Intervju med Matt Corby:

Rotfeste og ultimat frihet

Matt Corby fotografert i Oslo høsten 2018.
Sanger og artist Matt Corby var i Oslo i et par dager for å promotere sitt andre studioalbum, Rainbow Valley, som slippes på fredag. Vi fikk lov til å sette oss ned med ham for å ta en prat om plateslipp, kreative prosesser og familieliv.

Sangeren er i Norge kjent for sine hitlåter Brother, Resolution og Monday. Forrige gang han besøkte oss nordmenn, var etter utgivelsen av debutplaten, Telluric, i 2016. Nå er han klar med en oppfølger, med en litt ny sound.

– Jeg har ikke hatt intensjoner om å skape en annerledes plate, men jeg kommer nok aldri til å gjøre den samme tingen to ganger heller – det prøver jeg jo å unngå. Neste plate kommer nok til å skille seg fra Rainbow Valley igjen. Jeg har bare prøvd å følge mine kreative innfall, og å faktisk gjennomføre dem, for å ende opp med en helhetlig samling av musikk og tekster til slutt. Det er en ganske fin kreativ prosess, hvor jeg gir meg selv en slags ultimat frihet, antar jeg.

På egne ben

Alle elementene på den nye plata er spilt inn av Matt alene, som har ønsket å kunne gi seg hen til hva enn som føles og høres bra ut – alt fra instrumentene til det folk har trodd var kvinnestemmer og store kor. På denne måten kunne han holde seg litt tette på visjonen for plate nummer to. Det eneste som fikk være med, var produsenten fra debutplata, Dann Hume. Basert på tidligere erfaringer sammen, var nok dette et riktig valg.

LES OGSÅ: Intervju med Tom Odell.

– Med én gang du tar med deg andre folk inn i studio, kommer de til å ta med seg sin særegenhet og prege plata. Nå når jeg har gjort alt selv, blir jeg heldigvis holdt til ansvar av produsenten min for å fikse ting hvis jeg har fucka opp. Dann holder meg i skinnet når min visjon for en låt går for langt bort fra visjonen for plata som helhet. Vi ble enige om å bevisst gjøre plata enklere, å ikke overspille eller overprestere. Forenklingen viser seg også i selve låtskrivingen ved at fokuset ligger i mer originale melodier – noe det er ganske vanskelig å få til i disse dager.

Foto:Helge Brekke
Matt Corby på besøk i Oslo.

Denne lange prosessen har resultert i en enestående plate han selv beskriver som lystig. Han innrømmer at han i tillegg er ute etter å overraske oss med harmonier og melodiske vendinger man som vi ikke ser komme.

Først og fremst vokalist

– Men det som betyr mest, er vokalen. Jeg ser på meg selv som først og fremst en sanger, og har hatt mye god skolering på det området. Hvis jeg skal finne en rød tråd som går igjen i musikken min, er det nok måten å sette melodier og ord sammen på – selv om jeg synes det kan være sinnssykt vanskelig. Tekstene handler ofte om å bryte ned til kjernen på de tingene i livet som er frustrerende, og psykologien bak måter å tenke rundt dette på. Det er fremdeles et element av mørke inni der, men det er ikke helt som tidligere.

LES OGSÅ: Festivalnykommer vender tilbake neste sommer.

Selv om tekstene noen ganger grenser til det tunge og melankolske, har han allerede med singelen No Ordinary Life vist til en lettere sound enn det vi har hørt fra ham tidligere. Singelen er visstnok inspirert av den vimsete figuren Willy Wonka fra Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken». Videre kan den vakre All Fired Up og groovebaserte All That I See nevnes som singler sluppet tidligere i år for å lede frem mot plateslipp.

– I forhold til tidligere har jeg det mye mer gøy med å lage musikk nå, og tar meg selv mye mindre høytidelig enn jeg gjorde for noen år siden. Spesielt i forhold til da jeg var 18 år, for eksempel, hvor jeg var utrolig perfeksjonistisk og helt lukket for innspill fra andre. Det var ikke stolthet egentlig, men noe som ligner på det, som i løpet av de siste ti årene har forsvunnet. Nå kan jeg gå tilbake og høre på produktet som snart skal ut i verden, og kjenne at jeg virkelig er stolt det. Det er en god følelse!

Tosidig turnéliv

Corby bruker aller helst dagene sine hjemme i Australia, med enkel tilgang til studioet han har i hagen sin. Siden forrige turné har han blitt pappa for første gang, og turnélivet, som han har et tiårs erfaring med, har vist seg fra en ny side.

– Bandet mitt er som familie, som jeg får ta med meg på tur, og som tilfeldigvis er jævlig dyktige musikere i tillegg. Men forrige turné tærte på oss, alle sammen. Vi hadde over hundre konserter på ett år, noe som er umulig å kombinere med et normalt familieliv.

Heldigvis for oss kommer han likevel til å ta turen helt til Oslo igjen for å holde konsert på Rockefeller 3. februar 2019. I 2016 ble konserten utsolgt på et blunk, og det samme har skjedd igjen.

– Jeg har aldri vært typen til å skulle promotere min egen musikk noe særlig – jeg tenker at man fort kan komme litt i veien for seg selv. Hvis noen liker det de hører, så kan de oppsøke det, og få eierskap til det. Av den grunn er jeg ikke aktiv på Instagram eller lignende plattformer, for da kan jeg bare leve livet mitt og skape kunsten min, og den som vil høre det, kan få høre det.

LES OGSÅ: Frank Kjosås om regidebuten.

Fra en ydmyk Matt Corby kan man merke en ekthet, og et oppriktig ønske om å dele noe personlig med oss andre. Vi får vente til plateslipp fredag 2. november for å finne ut hva det er.