Vil fremme en mer inkluderende musikkbransje i Norge

Elvic Kongolo står bak Musikkbryggeriet på Tøyen.
For Elvic Kongolo var det en god gjerning som skulle til for at ting skulle begynne å snu seg. Vi har tatt en prat med mannen bak Musikkbryggeriet på Tøyen.

Da han kom til Norge for ti år siden, kjente han ingen. Økonomiske problemer medførte etter hvert at han måtte tilbringe noen netter ute på gaten. Et nytt bekjentskap sørget for at han raskt fikk seg et tak over hodet, og mot til å tørre å bygge videre på lidenskapen for musikk han hadde med seg fra Kongo.

Noen år frem i tid hadde Elvic hatt gleden av å opptre under Ungdoms-OL på Lillehammer, Melafestivalen, Slottsfjell og Moldejazz. Når han da til alle døgnets tider stadig mottok telefoner fra ungdom som var på utkikk etter råd, bandmedlemmer eller et sted å spille inn musikken sin, fikk Elvic en idé.

Ønsker å tiltrekke seg unge musikere

Nå har Elvic startet opp Musikkbryggeriet i håp om å kunne gjøre det samme for andre som er i en lignende situasjon. Fra lokalene på Tøyen arrangeres det workshops, konserter og ulike arrangementer for å tiltrekke seg unge musikere fra rundt om i hovedstaden.

Om du skulle trenge instrumenter, eller bare tilgang til et studio, ønsker Musikkbryggeriet å være et lavterskelstilbud for de mellom 18 og 36 år.

LES OGSÅ: Har laget Tinder for musikere.

– Musikkbryggeriet skal være et hjem for alle, og vi ønsker å tilby det beste av det beste for de som brenner for musikken og elsker det de driver med. Alle trenger noen å kunne dele og drøfte sine utfordringer med. Vi ønsker at Musikkbryggeriet skal fungere som et sted man kan gjøre nettopp det. Vår filosofi er at mennesket kommer først, deretter kunsten, og så business, ser Kongolo når GAFFA møter ham tidligere i vinter.

Han legger til:

– Vi har stor tro på artistene vi jobber med, og ikke minst våre samarbeidspartnere og frivillige, som alltid gjør en fantastisk jobb.

Elvic jobber selv med sin første fullengder, men bistår også artistene involvert i Musikkbryggeriet med å gi ut sin egen musikk.

GAFFA har vært i kontakt med flere av artistene som jobber med utgivelser som skal gis ut i løpet av 2019 gjennom selskapet:

– Jeg kom til Musikkbryggeriet for å høre om de kunne være interessert i å gi ut musikken min, siden jeg hadde hørt rykter om at de fokuserte en del på soul/r&b. Der ble jeg møtt av Elvic og spørsmålet «Hva kan jeg gjøre for deg?» Det er sjeldent å oppleve en sånn overøsende generøsitet, og jeg har fått utrolig mye hjelp og støtte til å ta nye skritt i musikkarrieren min etter dette. Nå er jeg i studio og skal gi ut min første singel på Musikkbryggeriets label i april, skriver Sofia Aarvik i en mail til GAFFA.

En flerkulturell og inkluderende musikkbransje

I løpet av fjoråret arrangerte Musikkbryggeriet blant annet platemesse på Tøyen, lydproduksjonskurs, artist-speed-date og avholdt konserter for å showcase sine artister, blant annet under Musikkenfest og på Oslo Afro Art Festival.

Elvic forteller hvordan han spesielt håper at deres arbeid kan føre til en mer flerkulturell og inkluderende musikkbransje. Mange vil kanskje ha vansker med å finne tilhørighet i en allerede etablert bransje. Gjennom deres initiativ ønsker han at hvem som helst skal kunne begynne å danne nettverk og få en fot innenfor dørene i industrien.

– Jeg har møtt hyggelige og talentfulle produsenter, fotografer, lyd-teknikere og artister gjennom Musikkbryggeriet. Jeg er veldig takknemlig for at de kan stille opp for oss artistene, forteller rapper og poet N.O.H.K., som også er knyttet til lokalene.

LES OGSÅ: Atle Antonsen åpner bar sammen med «Dag»-regissøren.

Nytt for Musikkbryggeriet i år er at de har startet et coworking-space på Melahuset. Her holder de åpent hver tirsdag for de som måtte ønske. Om en skulle ha behov for veiledning, tid i studio eller bare tilgang til headphones og et MIDI-keyboard, er dette et lavterskeltilbud for de som måtte trenge det.

I vårt møte med Elvic ble det fort tydelig at han er en ambisiøs type med mange jern i ilden. Gjerne i den grad at tiden sjelden strekker til for å få gjennomført alle hans visjoner. Fra PC-skjermen viste han hvordan prosjektene de arbeider med for tiden varierer fra hardbarket hiphop til de glatteste saksofonsoloer.

Noe han selv ser på som en selvfølge, da Musikkbryggeriet skal ha plass til alle og enhver.

Foto:Ola Vatn
Elvic Kongolo på speed-date for musikere.