Skremmende aktuell TV-serie

Liam Cunningham spilte Ser Davos Seaworth i «Game of Thrones». Nå er han aktuell med TV-serien «The Hot Zone».
En TV-serie har sjelden vært så skremmende aktuell som «The Hot Zone».

Bare idet seneste utbruddet av ebola i Kongo krevde over 2.000 menneskeliv. Nå viser National Geographic «The Hot Zone», som er en serie om hvordan det dødelige viruset oppsto.

– Om ingenting skjer, så er en verdensomfattende pandemi uunngåelig, hevder Liam Cunningham overfor TT.

Forskerrolle

Han spilte Ser Davos i storsuksessen «Game of Thrones», men er nå klar for innsats i rollen som forskeren som motvillig dras med i forsøket på å finne et botemiddel.

Julianna Margulies kjent fra «The Good Wife» har hovedrollen som en forsker som i 1989 prøver å finne ut hvorfor apene på et laboratorium har begynt å dø.

LES OGSÅ: Se den første traileren til norsk storfilm.

Historien bygger på boken «The Hot Zone: A Terrifyingly True Story», skrevet av Richard Preston og publisert i 1994.

– Det var en rolle jeg ikke kunne takke nei til. Det er et så utrolig viktig tema, sier Cunningham på telefon fra Los Angeles.

Påminnelse

Mens forskeren Margulies spiller, er basert på en virkelig person, er Cunninghams rollekarakter Wade Carter basert på en kombinasjon av ulike personer fra virkeligheten.

– Han representerer på en måte den delen av forskningsverdenen som ikke har tatt dette så alvorlig som de burde. Han har vært mentor for Nancy Jaax, som Julianna spiller, og hans rolle er å drive fortellingen fremover – der han prøver å gjøre det som er riktig, oppsummerer Cunningham.

Skuespilleren forteller at han i årevis har fulgt med på hvordan ebola spres, og hvordan det på mange måter har minnet om aidsepidemien.

– Vi ville minne folk på at selv om det innimellom kan virke som om epidemien er stoppet, så er det ikke tilfelle. I begynnelsen av første episode som er blitt smittet og dør, og det er ufattelig sjokkerende og dramatisk, lyder det.

Vil nå ut

– Vi, som formidlere av denne historien, ønsker å få den ut til allmennheten. For vitenskapen vet hva som kan komme – og skriker etter mer utstyr, mer personale, mer penger, for å holde denne fryktelige sykdommen stangen, sier Liam Cunningham – og påpeker at selv om ebola herjer i småbyer langt unna, bør alle likevel bry seg.

LES OGSÅ: Når Meryl Streep sier du skal gjøre noe, så gjør du som hun sier.

– Folk må innse at gjennom å hjelpe dem, hjelper vi oss selv.

Cunningham har følelsen av at forskerne på den tiden da «The Hot Zone» utspiller seg – i 1989 – ikke helt fattet hvor alvorlig det var.

– Og nå har vi et nytt utbrudd, like alvorlig. Husk at i dag er vi bare en flyreise unna der smitten finnes. Og om den finner veien til en storby, kommer det til å bli utrolig vanskelig å holde den unna. Vi må ta dette mer på alvor enn vi gjør, runder han av.

Ble skremt

Julia Margulies ble såpass skremt av rollen at hun begynte å ha med desinfeksjonsmidler i håndvesken da hun skulle rundt og promotere den kommende serien tidligere i år.

– Å, jeg vet altfor mye, sa hun til The Guardian og påpekte hvordan man sjelden ser en spesialist på infeksjonsmedisin berøre sitt eget ansikt, noe folk flest gjør over 100 ganger om dagen.

– De hilser heller ikke med håndtrykk.

(©NTB)