GAFFA-Prisen 2018:

– Noen priser blir jeg nok trett av å vinne, men ikke akkurat denne

Aurora er kåret til Årets Norske Soloartist av GAFFA Norges lesere. Her avbildet i forbindelse med at hun vant GAFFA-Prisen i 2015.
Aurora er stemt fram som Årets Norske Soloartist. Nå melder hun sin glede over å hanke inn sin tredje GAFFA-pris. Samtidig forteller hun om sitt selvlagde språk, som hun allerede har begynt å bruke i musikken sin.

– Noen priser blir jeg nok trett av å vinne, men ikke akkurat denne, sier den norske popartisten Aurora Aksnes som i 2018 ga ut sitt andre album Infections Of A Different Kind Step 1.

For dette, og for hennes overbevisende konserter, har hun blitt stemt fram som årets norske soloartist av GAFFAs lesere.

– Det at det er en pris hvor folk går inn for å stemme gjør den vakker. Jeg har alltid hatt et meh-forhold til priser, fordi det er ikke de det handler om, det handler om å lage det jeg vil, være den jeg har lyst til å være. Men akkurat GAFFA-Prisen, den liker jeg veldig godt, sier hun, tydelig stolt og overrasket over å vinne den for tredje gang.

Hvordan var året som gikk for deg?

– Det var kjempebra. Deilig. Jeg begynte året på en annen planet, og der begynte jeg å lage barn, forklarer bergenseren. Og her må hun ikke misforstås: Det hun mener er at hun begynte året med å skrive og produsere musikk i Frankrike. For det må forstås at det å skrive låter, er for Aurora å lage barn.

LES OGSÅ: GAFFA-Prisen 2018: Her er alle vinnerne.

Hun forklarer at hun i 2018 ønsket å ta det med ro, mens 2019 skal bli annerledes.

– Jeg er veldig sulten dette året. I fjor var jeg sulten på å puste ut litt. I år er jeg gira på å holde pusten!

I samme åndedrag røper hun noen litt vage detaljer om det kommende albumet, som følger opp Infections Of A Different Kind Step 1.

– Det neste albumet kommer fortere enn du tror, men kanskje også litt senere enn du ønsker.

– Det handler om å stå sammen

I 2016 albumdebuterte Aurora med All My Demons Greeting Me As A Friend. Da var hun opptatt av å gå inn i seg selv, og formidle dette oppgjøret med sine egne følelser.

– Nå handler ikke musikken min bare om å gå inn i seg selv, og ta ansvar for egne følelser, for det har jeg gjort. Når man har leget seg selv, må man finne ut hva man må gjøre videre.

Se intervjuet med Aurora fra da hun vant GAFFA-Prisen i 2015 nedenfor. Intervjuet fortsetter under videoen.

Hun presiserer at låtene hennes nå har tatt et steg videre i sin tematikk.

– Du må gå utover med de gavene du har. Du kan være en ressurs for verden og det å være en ressurs gir mening til livet. Jeg elsker å ha en mening. Å være til bruk. Å lage musikk eller være der for noen som trenger å prate. Jeg trenger en slik kontakt med mennesker. Det jeg liker best med mennesker er at vi takler ting sammen, med ting vi alle går gjennom.

Hun oppsummerer hva hun nå er opptatt av å formidle med musikken sin.

– Det å hjelpe, å gjøre seg til bruk, det er det som går igjen. Det handler om å stå sammen, det er det det handler om alltid.

Holder på å lage sitt eget språk

Aksnes har alltid uttrykt en veldig interesse for verden, og har i flere intervjuer snakket om ting som for eksempel hennes voldsomme kjærlighet for møll. Slik er det fortsatt. Denne gang forteller hun om en forkjærlighet for origami, mens hun ellers er inne i det hun beskriver som en språkperiode.

– Jeg er ekstremt periodemenneske. Jeg hadde en periode hvor jeg ble veldig glad i origami. Jeg lagde mange, mange fugler, hundre til dagen, jeg var så betatt, det var det gøyeste jeg visste.

Mens nå?

– Nå lærer jeg meg japansk! Jeg syns det er så vakkert språk og fin kultur, for eksempel i måten de har respekt for ting.

– Og så holder jeg på å lage mitt eget språk. Jeg har kommet ganske langt. Jeg jobber nå med hvilken grammatikk det skal være og hvilke ord som skal finnes og ikke.

Hun gir to eksempler:

– Ordet rasisme finnes ikke. Og bokstaven B finnes ikke, fordi jeg hater den.

Dette språket kan man allerede høre i låter som Forgotten Love, og etterhvert flere steder også. En av Auroras nyttårsforsetter er nemlig å skrive en bok, en bok skrevet på nettopp dette språket. Et annet nyttårsforsett er å drikke mer vann. Et tredje å møte en hest.

Og et fjerde antar vi kan være å overbevise hennes lyttere enda en gang om hennes talent, både med nytt album og en ny rekke konserter av høyeste kvalitet, med hennes bedårende stemme, medrivende fantasi og evne til å skape de store låtene.

Foto:Mohammad Ataey
Aurora fra da hun mottok GAFFA-Prisen i 2016.