Første norske kinodokumentar til Sundance

Regissør Benjamin Ree kan glede seg.
Den prestisjetunge filmfestivalen Sundance i USA har invitert dokumentaren «Kunstneren og tyven» fra Norge.

Filmen viser møtet mellom maleren Barbora Kysilkova og tyven som stjal kunsten hennes fra et galleri på Frogner i Oslo. Kunstneren oppsøker rettssaken og håper å spore opp verkene sine, men ender opp med å male tyven i stedet.

– Det er jo helt utrolig å få denne beskjeden om at «Kunstneren og tyven» skal til Sundance. Det jeg har fått signaler om, er at programmererne der likte at historien er såpass spinnvill samtidig som filmen er formmessig annerledes. Med historien fortalt fra forskjellige perspektiver, og med forskjellige stemninger og formmessige uttrykk for hvert sted vi har vært. Jeg ville formidle stemningene formmessig, sier regissør og manusforfatter Benjamin Ree.

LES OGSÅ: TV 2 ergrer seg over Netflix-knapp.

Han er utdannet journalist og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren «Magnus» om sjakkesset Magnus Carlsen, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Filmen vises i konkurranseprogrammet for utenlandsk dokumentar med elleve andre dokumentarfilmer, og vil få premiere på åpningsdagen til festivalen, 23. januar.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)