Iceland Airwaves 2018:

Lover «masse energi, blod, svette og tårer – og litt magi»

Artisten Aurora Aksnes fra Bergen.
I begynnelsen av neste måned samles noen av de mest spennende navnene i dagens musikklandskap i Reykjavík, blant dem flere norske. GAFFA har tatt en prat med Aurora (bildet), Pom Poko og Tuvaband.

Iceland Airwaves går av stabelen onsdag 7. til lørdag 10. november. I tillegg til internasjonale tungvektere (blant annet kritikerroste Blood Orange og The Strokes-vokalist Julian Casablancas sitt sideprosjekt The Voidz) og det meste som rører seg av musikalske islendinger, er det flere norske navn som skal få vist seg frem foran et internasjonalt publikum i Reykjavík.

Opprinnelig kunne man finne åtte norske artister og band på plakaten; Aurora, Cashmere Cat, Fieh, Philip Emilio, Pom Poko, Smerz, Tuvaband og Sassy 009. Sistnevnte har dessverre avlyst sine resterende konserter i 2018 – inkludert Iceland Airwaves.

LES OGSÅ: Flere norske navn til islandsk festival.

GAFFA har sjekket forventningene hos tre av artistene som opptrer i den islandske hovedstaden i neste måned.

Aurora Aksnes

AuroraFoto:Tord Litleskare
Aurora Aksnes på scenen under Bergenfest 2017.

Du vender tilbake til Iceland Airwaves etter at din forrige konsert på festivalen har fått mye skryt fra arrangørene. Hva er ditt beste minne fra forrige besøk?

– Jeg elsker Island. Der er så frisk luft der. Og så god øl. Det er så deilig å oppleve andre former for natur enn det jeg er vant til. Jeg får veldig roen av naturen som er på Island. Beste minne fra forrige gang er bare å eksistere på Island i seg selv.

Festivalen har etter hvert fått et godt internasjonalt rykte. Hva tenker du er spesielt med Iceland Airwaves?

– Det er veldig folkekjærlig, og jeg får veldig jordnære, gode følelser. Jeg liker festivaler som skjer inni de små barene, og konserthallene der folk går gjennom de samme gatene de vanligvis går i, bare at akkurat nå er det spesielt. Det er deilig å vite at alt fortsatt kommer til å være der, etter at festivalen er over. Også er det særdeles vidunderlig energi i publikum.

Du har nettopp gitt ut ny musikk. Hva er tanken din bak det å dele opp albumutgivelsen Infections Of A Different Kind i to deler?

– Det blir mer et eventyr på den måten. Også består hele kapittelet av to viktige steg. Musikken gjenspeiler begge disse to viktige stegene, derfor føltes det veldig rett å dedikere en del til hvert steg.

Hva kan publikum på Iceland Airwaves forvente av konserten din?

– Masse energi, blod, svette og tårer. Litt magi, men mest menneskelighet.

Pom Poko

Pom PokoFoto:Kristin Slotterøy
Pom Poko. Martin Tonne er intervjuet i denne artikkelen.

Hva slags forhold har dere til Island og Iceland Airwaves?

– Ola (trommer) har litt familie på Island, ellers har vi ikke så mye forhold til landet annet enn at vi har veldig lyst til å dra dit. Og vi synes Iceland Airwaves virker som en helt fantastisk festival, så vi har drømt litt om å få komme og spille der.

Hvilke forventninger har dere til å opptre på festivalen?

– Forhåpentligvis blir det god og hipp stemning, kanskje vi oppdager noen nye band og til og med får noen nye venner!

Hva kan publikum forvente av konserten?

– Vi kommer nok til å jobbe like hardt for å lage god stemning som vi vanligvis gjør. Fire glade mennesker som koser seg med sangene de har laget sammen, rett og slett.

Hvilke andre artister på programmet vil dere prøve å få med dere på Iceland Airwaves?

– Det hadde vært kult å se Natalie Prass og Cashmere Cat. Vennene våre i Fieh, Tuvaband og Sassy 009 vil vi jo gjerne også se, og kanskje toppe hele greia med Snail Mail.

Hva er planene deres fremover etter signeringen med Bella Union tidligere i år?

– Vi slipper en singel til om ikke så lenge (22. oktober), og så etter et singelslipp til etter nyttår, kommer det plate med brask og bram. Så holder vi jo på litt med skriving også, så her er det «no looking back», altså.

Tuvaband

TuvabandFoto:Ruben Jacob Fees
Promobilde av Tuva Hellum Marschhäuser / Tuvaband.

Hva er ditt forhold til Island og Iceland Airwaves?

– Jeg har aldri vært der, men har hatt veldig lyst til å reise dit. Jeg gleder meg veldig til konserter og bading i Den Blå Lagune.

Hva håper du å få ut av din opptreden der – i form av nye kontakter og eksponering for internasjonal bransje/presse?

– Jeg håper at konserten vil gjøre at vi får spille på flere festivaler. Med denne konserten håper jeg at vi blir booket til Roskilde og Øyafestivalen. Også håper jeg at konserten vår sammen med mine nye demoer gjør at Bella Union, 4AD, Rough Trade eller Dead Oceans vil gi ut mitt neste album.

Hva kan publikum forvente seg av konserten din?

– Jeg tror de kan forvente seg en dynamisk konsert. Et øyeblikk kan man kanskje føle at man er i en begravelse, mens i et annet øyeblikk kan det kanskje føles ut som om man er på konsert med et punkband, eller kanskje et shoegazeband, bare uten trommer. Et øyeblikk spiller vi kjempehardt og tar ut alt vi har, og i et annet øyeblikk spiller vi farlig stille og rolig. Vi har en veldig deilig følelse på scenen når vi spiller live, så jeg håper at publikum også kan få en deilig følelse av å høre på.

Kan du fortelle litt om ditt ferske album Soft Drop?

– Med tidligere utgivelser så har jeg (og Simon Would som var med tidligere) jobbet mye med å få siste innspilling til å høres ut som første innspilling eller skisse. Det syntes jeg ikke de gjorde. Da jeg lagde skissene til Soft Drop, fikk jeg raskt en følelse av at det var disse versjonene jeg ville vise frem. Og jeg hadde allerede planlagt at jeg selv skulle like albumet 100%, og ikke inngå kompromisser. Det var også derfor jeg ville produsere og jobbe med lyd selv. Jeg prøvde å legge til ekstra instrumenter og vokalspor, men det viste seg at flere av sangene ikke ble noe finere av det. Jeg jobbet veldig lenge med lyd og små detaljer i etterkant.

Synes du det er utfordrende å overføre stemningen på albumet til konsertformatet?

– Det er mer spennende enn utfordrende, men det er ikke sikkert at en som liker albumet godt nødvendigvis vil like å høre oss live. Det blir veldig annerledes enn å sitte hjemme og høre på albumet da vi gjør om sangene til live-versjoner. På konserter så har jeg med to veldig flinke og spennende musikere nå. Når vi skal spille en ny sang live, prøver vi ut litt forskjellig for å finne den beste måten å spille en sang på for å få en deilig følelse på scenen. Også har vi med en bass-spiller også.

LES OGSÅ: Dette er juryens utvalgte til by:Larm 2019.

Iceland Airwaves går av stabelen i dagene 7. til 10. november. GAFFA.no er selvsagt på plass under festivalen. Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for oppdateringer underveis.