David Guetta til GAFFA:

En ny fase både i livet generelt og i livet som artist

Nesten 10 år etter gjennombruddet mener David Guetta at han har funnet sin egen vei. GAFFA har tatt en prat med den franske DJ-pioneren om karrieren, det nye albumet 7 og om musikkens magi.

Med sitt syvende album, passende nok kalt 7, utforsker David Guetta et bredere sjangerspektrum enn noen gang. Men dobbeltalbumet representerer mer enn bare enda en utgivelse for Guetta.

7 føles komplett. Det føles som jeg starter en ny fase både i mitt liv og i mitt liv som artist.

LES OGSÅ: Mono i Oslo stenger dørene.

Guetta er kanskje mest kjent for sine pop-EDM-låter, men i år begynte DJ-en også å gi ut mer tech-house-orientert musikk under pseudonymet Jack Back. Det er disse to sidene av Guettas kreative skaperverk som nå møtes i form av 7.

— Alt jeg gjør som produsent og som DJ henger sammen. Jeg spiller mer og mer tech-house-musikk live, og jeg liker helst å spille min egen musikk, så jeg begynte å lage egne beats for å spille på konsertene.

En fornyet lidenskap

Guetta går videre til å fortelle hvordan det å jobbe under to navn har gitt ham en fornyet lidenskap for jobben.

— Det gir meg lyst til å spille, og jeg gleder meg til å stå på scenen. Det handler ikke om det kommersielle, det er bare for gøy.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Selv om han sier at han «elsker popmusikk», eksperimenterer han med et langt større sjangerspekter på utgivelsen.

— Jeg vil bare at det skal være helt åpent for livet og ikke måtte tilsluttes ett format.

Har kjent på presset

Det er nesten 10 år siden Guettas store gjennombrudd, og selv om han av mange blir betraktet som en hit-maskin, innrømmer DJ-en at det har vært et stort press på å levere og leve opp til statusen. Redningen kom overraskende i form av streaming og en frykt for å lage kjedelig musikk.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Beach House sin konsert i Oslo.

— Jeg føler at jeg endelig på dette albumet kom meg ut av en ond sirkel. Jo mer suksessfull du er, jo mer press er det for å holde på suksessen, og du ender opp med å holde det litt for trygt. Da blir musikken kjedelig. Jeg føler virkelig jeg endelig er ute av det nå, og mye av det er takket være streaming. Du kan gi ut mye musikk, og noe blir kanskje stort mens noe ikke blir det, og det går fint.

De viktigste øyeblikkene

Guetta forteller videre at det er «en forskjell mellom publikums reaksjon» om det er på radio eller på konsert. Han understreker at det er et fysisk element ved DJ-musikk som ofte ikke kommer like lett gjennom over radio.

— Jeg føler ting om musikken min, men når jeg ser folk synge sangene, blir det tatt til et helt nytt nivå. Dette er spesielt når jeg spiller, fordi for meg er hele prosessen ved å lage musikk knyttet til de øyeblikkene. Det er i de øyeblikkene jeg føler albumet ordentlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

David Guetta på Findings Festival i Oslo i 2016. FOTO: Christoffer Krook

Publikums reaksjoner har alltid vært en motivasjonsfaktor for Guetta når det kommer til å fortsette å lage musikk.

— Hele livet har jeg alltid ville bringe folk sammen gjennom musikken.

LES OGSÅ: Tusenvis mintes Kim Larsen.

Han utdyper at musikk har en spesiell kraft, og at det er denne som holder ham motivert. Videre understreker han at han aldri ønsker å fremstå som nisje.

— Jeg prøver å ikke være nisje. Det er derfor jeg puttet et popalbum og et undergrunns-teknoalbum på samme plate. Jeg liker ikke grenser. Jeg vil bare at mennesker skal være sammen og tenke åpent og høre på forskjellige musikksjangre. Det er litt av magien ved festivaler og raves. Folk er veldig rike, veldig fattige, de er svarte, hvite, gule, og alle er samlet. Det er det jeg elsker mest med det jeg gjør.