Norsk filmbransje stemples som klimauvennlig

Innspillingen av den nyeste James Bond-filmen ble støttet med 47 millioner. Flere i filmbransjen mener pengene fra støtteordningen til utenlandsk film heller burde gå til innspillingen av norsk film i Norge.
Innspillingen av norske storfilmer blir ofte lagt til utlandet. Det betyr mange flyreiser for skuespillere og regissører.

Flere i norsk filmbransje tar til orde for å endre finansieringsordningen i mer miljøvennlig retning, skriver Aftenposten.

– Man flyr skuespillere fram og tilbake til Latvia bare for å prøve et kostyme. En annen ting er at man «lager» Norge i utlandet. Hus, landskaper og alt annet bygges opp for å ligne på stedene der handlingen skal foregå, sier regissør Guro Bruusgaard til avisen.

LES OGSÅ: Omdiskutert festival tilbake i 2020.

Hver tredje norsk film spilles inn i utlandet, viser tall fra Norsk filminstitutt (NFI). Insentivordninger i østeuropeiske land gjør at norske innspillinger legges til blant annet Tsjekkia og Litauen.

Også Norge har en støtteordningen for utenlandske filmer. James Bond-filmen «Bond 25», som ble spilt inn flere steder i Norge, fikk 47 millioner kroner gjennom denne ordningen.

Frustrerte skuespillere

Skuespiller Birgitte Larsen sier til Aftenposten at regjeringen heller burde bruke pengene slik at flere norske produsenter får råd til å filme innenlands.

– Mange skuespillere er frustrerte over det store klimaavtrykket. En skuespiller kan ha 30 flyreiser under en innspilling, sier hun og legger til at en boikott kan være aktuelt.

Over 200 norske skuespillere og regissører skrev tidligere i år under på et opprop for å gjøre filmbransjen mer klimavennlig.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)