Spellemann-nominerte Unge Beirut:

– Jeg har hatt hevnfølelse, men tenkte jeg vinner ingenting på det

Rapperen Unge Beirut, Elias Tchaba, er nominert i kategorien Urban for debutalbumet «Hevnen er søt, men jeg tilgir deg» til Spellemannprisen 2018.
Elias Tchabas tanker rundt hevn førte til et selvgjort album veid og funnet verdig en nominasjon til Spellemann.

– Jeg tok alt hat, all aggresjon, vold, krig og vonde minner som ga meg hevnfølelser, og tenkte «jeg vinner ingenting på det», sier rapperen kjent som Unge Beirut om tankene bak låtene han skrev.

De er å høre på debutalbumet, som neste måned konkurrerer om en Spellemann i urbankategorien mot utgivelser fra artistkollegene Mars (fellesprosjektet til Karpe/Unge Ferrari/Arif), Emir og Lil Halima.

LES OGSÅ: To serier kansellert av Netflix.

Å lykkes med musikken ble Unge Beiruts form for hevn over dem som ikke trodde på ham.

– De sa til meg at jeg ikke kunne gjøre det på egen hånd, og at jeg aldri ville lykkes … Jeg vil takke familien min og alle som har hatt troen på meg, og en større takk til dere som ikke hadde det. Denne er til dere, skrev Unge Beirut i sosiale medier da nominasjonen ble kjent.

Arabisk ordtak

Albumet Hevnen er søt, men jeg tilgir deg kom i fjor senhøstes, og ble innspilt i studioet til en fritidsklubb i Kristiansand. Inspirasjonen til tittelen fant Unge Beirut i et arabisk ordtak.

– «Den som søker hevn, graver to graver», lyder det. Sangene har personlige temaer, og jeg presenterer meg selv. Dette er introduksjonen til Unge Beirut, sier han til NTB.

Elias Tchaba elsker albumformatet, og muligheten til å ha en rød tråd og kunne fortelle en historie. Derfor satser han mot en ny langspiller i 2020.

– I år vil jeg slippe nok nye låter til å bygge opp mot neste år. Jeg jobber med masse ny musikk nå, sier han.

Vanskelig valg

Han kom til Norge som syvåring fra Libanon sammen med moren, og sier det er en gjenklang av Midtøsten i ham i melodier, og litt arabisk i ord og fraser.

De slo seg ned i Vennesla, og der var det fotballen som først tok unge Elias, som reiste ut og spilte både i USA og England.

LES OGSÅ: Sam Smith hylles etter knallhardt oppgjør på Instagram.

– Jeg har alltid hatt en kjærlighet for musikk, for å skrive tekster. Det var som frø i meg, som grodde. Det var et vanskelig valg, som å begynne på nytt, sier Elias Tchaba om å satse for fullt på musikken.

Fra slutten av 2017 gikk det 100 prosent i musikk for ham – og det bar hele veien til Spellemann-nominasjon.

Sørger vennen

Nå er Elias Tchaba blant de mange rapperne som sørger over Said Bassam Chataya, offeret for knivstikkingen i Bergen. De bondet over den felles musikkinteressen, og snakket jevnlig sammen om hverandres verk, forteller han til Dagbladet.

Ifølge Tchaba ville Chataya, som rappet under navnet Araber1, «fremme inntrykket mange har av unge arabere som kommer til Norge».

– Det skulle han gjøre gjennom musikken sin. Han viet også mye kjærlighet og tid til musikken, sier Elias Tchaba.

Foto:Håkon Mosvold Larsen | NTB Scanpix
Rapperen Unge Beirut, Elias Tchaba, er nominert i kategorien Urban for debutalbumet «Hevnen er søt, men jeg tilgir deg» til Spellemannprisen 2018, som utdeles 30. mars.

(©NTB)