moder også et mer dynamisk album, Imam har tatt et steg videre, og åpnet opp for et større og mer melodiøst landskap. Både i lydbilde og tekst vokser den friheten Imam dyrker frem.

– Jeg kan bli akkurat hva jeg vil, og derfor vil jeg også vise flere sider av meg. Jeg uttrykker bare den jeg er, og det er det som gjør det veldig enkelt. Jeg har mye informasjon og kunnskap om bord.

Hun legger til:

– Du spurte hvordan et album blir til, eller hvordan teksten blir til. Jeg gjør mye research, mye forarbeid til alt. Derfor er det veldig enkelt for meg. Jeg sitter ikke bare på Twitter og leser overskrifter. Jeg leser mye og tar det til meg, og derfor er det veldig lett for meg å skrive musikk.

Sammenligner seg ikke med smågutter

I person så vel som i låttekst – hun besitter en utrolig sikkerhet i seg selv og det hun gjør. Dette er ikke noe som kommer av seg selv, men hun har åpenbart knekt en kode. Hun blir ofte trukket frem som feminist-ikon, noe hun står ved. Men til tross for smigrende merkelapper, understreker hun hvor viktig det å holde på seg selv er for henne.

– Kall meg akkurat hva du vil, kall meg superhelt eller feminist-ikon, kall meg hva som helst. Når dagen er over, er jeg kun meg selv.

LES OGSÅ: Ny studie: Avkrefter dødsmetal-myte.

Hiphop-miljøet er dessverre ikke akkurat kjent for sin hyggelige fremstilling av kvinner, og Imam, og andre med henne, har i årenes løp måttet stå under det irriterende tilnavnet «kvinnelig» rapper. Hun er snar med å slå ned på uttrykket og sammenligningen:

– Jeg er jo bedre enn de fleste gutte-rappere. Min musikk er jo bedre en guttenes. Vi behøver ikke engang sammenlikne, jeg har alt løpt fra dem. Det er bare å se på min track-record, min kvalitet er jo høyere enn de fleste menns. Jeg sammenligner meg ikke med smågutter.

Norgesaktuell

Denne måneden tar Silvana Helig Moder med ut på turné, hvor hun blant annet stopper innom flere steder i Norge. Imam har tidligere høstet gode kritikker for sine eksplosive konserter og lover at denne turnéen ikke blir noe unntak.

– Jeg gir det beste showet. Jeg er en av de beste live-aktene som finnes. Jeg elsker å stå på scenen, elsker å spille live.

Silvana Imam skal på en aldri så liten norgesturné i tiden som kommer: Hun spiller på Tou Scene i Stavanger 15. mars, på USF Verftet i Bergen 16. mars, på Rockefeller i Oslo 21. mars og i Storsalen på Studentersamfundet i Trondheim 22. mars.

Foto:Helge Brekke
Silvana Imam er klar for flere konserter i Norge de neste dagene