— Vi legger musikalsk glede i musikken vår, selv i de mest dystre sangene

Den nye platen til Enslaved blir av Ivar Bjørnson beskrevet som positiv. Bandets låtskriver forteller hvordan musikerne jobber sammen i studio og hvordan de forholder seg til sitt gamle materiale.

Musikkens egenart avslører som regel hvem avsenderen er. Når en plate starter med musikk som er inspirert av det norrøne og det er progmetal, så er det ikke fjernt å mistenke at det er Enslaved som står bak. Denne tanken styrkes når det er snakk om en konseptplate som handler om Ehwaz-runen og den verdslige symbiosen som temaet omhandler.

En ting klarer Enslaved alltid å holde ved og det er deres egen unike atmosfære.

— Det er den hemmelige kjernen i vår musikk, begynner Ivar Bjørnson. — Jeg tror det kanskje kommer av at bandet oppstod parallelt med andre musikere som meg og Grutle. Fra begynnelsen så har det jo vært meg og han som har preget mye av musikken, så selv om det går i retning av New York-indie eller skamblod-black metal, så får det kanskje den vibben uansett. Jeg tror at det gjør at man blir litt uredd. Vi prøver oss på forskjellige ting, men vi er rimelig trygge på at det får samme vibben uansett.

LES OGSÅ: Dukker opp i ny reality-serie på TV 2.

Med tanke på at de holder på sin egenart, men også liker å utforske nye ting som kan brukes i soundet, hva er bandets musikalske ankerpunkt i 2017?

— Det er noe som dukker opp i diskusjoner på fest, når vi skal bestemme oss for hvilken musikk vi skal kjøre i gang med. I bunnen ligger de klassiske metalbandene og de klassiske death og black metal-bandene. Så har du den klassiske hardrocken og den klassiske proggen. Du har også en bit av andre ting, hvor vi irriterer oss over hverandres musikksmak. Det er basisen på musikkinnspillingen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Er det krangling så busta fyker når dere spiller inn plate?

— Nei, det er det faktisk ikke. Det blir en naturlig utforming av komposisjonen, et ytokrati som vi kaller det. Med andre ord, jeg som rytmegitarist, legger meg ikke så mye oppi hva sologitaristen gjør.

Positivt uttrykk

Den nye platen E har den progmetalen som Enslaved har blitt kjent for. Med de forskjellige partiene i låtene og å få det til å henge sammen med atmosfæren, så er det ikke alltid at de har lykkes hundre prosent med det kunststykket. E er derimot en plate hvor det klaffer. Spenningen og de forskjellige musikalske inspirasjonskildene kommer godt frem. Et element ved platen er noe bandet har uttalt, men det kommer også frem i musikken. Det er noe positivt som uttrykkes i sangene.

— Jeg opplever den vel slik selv også. Nå har ikke dette vært en bevisst tanke når vi har laget platen, at vi har gått rundt og tenkt at vi skal lage en positiv plate eller har positive ting på gang. Vi legger musikalsk glede i musikken vår. Selv i de mest dystre sangene. Det er vel mest fordi vi har en positiv opplevelse og jeg tror det skinte mer gjennom denne gangen. Jeg tror også at konseptet har vært med å påvirke platen også.

LES OGSÅ: Metallica-trommisen hyller norske nykommere.

I fjor feiret Enslaved 25 års jubileum. I slutten av august avlsuttet de festivalen Beyond The Gates med å spille Vikingligr Veldi i sin helhet. Hvordan forholder de seg til det gamle materialet?

— Vi har et veldig godt forhold til det, men vi har sett hvor galt det kan gå når band blir for avhengig av den tidligere suksessen. Vi synes det er fett at folk liker de tidligere låtene våre, men vi er forsiktig med det. Det er farlig å bli avhengig av fordums storhet.