Sondre Justad: Det er dette jeg skal gjøre resten av livet

— Det er jo helt nytt for meg også, det her.

Sondre Justad snaker om debutalbumet Riv I Hjertet, som slippes 23. oktober, og en våkenatt som følge av korrekturlesning til vinylen natten før vi treffer han. Det meste er klart, spikret og ferdig – men retting av tekst og annet småpirk som gjenstår tar også tid. Ikke minst er takkelisten blitt nokså lang.

— Det er mange å takke. Kanskje det blir færre etter at jeg har gjort det her noen ganger, men nå føles det riktig å takke alle som har vært med fra start, altså helt siden jeg var bitteliten.

Ikke noe man blir

Det siste året oppleves fortsatt litt surrealistisk for den energiske nordlendingen. Slippdatoen for albumet skal markeres med turnéåpning i Drammen før store deler av landet står for tur. Flere av konsertene er allerede solgt ut. Til tross for at han fortsatt anser seg selv som relativt fersk, med kun fire låter under vingene, føles ikke nødvendigvis artistyrket som noe anskuelig nytt.

— I det siste har jeg tenkt litt på den prosessen med det å skulle bli artist eller bli musiker. Jeg tror heller at det er noe man er, og noe man ikke nødvendigvis jobber for å bli. Det går litt av seg selv når man kjenner sterkt nok at det er dette man har lyst til å holde på med. Der ligger også motivasjonen, tror jeg.

Han forteller at det er merkelig; men bildene han hadde av dette da han var liten stemmer nokså godt overens med sånn ting faktisk er i dag.

— Det er sprøtt å forholde seg til at drømmen om å få lov til å holde på med dette er så nær. Drømmen er jo egentlig det jeg gjør hver eneste dag. Det er absurd og utrolig godt å kunne leve av dette, og det har ikke helt gått opp for meg at vi selger ut konserter eller at folk kan låtene.

— Det har nok kommet godt med at jeg har vært litt uredd. Jeg har ikke alltid tenkt på konsekvensene, men heller hevet meg ut i det. Det tror jeg at jeg har lært mye av.

Nærmere kjernen

Ingenting på albumet er forhastet, men en lang prosess som har fått utløpt seg som en skandinavisk rundtur. En relativt personlig en, som sådan.

— Det hele startet i Bodø, før turen gikk videre til Oslo, Stockholm, tilbake til Oslo og så landet det på et vis i Bodø igjen. Det er et nordnorsk, østnorsk og svensk samarbeid som jeg virkelig føler gir mening. Det nordnorske betyr veldig mye for meg, samtidig som jeg alltid har blitt dratt mot byen. Også har jeg hørt mye på svensk pop.

Albumet representerer oppturer og nedturer, og er tilhørende dynamisk med mye og lite energi. Tjuefire-åringen forteller at målet er å alltid jobbe mot å bli bedre til å uttrykke seg og på en måte komme nærmere kjernen.

— Jeg har lyst til å strekke meg et steg hele tiden; bli en bedre låtskriver, bli bedre på scenen. Hver gig vi gjør skal være bedre enn forrige og hver låt skal gi meg noe nytt, uten at det innebærer at det nødvendigvis må være den beste jeg har skrevet, men den skal bety noe nytt for meg.

— Samtidig er det dette jeg skal gjøre resten av livet, derfor går jeg ikke i kjelleren om det skulle dukke opp dårlige anmeldelser eller slike ting denne gangen.

I starten av desember avsluttes turnéen i en av Oslos storstuer, nemlig Rockefeller.

— Jeg tror det kommer til å bli en helt rå kveld etter en lang turné. Det skal sies at det er litt skummelt å skulle gjøre Rockefeller allerede nå. Jeg blir faktisk litt nervøs av å tenke på det. I utgangspunktet var jeg kanskje mest nervøs for om det skulle komme folk, men halvparten av billettene er allerede solgt ut.

Fjell, fjorder og nakenbading

I sommer har Instagram-profilen florert av rekke på rekke med høydepunkter fra festivaler og spillejobber over det ganske land. Fjell, fjorder, nakenbading og store publikumshav vitner om en travel, men tilsynelatende eventyrlig, sommer. Selv er han enormt takknemlig for retningen livet har tatt det siste året.

— Det å få reise rundt over hele landet, bli kjent med nye folk og spille for nytt publikum er jo som å ha en veldig lang og fin ferie og ikke minst; å merke at låtene har satt seg mer og mer hos publikum. Det er utrolig stas!

Sommerens reising har blitt kombinert med albuminspillingen og spillejobbene har kommet godt med i arbeidet.

— Det har vært fint å få testet en del av låtene live, og å få kjent litt på hvordan det har føltes, for deretter å gå tilbake i studio og jobbe videre. Man kan si at spillejobbene har vært en del av prosessen.

Og til tross for at sommeren har føltes som ingenting annet enn ferie, må turen gå hjem til Lofoten før han føler at han virkelig føler at han får ladet batteriene.

— Jeg er veldig hjemmekjær og den første tiden jeg bodde i Oslo reiste jeg hjem hver tredje uke.

Før turnéstart er fem fulle dager satt av til ferie i nord.

— Jeg skal forsøke å være minst mulig tilgjengelig og bruke tiden på å henge med familie og venner. Og selvfølgelig spise masse «fesk».