Gnist 2018: Tre fremadstormende artister å se opp for

Tolv håndplukkede artister fikk prøvd seg på Gnist 2018 – OverOslos nye storsatsning for å fremme fremtidens artister.

— Vi ønsker å være stedet der den neste store norske artisten virkelig får slå ut i full blomst. Vi ønsker også å være en arena der unge musikere kan møtes, og det tror jeg vi har oppnådd denne helgen, sier prosjektleder i Gnist/OverOslo Edvard Michailoff Pettersen.

Han er fornøyd med å ha et program bestående av en så stor sjangerbredde, og med artister hentet fra så å si hele landet. 

De tolv utvalgte artistene har som en del av Gnist-prosjektet fått en eksklusiv mulighet til å jobbe og samtale med fremtredende produsenter, artister og bransje, og ikke minst med hverandre. Deretter fikk de stå på festivalscenen 1. juni, i solskinn og med utsikt over hovedstaden.

LES OGSÅ: Filmstjernen gir ut jazzplate.

Gnist arrangeres i regi av DnB, Gramo og OverOslo, og er derfor plassert på Grefsenkollen – samme sted som festivalen OverOslo arrangeres 20. – 23. juni, da med navn som Sigrid, Morten Abel og Vazelina Bilopphøggers på plakaten.

Fersk og kritikerrost debutplate

Det er en lengre prosess å nå frem til «talentfestivalen» Gnist på Grefsenkollen. Det var 450 artister og band som søkte og var med i utvelgelsen, og blant disse var det tolv som utmerket seg. Selvfølgelig var det noen blant disse som utmerket seg særlig. Nykommeren Vårin (i midten på bildet) var en av dem. 

Vårin har fått strålende kritikker for sin debutplate Even If I Started Seeing Rainbows, med en sekser i Dagsavisen og femmer i Aftenposten.

Og så står du på scenen her dagen etter?

— Det kunne ikke vært bedre timing, forteller hun.

Denne pangstarten bygget hun videre under med en overbevisende oppvisning i Grefsenkollens idyll. Med kroppslig innlevelse og stor stemmebeherskelses maktet hun å hale publikum inn i hennes eget lille univers – et univers like trist som vakkert.

LES OGSÅ: Stort intervju med Emilie Nicolas.

Hun er også positiv til Gnist-prosjektet, og har fått mye ut av å være med. 

— Det har vært fantastisk, man får alle bitene av det å være artist. Jeg har lært masse.

Rørende inderlighet fra bodøværinger

Bodø-bandet Regnvær (til venstre på bildet) bør også ses opp for. Bandet har allerede blitt lagt merke til av flere for sin tidlige aura av profesjonalitet. Viktigst av alt er imidlertid musikken de lager: bråmoden solskinnsmelankoli med store livskvaler under lupen, meget melodisk imponerende og med gnistrende sjarm. 

Bandet er, som flere av deltakerne, fortsatt så unge at VGS-eksamener setter små kjepper i hjulene, men det hindret dem ikke i å fremføre tre gode låter til Gnist-publikumet. En av låtene de spilte var Høyere, en av bandets to utgitte singler, som beviser bandets potensiale for fremtidig dominans av strømmetjenesters «norsk på norsk»-lister. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gnist ble arrangert for første gang på Grefsenkollen i Oslo denne helgen. FOTO: Helge Brekke / adhb.no

Også hiphop var å finne blant de tolv utplukkede artistene. Den flamboyante og nylig albumdebuterende Sebastian Zalo (av ukjent kalt hiphopens Zlatan) var en av dem, mens duoen Plaster På Såret ble en spennende og uferdig representant for Rogalands-hiphopen som stadig vokser.

Plaster På Såret er to unge brødre fra Sandnes som signerte med Sony for nesten-hiten Pengetre, men som i kjølvannet av låten har prøvd andre veier. Låten er imidlertid som en sandesisk (ja, et faktisk uttrykk) slager å regne. Deres ungdommelige glød og image fremviser en fremtidig norsk hiphop-scene som endelig også strekker seg ned sør for Bergen – og attpåtil en som det er verdt å holde et øye med. 

Jevnt over høy kvalitet

Selv om det kun er tre navn som får sin større og fortjente spalteplass i denne reportasjon, er det likevel en rekke andre artister som imponerte. Sivert Sivertsen, som hadde 39,5 i feber og en trommis med to brukne armer(!), glødet med taktfast sjarm i John Mayer-land, mens post-punk-bandet Company Ink, som må kunne kalles kjernebritiske i lyden og som ble utnevnt til by:Larms beste band i 2018, klamret seg enkelt fast til toppen av Norges mest spennende rockeband om dagen.

LES OGSÅ: Musikkfokus på litteraturhus.

Det skal også være nevnt at Gnist-scenen viste musikere i den såkalte barselsengen – det er med andre ord ikke usannsylig at flere av de tolv navnene blir å se igjen i uoverskuelig fremtid. I så fall skal OverOslo ha en del av takken for sitt gode initiativ. 

Gnist-artisene 2018 var følgende tolv: Sivert Sivertsen (Oslo), Plaster På Såret (Sandnes), Tilla (Tønsberg), ISÁK (Tana), Daniel Holen Berg Music (Skreia, Østre Toten), Company Ink (Trondheim), Regnvær (Bodø), VÅRIN (Hokksund), Sebastian Zalo (Horten), Maybon (Gran på Hadeland), Rabagast (Oslo) og Espen Fernando (Haugesund).