Seinabo Sey: Jeg synger om mørket på innsiden

Utenfor er det regntungt og vi sitter dypt i skinnsofaene denne ettermiddagen på Hotel Bristol. Seinabo har jobbet med promotering siden morgentimene, hun er aktuell med skiva Pretend som slippes i dag, og selv om hun er sliten tar hun seg tålmodig tid til en samtale med GAFFA.

— Det var uten konsept når jeg satte meg ned og tenkte at «nå lager jeg album». Det har vært en så utrolig lang prosess, hvor jeg bare har laget musikk ut ifra hva jeg selv kjenner. Jeg håper ingen mener den er elendig, og at jeg kan få lov til å turnere med den neste år. Ut over det vil jeg bare fortsette. Forstå at dette ikke er en engangsgreie. Om jeg ikke skulle lykkes helt med Pretend, så forsvinner forhåpentligvis ikke karrieren av den grunn.

Musikk som en tilhørighet

Siden hun startet på musikkskole som 10-åring i Halmstad, og gikk videre i Stockholm seks år senere med fordypning i soul, har Seinabo jobbet med å utvikle seg. Hun forteller at det skapte en plass til henne i livet, og har på flere måter har fungert som et påskudd til å ta store valg hun ellers ikke kunne vurdert.

Hva tenker du om musikkmiljøet i Sverige?

— Det har vært veldig støttende. Men så er jeg vel en som kjenner dragning mot enkelte miljø: Spesielt unge kvinner danner gode samhold, med samme mål og ambisjoner. Vi er også veldig ulike, så man konkurrerer ikke om samme plass heller. Akkurat det er fantastisk – Alle kan finne rom. Du har noen å ringe, å be om råd, som har betydd mye for meg og min karriere.

For en tid siden presenterte du en bok på instagram som kusinen din har skrevet om utfordringer man møter på som ung, svart kvinne i Sverige. Hva slags betydnig har den hatt for deg?

— Boka i seg selv betyr jo mye, og illustrerer litt av det søsterskapet vi deler: jeg, min kusine og mine to storesøstre og alle svarte kvinner jeg har nær meg. Vi er alle halvt fra sverige og halvt annensteds fra. Vi har delt opplevelser, flere ganger om dagen i gruppechat og liknende. Boka er en forlengelse av samtalene der vi ble bevisstgjort. Som ung er sånt vanskelig å diskutere, når man ikke kan identifisere det som noe å bli utsatt for, men som noe man kanskje har fortjent. Nå forstår vi derimot at det er samfunnet som ikke stemmer, og at det er et alvorlig problem. Det var viktig å kjenne at jeg ikke er alene.

Hun har alltid har vært interessert i å analysere handlinger, nesten overdrevent mye. Faren jobbet som musiker og det hadde sin innvirkning.

— Da han hadde sin karriere hadde jeg ingen tanker om å bli artist selv, dengang våget jeg jo ikke delta. Men han vise at det er mulig. Og min familie er jo – vel den er jo full av problemer man kan ta fatt i og skrive låter om, haha. Samtidig har jeg også tenkt på hva som blir igjen av meg: Om noen skulle søkt opp navnet mitt om hundre år så ønsker jeg at også mine foreldre skal få være med i den historien og at ikke de glemmes bort.

Et fungerende menneske

I låta Younger synger hun: There is a light to all this darkness if only we fight against them telling us how we should be. Hvem er de? Seinabo smiler bittersøtt og utdyper:

— Hele samfunnet. Patriarkatet, vesten. Gamle mennesker med ideer om livet. Den slags. Jeg synger om mørket man kan bære på innsiden. Det kan være selvhat, som ofte er resultatet av dette samfunnet med alle normer og ideer om hvordan et fungerende menneske skal være. Egentlig alle situasjoner der man må legge lokk på følelsene, fremfor å utrykke seg fritt og stå frem som den man er.

Underholdningsbransjen skaper gjerne lettfordøyelige stereotyper som selger. Har du merket forskjell rundt slike situasjoner etter at du ble mer kjent?

— Ja, faktisk. Suksess skyter ikke direkte i været som en prosjektil, men kommer mer i rykk og napp. Man setter seg mål man tidvis ikke klarer møte. I blant er man midt oppe i noen form for stress og det kan friste å ta til seg metoder man har sett fungere hos andre. Det finnes jo enkle knep, som å spille på sex, og det er jo så effektivt. Så for all del er det stunder, ofte i mitt eget hode, der jeg tenker at om bare jeg hadde brukt noen slike knep, så kunne dette vært enklere. Innerst inne vet jeg likevel at det ville vært blindgater.

Krevende er givende

Vi pauser. Foran meg sitter en kvinne på 25 år. Hun nevner et par inspirasjonskilder: Beyoncé, C-Lo, Mos Def, Alicia Keys, Erika Badou, Lauren Hill. Artister som har fulgt henne hele livet. Jeg spør om hun har vært nødt til å forsake mye for å holde fokus.

— Heh, ja absolutt. Enda jeg har vel ikke hatt halvparten så mye selvdisiplin som jeg burde. Du kan si, omtrent samtidig med at jeg slapp debuten Younger så mistet jeg faren min og… Jeg burde nok gjort noe annet, ville nok mange ment, enn å dra ut på turné. Men musikken holder meg oppe, det er balsam for sjelen. Alt i alt kjenner jeg at det som ofres ikke betyr mest. Musikken er større. Den krever mye, men det er givende. Jeg fikk en autoharpe i 25-årsgave som jeg skal forsøke å lære meg å spille på. I tillegg finnes det hundrevis av ulike sangtekknikker å bryne seg på, og er vel det jeg fokuserer på. Å bli så dyktig jeg kan med stemmebåndet jeg har.

Er det lett å miste seg selv i alt?

— Ja, ofte er jeg nødt til å minne meg selv på det. Det er vanskelig og lett å miste seg selv i alt som er feil. Ofte er man veldig formbar. selv på kort tid. Så det er virkelig ikke lett, spesielt når mennesker krever ekstra tydelighet fra artister – Gjennkjenningsfaktoren, som ikke er så naturlig for meg. En del av meg ønsker å være mer fast, men sånn er det bare ikke. Det viktigste for meg er at folk mener stemmen og tekstene har verdi. Jeg setter ord på hva jeg kjenner, samtidig som jeg ønsker å skape et forslag til en løsning, eller i det minste gi noe som lar lytteren sitte igjen med et slags håp. Hadde jeg uttrykt akkurat hva jeg kjente, ville jeg kjent at det egentlig ikke fantes noe håp. Gjennom at jeg forsøker å gi lytteren noe, får jeg noe tilbake. Jeg presser ut en løsning på mitt personlige problem, det funker som en slags læringsprosess for meg selv – en note to self.

Seinabo Seys debutalbum Pretend er ute i dag. Les vår anmeldelse her.