Sentrum Scene- og USF Verftet-aktuelle Aurora til GAFFA:

– Jeg har mange humør, og jeg går gjennom alle på hver konsert

Aurora Aksnes fra Bergen fotografert i forbindelse med et GAFFA-intervju vinteren 2019.
GAFFA.no møtte Aurora Aksnes for så snakke om ny musikk, indre kraft og om det ansvaret vi alle har.

Infections of a Different Kind, den vanskelige andreplaten, kom nokså plutselig på de fleste. Men utgivelsen, som fikk minimalt med promotering i forkant, viste seg å være et ledd i artistens egen plan.

Med denne platen tok Aurora nemlig karrieren og lydbildet sitt mer i egne hender – og leder selv veien videre:

– Det var et album jeg lagde veldig for min egen del og for fansen jeg har allerede ved min side. Derfor ville jeg gi det ut som en overraskelse, for da ville de finne den først, sier hun til GAFFA.no.

LES OGSÅ: Slik vil hun styrke kvinners rolle i musikkbransjen.

Infections of a Different Kind er et musikalsk steg videre, og Aksnes forteller at låtene ofte strekker seg langt frem i tid.

– Jeg lurer ofte på hva verden vil trenge om ett år eller to år, og så prøver jeg å lage musikk som kan resonnere med den jeg er om to år, og den verden er om to år. Jeg prøver på en måte å skrive min egen fremtid sin musikk. Fordi jeg trenger å være i kontakt med den jeg kommer til å være like mye som den jeg er i dag. Det er veldig gøy, jeg elsker å ha sånne langsiktige prosjekter. Jeg er en albumartist, det er det jeg synes er mest givende. Jeg skriver jo hele tiden om nåtidens følelser. Men de passer alle inn i en mer langsiktig reise, sier hun hemmelighetsfullt.

En indre prosess

Aurora slapp nylig Animal, en låt som leder videre til det neste kapittelet på reisen.

Mye er fortsatt hemmelig, men det er tydelig at den kommende utgivelsen plukker opp tråden der Infections of a Different Kind endte.

– Det er en indre prosess med litt mer fokus på hvordan vi kan gjøre mer for de rundt oss ved å jobbe med oss selv. Og så blir på en måte neste steg, som har en ny tittel, den er enda videre i perspektivet.

Foto:Helge Brekke | GAFFA
Aurora er klar for konserter på Sentrum Scene og USF Verftet de neste dagene.

Aurora beskriver Infections of a Different Kind som en utgivelse hun selv trengte («Jeg ville at den skulle være mild for ørene og hodet. Det er så mye skarp musikk»). Utgivelsen fanger også en kraft av et feminint kaliber, og det å få frem det fantastiske i kvinner og deres evner, er noe Aurora synes er viktig.

– Desto eldre jeg blir, desto mer merker jeg at det er viktig, også i forhold til mine unge fans, å prate om det mektigste i mennesket generelt. Det mektige er de som er stille og beskjedne, og også det mektige i kvinner. For det er noe vakkert med kvinner, noe guddommelig. Poenget er å kjempe mer for de som ikke blir sett like mye i vår verden.

Inspirert av den ignorante delen av mennesket

Denne magien tar hun også med seg videre, og en kan spore disse kreftene i Animal. Hun forteller åpent at låten tar for seg et nyansert bilde av menneskeheten, både i positiv og negativ forstand.

Animal har mye styrke. Jeg snakker om ting som fascinerer meg med mennesker, at vi er dyr som jakter på dyr… men så er det negative tanker om menneskene inni der også. Det var en dag jeg hadde lest avisen, som jeg egentlig har forbud mot fordi jeg blir så lei meg, men da satt jeg igjen ganske oppgitt Over denne verden. Og så skrev jeg Animal. Den er kanskje spesielt inspirert av den ignorante delen av mennesket. Det skjer så mye vondt som vi velger å ikke se, og derfor ikke gjør noe med det.

LES OGSÅ: GAFFA på Iceland Airwaves.

I løpet av karrieren har Aurora bygget opp en enorm fanskare, og hun legger ikke lokk på at hun føler et stort ansvar overfor de som ser opp til henne.

– Alle mennesker har jo ansvar for alle, men så har jo jeg lettere for å nå ut til mange på en gang. Det føler jeg veldig mye ansvar for. Folk er jo følsomme, spesielt i visse tilstander, eller aldere, eller tider i livet, så er vi følsomme for ord. Da er det viktig at det er bra ord som kan påvirke folk i rett retning. Eller i alle fall som føles gode i en liten stund. Ord er det viktigste jeg har.

Fascinert av kloden

I musikken kan Aurora være akkurat den hun vil, og om hun kunne, hadde hun lett valgt bort mye av sitt sosiale liv til fordel for kunsten.

– Verden krever jo veldig mye av oss. Jeg er sånn som kan synes at bare å respondere på andre folk kan være slitsomt, forteller hun.

Foto:Helge Brekke
I musikken kan Aurora være akkurat den hun vil, og om hun kunne, hadde hun lett valgt bort mye av sitt sosiale liv til fordel for kunsten.

Det er i naturen Aurora går for å lade opp.

– Jeg liker å være med meg selv, og det er det jeg får til i naturen på en helt unik måte. Hun (naturen) ber ikke om noe av oss, og så er hun så mektig. Det er så fascinerende hvor smart kloden er, hvor smart naturen er i forhold til det vi vet.

LES OGSÅ: Aurora ble stemt fram som Årets Norske Soloartist 2018.

Smart klode til tross, menneskenes skjødesløshet med de ressursene naturen har gitt oss setter sine dessverre spor. Og som en som tenker langt frem i tid, er det en ting Aksnes mener er viktig å passe ekstra godt på.

– Jeg er veldig engasjert i havet, fordi havet er veldig viktig for global oppvarming. Og fordi jeg elsker å seile. Et sunt hav kan virkelig redde kloden. Så lenge vi klarer å holde havet rent, så tror jeg vi kommer på god vei, håper jeg.

Går gjennom alle humørene på hver konsert

Hun ser på seg selv som en studio-artist, men sier at liveshowene gir henne unike muligheter til å forme og utvikle sitt kreative uttrykk.

– Jeg har jo et veldig annet uttrykk live enn det jeg har på plate. Jeg har så mye energi live, det er mye mer vilt. Jeg har mange humør, og jeg går gjennom alle på hver konsert. Jeg kan være ganske mye på en gang, men det er ikke noe jeg føler er en dum ting.

Aurora spiller på Sentrum Scene 22. og 23. mars og på USF Verftet i Bergen 28. og 29. mars.

Foto:Helge Brekke | GAFFA
I løpet av karrieren har Aurora bygget opp en enorm fanskare.