Kristin Minde med musikkvideoslipp:

– Flere av oss må tørre å peke på det som forener oss, fremfor det som skiller oss

Stillbilde fra Kristin Mindes musikkvideo «Opp».
I en tid der verdens ledere er stadig mer opptatt av å bygge murer, reiser musikken og kunsten motsvar med å bygge broer. Artist og musiker Kristin Minde tok med seg familien og reiste til Mexico, rett sør for grensen til USA.

Resultatet ble musikkvideoen Opp, til en av sangene på Frekhaug-artistens plate Hjerteslag som kom ut i 2018. Videoen, som er regissert av Ola Martin Fjeld og filmet av Kristoffer Grindheim, handler ifølge henne om å være i en annen kultur, om å finne tilhørighet, finne venner og om den første forelskelsen.

– Regissør Ola Martin hadde en idé til en film om barns følelsesverden mens de er med foreldre på ferie. Jeg kan selv huske hvordan det var å komme et sted å lukte, se, og å føle noe helt nytt. Og hvordan man som barn i løpet av veldig kort tid blir vant til det nye. Og følelsen av å dra derifra og oppleve en nesten helt umenneskelig savn. Det var noe av det vi ville fange på film, sier Kristin Minde til GAFFA.

Hun legger til:

– Jeg hadde veldig lyst å spille inn en video om å finne tilhørighet for barn. Vi lette en stund etter den rette vinklingen, men kom frem til at vi ville vise hvordan det kan være å være ny i en ukjent kultur.

LES OGSÅ: Gjestekronikk om P3.

Hvorfor Mexico?

– Da Ola Martin og jeg startet å snakke om lage en ny musikkvideo sammen, var han på flyttefot til Mexico. Da tenkte jeg at det hadde jo vært utrolig kult å spille inn der. Og gjennom de kontaktene han klarte å etablere etter bare noen måneder der, så fikk vi et fantastisk filmteam! Vi ønsket å vise en annen side av Mexico enn det som ofte har vært nevnt i media. Jo mer jeg hørte «build that wall», kjente jeg meg provosert på vegne av alle som ufortjent ble snakket ned. Og fikk lyst å vise det fra denne siden.

– I tillegg så handler hele denne platen, som sangen til musikkvideoen er en del av, om å bygge broer istedenfor murer. Det gjelder jo oss her i like stor grad som i USA. Skal vi komme oss ut av uføret verden er i dag, må flere av oss tørre å peke på det som forener oss, fremfor det som skiller oss. Da må vi tørre å bli kjent med andre. Barn har det lettere her og viser veien for oss voksne. De viser det de føler av glede, sorg og usikkerhet.

LES OGSÅ: Dette er de nominerte til Nordic Music Prize.

Begge døtrene til artisten spiller i filmen, som avsluttes med at de reiser vekk og savner sine nye venner.

Det skjedde også i virkeligheten:

– På tross av at de ikke snakket samme språk og bare var sammen en uke, ble barna ble veldig knyttet sammen under innspillingen, og savner hverandre. Det er ikke få ganger jeg har måtte trøste jentene etter vi kom hjem igjen, avslutter Minde.

Foto:Ivonne Lecou
Trekløveret som spiller i musikkvideoen: Fra venstre: Isabella Lecou, Ylva Minde Kråkenes og Liam Real.