Astrid S: – Det har vært utfordrende

GULLSTRUPE: Astrid S i 2020.
Nyhetsvarsel | Gaffa.no

Astrid S slipper ikke ungjentedrømmen om å bli global popstjerne. Nå kommer endelig debutalbumet – som hun beskriver som «et vendepunkt».

Det blir litt bittersøtt å slippe den nye platen, som hun har lagt sjelen sin slik i og jobbet så hardt med.

– Det har vært utfordrende å lage album, det siste halvåret har vært vanskelig for meg. Jeg har revet meg i håret.

På samme tid flyttet hun inn i egen leilighet på Grünerløkka i Oslo, for første gang på egen hånd etter å ha bodd i kollektiv og vært samboer – et forhold som nå er over, noe som hun tidligere har sagt preger enkelte av låttekstene.

– Jeg flyttet inn i leiligheten rett før koronapandemien meldte seg, så der satt jeg alene, kan hun smile i dag. Samtidig gikk både en planlagt turné og en fullbooket festivalsommer i vasken, også det på grunn av pandemien.

– Herregud som jeg savner å opptre! Jeg håper for hele bransjen sin skyld at det ordner seg, det er ille, sier Astrid Smeplass, som i likhet med alle kollegene taper inntekter fra livespilling, men «har vært flink til å spare». Nå er en hærskare nye konsertdatoer håpefullt satt opp i 2021.

Løper inn ideer

Albuminnspillingen var heldigvis så godt som i boks før koronaen. Etter å ha møtt produsentduoen Jack & Coke i Stockholm i fjor på denne tiden, dro trioen på låtskrivertur til Los Angeles i januar – til et hus med studio.

Der kunne en dag for eksempel starte med at Astrid S tok seg en løpetur på morgenen, før de gikk i studio og bygget videre på ideer hun hadde til tekst og melodi.

– Når jeg løper, får jeg mange ideer. Man får opp pulsen, hjernen får mer oksygen!

Det var en organisk, lite påtvungen prosess da sangene ble til. Noen nærmest sang hun frem foran mikrofonen.

– Det høres klisjéaktig ut, men jeg føler det er blitt mer ekte.

Ti sanger var klare da pandemien umuliggjorde flere låtskrivemøter. I vår har de tre møttes på Zoom og produsert albumet sammen. Det er Astrid S tydelig stolt av, og takker Jack & Coke for å ha vært tålmodige mentorer.

– Jeg står som medprodusent. Det føles … som power! Jeg husker jeg satt hjemme og så på Spellemannshowet på TV da Susanne Sundfør vant pris som beste produsent og tenkte «kan jenter gjøre dette?».

Holder på drømmen

Hennes egen «store jentedrøm», som hun kaller det, er rett og slett å bli global popstjerne. Det sier Astrid S nesten unorsk rett ut. Den drømmen holder hun på – etter syv år i bransjen.

– Man trenger litt flaks og noen tilfeldigheter også, i tillegg til talent og beinhard jobbing. Jeg var heldig som i 2016 fikk «Hurts So Good», sier hun om superhiten med de utrolige strømmetallene: 656 millioner streams.

– Ja, jeg kan føle at det er den jeg blir målt opp mot. Og kanskje får jeg aldri oppleve en slik streamingsuksess igjen, sier hun nøkternt – men påpeker at hun og Universal Music «har et internasjonalt fokus» og at hun har plateselskap rundt i hele verden.

På spørsmål om hvordan hun vet at noe tegner til å bli en god låt – kanskje den neste store hiten – svarer hun:

– Jeg merker det på stemningen i studio. Den forandrer seg. Er det «noe bra», så tar alle seg mer tid.

Foto:Stian Schløsser Møller
Astrid S.

Blomstre som låtskriver

«Leave It Beautiful» er faktisk debutalbumet til Astrid Smeplass, syv år etter at hun gav ut sin første låt. Selv hevder hun at hun ikke følte noe ytre press. Hun smiler litt når hun legger til at «folk tror jeg for lengst har utgitt debutplaten». Som for øvrig kommer på vinyl – for virkelig å bli noe håndfast.

– Som artist føler jeg at å gi ut album er en virkelig milepæl, sier Astrid S, nå 23 år gammel.

– Jeg har forventninger til meg selv, men det handler om at jeg skal bli bedre. Ikke om streamingresultater, men at jeg har utviklet meg som låtskriver og blitt friere på scenen.

Det å lage langspilleren ble dessuten en milepæl for henne selv: Denne gangen valgte hun å jobbe med de samme to produsentene alle ti låtene til ende. Og forholdet til Jack & Coke, som er svenske og egentlig heter Svante og Jacob, gjorde at hun følte seg mer komfortabel og trygg.

– Det fikk meg til å blomstre som låtskriver.

Personlig vendepunkt

Hun sier hun har jobbet med låtskrivere i «hytt og pine» før, og nå i etterkant ikke forstår hvorfor hun ikke landet på et «fastere forhold» tidligere. For da slipper hun å bli kjent på nytt hver gang, noe som gjorde at hun etter eget utsagn «turte å pøse ut ideer».

– Selv om jeg alltid føler jeg har skrevet personlige låter, har jeg blitt flinkere til å sette ord på ting. Kanskje har jeg ubevisst tenkt på førsteinntrykket jeg har gitt, og det å skulle lage en låt som slår an? funderer hun – og legger til:

– Kanskje har jeg ikke turt å gå dypere inn?

Det gjør hun til gagns nå. Hun har gitt platedebuten sin tittel etter en av låtene, der hun synger om å tørre å gå videre uten å være bitter og heller være glad for det man har hatt. Hun synes nemlig at «Leave It Beautiful» samler og oppsummerer budskapet på de ti sangene, og sier rett ut:

– Å skrive den var også et vendepunkt for meg personlig.

Foto:Audun Braastad | NTB Scanpix
Astrid S fotografert under Spellemannprisen i 2018.

(NTB)