Hendrix-familien krangler. 50 år etter Jimis død

LEGENDE: Jimi Hendrix.
Nyhetsvarsel | Gaffa.no

Gitarikonet Jimi Hendrix døde i 1970. Men familiekrangelen om navnet hans fortsetter.

Hendrix’ bror Leon Hendrix og hans datter Tina må nå skifte navn på musikkskolen de driver i New York, kalt Hendrix Music Academy. De må også fjerne alle effekter, som en T-skjorte med et Jimi Hendrix-bilde på.

Det har en dommer i New York bestemt, og årsaken er at de brøt dommen i en opphavsrettssak som gitarheltens adoptivsøster vant i 2017. Det regnes som forakt for retten, ifølge The Guardian.

Retten til Jimi Hendrix’ musikk, navn og bilde holdes av to selskaper, Experience Hendrix og Authentic Hendrix, som musikerens far Al Hendrix opprettet i 1995. Etter at han døde i 2002 drives selskapene av hans adoptivdatter Janie Jinka.

Jinka gikk til sak – som hun vant – mot Leon Hendrix i 2017 fordi han hadde brukt Hendrix-navnet på produkter som cannabis, vin, alkohol og elektroniske produkter. Skolen som Leon og Tina Hendrix, som er gratis for elevene, rammes nå av dette.

Handler ikke om penger

– Kampen står ikke om penger, men om retten til å bruke min egen families fødenavn for veldedige formål. Jeg er forbauset over at retten står på Experience Hendrix’ side og fratar oss retten til å bruke vårt eget familieetternavn, sier Tina Hendrix til Billboard.

Jimi Hendrix døde 27 år gammel uten å etterlate seg et testamente, og dermed gikk alt til faren. Da faren døde i 2002, holdt han den gjenlevende sønnen Leon vekk fra all arv – noe Leon prøvde å bestride.

Jinka fikk retten til å fortsette som bobestyrer, og har styrt strengt: Experience Hendrix forhindret blant annet at den biografiske 2013-filmen «Jimi: All Is By My Side» med André 3000 i hovedrollen fikk bruke Hendrix-låter.

Foto:Gorm Kallestad | NTB Scanpix
Ung gutt spiller gitar på gutterommet sitt.