Bigbang tilbake til røttene med ny singel

Bigbang fotografert i 2019.
– Jeg har i over 20 år trodd at jeg gjør ting som er radikalt forskjellig, men har skjønt at for de aller fleste så lager jeg sanger som er veldig like, sier frontmann Øystein Greni til GAFFA.

Som det ble annonsert like før desember i fjor, er Bigbang (bildet) tilbake for fullt og legger ut på en turné til sommeren med en rykende fersk plate i sekken. I dag slippes første singel fra den nye plata, og den lover svært godt for hva fansen har i vente.

Singelen bærer navnet Glory Chord, handler om vokalist og frontmann Øystein Grenis skateboardkarriere og føyer seg inn i rekken av flere låter vokalisten har skrevet om skateboarding. Men han understreker overfor GAFFA at dette er den første sangen han har skrevet om skateboardkarrieren sin.

LES OGSÅ: Slottsfjell-eventyret kan være over.

Skateboard har vært en stor del av livet til Greni. Det er en glede han har funnet tilbake til de siste åra.

– Siden sist har jeg begynt å skate rampe igjen etter en femten år lang pause. Det har gitt meg mye fin energi som jeg har savnet, kan han fortelle.

Ny giv, ny musikk

Den nye singelen og det tilhørende albumet kommer seks år etter bandets forrige album Oslo Bowl, og i mellomtiden har Greni også laget soloalbumet Pop Noir. Det virker til å være på høy tid med noe nytt fra Bigbang igjen, og det er ikke bare fansen som gleder seg.

– Det har blitt mye lettere og se Bigbangs særpreg etter Pop Noir og solojobbing. Det føles veldig bra og jeg tror også vi setter mer pris på hverandre etter en lang pause, forklarer Greni.

Han mener at vi har all grunn til å glede oss, og på spørsmål om hva publikum kan forvente av den nye plata og turnéen er han ikke tilbakeholden:

– Sterke låter, personlige tekster, fryktløse innspillinger og mikser. Ikke noe dyp bass, ikke noe høy diskant. Som Niko begeistret skrev på tekstmelding – miksene høres ut som en kassettspiller i bil med litt lite watt.

Klassisk Bigbang

Glory Chord er en klassisk Bigbang-låt, på alle måter, og det å høre den føles litt som å komme hjem til en varm stue. Den har det klassiske gode Bigbang-lydbildet, som har vært litt mindre til stede på de siste par utgivelsene. Den går tilbake til røttene.

Den beskrivelsen gir Greni meg rett i, og forklarer for musikknerdene hvordan de har gjort det.

– Prosessen for å finne sounden på låta er mye mindre retrorock-romantisk enn man skulle tro. Men til slutt ble alt kjørt gjennom API-mikseren som jeg har i Los Angeles til Ampex 1/4 toms tape, noe som ga det minimalistiske spillet en fyldig klang.

LES OGSÅ: DN gjør helomvending.

Og det finnes, heldigvis for de virkelig trofaste følgerne til bandet, ingenting som skremmer Greni og co. fra å gå i vante spor.

– Jeg har i over 20 år trodd at jeg gjør ting som er radikalt forskjellig, men har skjønt at for de aller fleste så lager jeg sanger som er veldig like.

Det er med andre ord bare å glede seg til den nye skive og turné, med et av landets mest folkekjære liveband.