Intervju med konsertaktuelle Kimbra: «Jordnær psykedelia»

I Norge var hun lenge kjent som den kvinnelige stemmen på Gotye sin hit Somebody That I Used To Know. Men Kimbra Lee Johnson (27) fra New Zealand begynte sin karriere allerede da hun var 17 år.

Nå befinner hun seg i Oslo for å starte sin to uker lange Europa-turné, og spiller på Parkteatret allerede onsdag i neste uke.

— Jeg hadde lyst til å jobbe hardt for å finne min egen stemme og en sterk sound. Musikken skal føles viktig, og ikke utbyttbar. Viktig musikk har muligheten til å soundtracke menneskers liv, men jeg tror sånne prosesser tar tid, forteller hun.

LES OGSÅ: Nå kan du stemme på dine favoritter til GAFFA-Prisen.

Selv om hun har skrevet musikk hele livet, var det en stor jobb i en ung alder å arbeide frem en tydelig identitet i musikken.

— Det å samarbeide med så mange mennesker gjør at man blir nødt til å ta mange forskjellige roller, og kommunisere tydelig hva sin visjon for musikken er. Jeg har også flyttet mange ganger, og vært nødt til å starte på nytt og gi alt hver gang. Man kan ikke bli boende i samme land for alltid, da blir man for komfortabel.

Primalt hjerte. Sterkt hjerte.

I starten av 2018 gir hun ut et nytt album: Primal Heart. Det har et litt annet lydbilde enn tidligere, men det er definitivt gjennomsyret av Kimbra. Senest fredag slapp hun sin nyeste singel og musikkvideo fra plata; Top Of The World.

— Det nye albumet er nok det mest direkte og personlige arbeidet jeg har gjort, tror jeg. Jeg vil snakke til folk på en annerledes måte; snakke ansikt til ansikt og kommunisere noe like sjelfullt, men med mindre som skjer i musikken rundt. Jeg vil nok alltid være fascinert av psykedelia, men ville lage et album som viste mer jordnærhet og styrke. Det reflekterer den perioden i livet jeg er i nå.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Styrke er et ord som går igjen. Singelen hun gav ut tidligere i høst, Everybody Knows, sier hun at handler om undertrykkelse, og at hun er glad for at kunst kan være et utløp for motstridende følelser og paradokser. Musikken kan gi nye perspektiver på et vanskelig tema.

Primal Heart handler om hvordan vi mennesker relaterer til hverandre på et mer instinktivt nivå. Jeg synes at den er mer fokusert. Den har fremdeles mye tekstur, farge og mystikk, men jeg prøver ikke lenger å gjøre alt samtidig.

Toppet lag

Albumet er medprodusert av John Congleton, som har hatt suksess med andre sterke, kvinnelige artister som St. Vincent, Blondie og Goldfrapp. Platen inkluderer også andre store navn, som Pino Palladino og Joey Waronker.

På listen over samarbeidspartnere finner vi dessuten vår egen Lars Horntveth fra Jaga Jazzist, som Kimbra remixet en låt for tidligere i år. Det ble starten på et godt samarbeid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kimbra i Oslo. FOTO: Helge Brekke / GAFFA

— Alle disse menneskene har vært med på å skape platen, noe som gjør at den skiller seg ut fra mine tidligere utgivelser. Før har jeg hatt med folk med en helt annen lyd, som Thundercat og andre Los Angeles-musikere. Tidligere har jeg vært gira på å få med meg så mange som mulig, men nå bærer sounden preg av færre stemmer.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Anna Of The North på Parkteatret.

På onsdag kan vi se frem til å få høre flere «sneak peaks» fra den nye platen, men også nye versjoner av gamle låter.

— Jeg har brukt mye tid på sampling for å gi en ny tolkning på de låtene publikum har hørt før, og legger opp til å kunne improvisere mer selv, forteller hun.

Og avslutter intervjuet med følgende ord:

— Siden det er min første gig i Oslo, vil jeg gjøre det ekstra spesielt.