Musikk på kredittkort og forbrukslån?

Sponset innhold
Ung gutt spiller gitar på gutterommet sitt.
Hvis musikk er livet ditt, er det kanskje dette du bruker mest penger på. Denne artikkelen handler mest om økonomien din, om hvordan du skal finansiere musikkinteressen og komme best mulig ut av det.

Den største fella er selvfølgelig å brenne av alt du eier og har på feit lyd eller dyre instrumenter, gjerne på krita, uten å skjenke morgendagen en tanke.

Blant musikkfreaker finnes det selvfølgelig alle typer mennesker, som i resten av befolkningen, både gnierfanter og ødelander. Men ettersom de jo er litt kunstneriske av seg, er det mange ganger den kreative hjernehalvdelen dominerer over den rasjonelle delen. Det kan føre til at man ikke ser alle inkassovarslene i postkassa fordi man har så mye god lyd på øret.

Det er det vi vil prøve å unngå med denne artikkelen. Hvis du skrur ned lyden på øretelefonene og i stedet tonesetter denne teksten for å tilegne deg innholdet, vil du kanskje finne veien til god lyd uten å bli ruinert.

Spørsmålene du bør stille deg og utrede er følgende:

  • Hva trenger jeg?
  • Hvor mye koster det?
  • Hvor mye penger har jeg?
  • Hvor mye penger kan jeg eventuelt skaffe?

Hva du trenger til å dyrke musikken din, er vel helst å betrakte som ei ønskeliste. Den kan som kjent bli ganske lang. Antakelig er det ikke alt du absolutt må ha her og nå. Du kan kjøpe det du trenger gradvis.

Hvis du spiller selv, og er i beit for et instrument, om det er gitar, trommesett eller noe annet, kan det være noe mer presserende. Det er ikke noen god følelse å måtte låne hver gang du skal øve.

Hva koster det?

God lyd og godt utstyr er forholdsvis mye rimeligere i dag enn for noen tiår siden. Men det er heller ikke til å komme bort fra at det er en samsvar mellom pris og kvalitet når det gjelder musikk. Jo høyere pris, jobb bedre lyd, slik er det gjerne.

Det viktigste er at du gjør deg opp en mening om prisnivået, ikke bare på det beste, men også på det nest-beste. Sjekk flere alternativer, både på merker, forhandlere og diverse varianter.

Hvordan betale?

Du har vel ikke glemt dette punktet? Eller er du allerede i den sjuende himmel og slår noen akkorder der?

Er du en holden person og med faste inntekter, tenker du kanskje at du har råd til det. Det er flott, men tenk over eventuelle andre kostnader du måtte ha. Det er kjedelig om du får problemer med boliglånet, eller om familien ikke får noen ferie i år fordi mamma eller pappa har brent alt på musikkinteressen sin.

Så er vi kommet til kjernen i denne artikkelen. Kan du låne penger for å investere i musikken din? Svaret er ja, men det er visse betingelser som må oppfylles og du bør bruke hodet. Kreditt skal nemlig tilbakebetales.

Om kredittkort

Det mest nærliggende, å dra kredittkortet, er oftest også den dårligste løsningen. Altså den dyreste. Dersom du skulle ha et ubenyttet kredittkort med en kredittgrense på 50 000 kroner, kan du i prinsippet foreta det ønskede kjøpet. Normalt skal det ikke beregnes rente på beløpet før du har fått faktura på kredittkortregningen.

Men da begynner markedets høyeste renter å løpe. De fleste holder seg mellom 20 og 30 % effektiv rente. Du kan fort ende opp med å vake på kredittgrensen slik at det aldri blir nedbetalt

Om forbrukslån

Et forbrukslån stiller i en litt annen klasse. Renten er høyere enn på boliglån, men ligger fortsatt et stykke under kredittkortrentene. Dessuten får du en fast nedbetalingsplan du kan forholde deg til, og som kan virke disiplinerende. På kredittkortsiden er de fornøyd så lenge du betaler minstebeløpet, noe som fører til en ganske så lang nedbetalingstid.

Tar du et forbrukslån, bør du både ha inntektene til og være klar for å betale det ned, helst så fort som overhode mulig. Det kan også innebære forsakelser i ditt daglige liv, hvis du liker å gå ut, spise på restauranter eller noe annet som koster penger.

Dernest bør du tenke på å få et så billig lån som mulig. Det er mange lånemuligheter, og rentene har et svært høyt spenn fra beskjedne 7 % til nærmere 20. Det kommer av at bankene eller andre finansforetak som tilbyr forbrukslån foretar en kredittvurdering av deg før de innvilger en søknad om forbrukslån. De med bedre betalingsevne får lavere rente, paradoksalt nok.

Poenget er likevel at det kan være nyanser i kredittvurderingen mellom de forskjellige selskapene. Derfor bør du sende flere søknader forskjellige steder, slik at du får flere tilbud å velge mellom.

Hva er den beste måten å finansiere musikkinteressen din på?

Ut fra et snusfornuftig økonomisk ståsted, det vil si at du tenker litt på morgendagen, kan vi sette opp en prioritert liste over de vanligste måtene å finansiere kjøp av musikkinstrumenter og annet musikkutstyr på:

  1. Spar pengene først. Det er det det samstemte rådet fra alle forbrukerøkonomer når det gjelder kjøp til forbruk, hobby og fritid.
  2. Har du bolig, sjekk om du kan få et lån med sikkerhet i denne. Lån med sikkerhet har de gunstigste rentene.
  3. Sammenlign for å finne hvem som vil gi deg den beste renten.
  4. Betal med kredittkortet. Her er det høye renter, så betal fortere enn svint. Du kan også sjekke om du kan dekke opp kreditten senere med et forbrukslån med lavere rente.

Vi har bevisst utelatt muligheter som å bruke studielånet eller ta hull på en eventuell BSU-konto. De som bruker disse pengene til noe annet enn det som er formålet, vil i 99 % av tilfellene angre på det. Du vil også få en baksmell på skatten hvis du sier opp BSU-avtalen.