INTERVJU: Trenger et turbulent liv

Låtskrivere trenger et turbulent og kontrastfylt liv, tror Terje Nordgarden – som er å høre med tre ulike låter på norsk radio fra albumet Changes, og som handler om nettopp forandringer.

— Vi låtskrivere trenger å riste i oss selv og bli ristet i. Alt dette gir oss nyanser og nye perspektiv som igjen kan få oss til å reflektere og skape, sier Nordgarden til NTB. Den norske artisten har nok å skrive om, medgir han etter fem-seks omskiftelige år – der han blant annet bodde fire år på Sicilia.

— Der forelsket jeg meg i havet og i en kvinne og etter hvert ble jeg også far til en datter, sier Nordgarden. Om forholdet brast etter at paret flyttet tilbake til Norge, så sier han at det å bli far har gjort mye med ham.

LES OGSÅ: Gjenforent på scenen etter 16 år.

— Jeg føler jeg lettere klarer å bagatellisere de fleste ting som bekymrer eller stresser meg – det viktigste nå er å se til at datteren min får en fantastisk oppvekst, en trygghet og en rik barndom. Resten er bare omstendigheter.

Tre låter ruller

Changes slippes 29, september, men allerede er tre singler fra platen å høre på NRK P1: You Must Be The Change, Wide Open Spaces og nye Side Of The Road.

— Det er første gang jeg har tre singler inne på norsk riksradio fra ett og samme album. Jeg føler dette er et viktig og anerkjennende nikk til at musikken min blir verdsatt og trodd på, sier Terje Nordgarden, som har jobbet jevnt og trutt i 14 år med artistkarrieren.

— Det er utrolig mange om beinet i dag. Derfor tror jeg man må verdsette de tingene man får til og bygge stein for stein. Jeg driver ikke med dette her for økonomisk gevinst eller suksess – da hadde jeg kastet inn håndkleet for lenge siden og begynt på BI. Jeg driver med dette fordi jeg må, fordi jeg har et ustoppelig driv på innsiden, et enormt behov for å lage og å uttrykke meg gjennom musikk, sier han:

— Kall det gjerne et overlevelsesinstinkt. Uten musikken hadde jeg lett gått under.

Skrev med kvinner

Flere av sangene på albumet Changes har Nordgarden skrevet sammen med andre – nærmere bestemt med Claudia Scott og Johanna Demker.

— Det var Johanna Demker som introduserte meg for co-writing, å skrive låter sammen med andre. Et gammelt konsept, men for meg var det nytt. Jeg ble invitert til en camp de hadde i Todalen – i fantastisk natur: På en fiskehytte langt innover i en fjord i bunnen av en dal. Vi var åtte låtskrivere og jeg skrev både med Claudia og Johanna, men også med Amund Maarud og Alf Bretteville, sier han og tror låtene blir annerledes av samskrivingen:

— Jeg tror de får flere dimensjoner, flere innspill og flere referanser rent musikalsk.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Er det tilfeldig at låtene du skrev sammen med kvinnelige låtskrivere er dem som kom med på platen?

— Egentlig ikke. Vi klarte å snakke om hvor hver låt og historie skulle gå – og snakking er jo kvinner ofte veldig flinke til. Da fant vi raskt både flyten og fellesnevnerne fort.

Opprinnelig idé

Terje Nordgardens musikk er influert av folk, country, soul og blues, med et ekko fra New Orleans. For innspillingen av Changes dro han til det analoge Studio Paradiso og gjorde sangene live, med hele bandet til stede.

Om studioinnehaverne Christian Engfelt og Markus Forsgren sier han:

— De har kritisk sans, men slipper samtidig igjennom ting som ikke alltid er helt på grep. Det kan gjerne skrangle og være ute av time, men funker det så funker det, forklarer han. Engfelt, som var medprodusent og også mikset Changes, tilførte en friskhet til lydbildet og produksjonen uten å ta bort den opprinnelige ideen og uttrykket.

LES OGSÅ: Mer enn en hemmelig hjemmefest.

— Det føler jeg er en veldig viktig kvalitet å ha i disse tider da alt overproduseres og elektroniseres til det ekstreme, lyder det fra Terje Nordgarden.

(©NTB)