Omdiskutert regissør til norsk festival

Filmskaperen Rhys Ernst (t.v.) sammen med komponisten Jay Wadley, som stod for musikken til «Adam», under filmfestivalen i Sundance tidligere i år.
Filmfestivalen Oslo/Fusion får besøk av den prisbelønte «Transparent»-regissøren Rhys Ernst, som vil vise sin omdiskuterte ungdomsfilm «Adam».

Komedien skapte sterke reaksjoner i deler av LHBTQI-miljøet, som krevde boikott av filmen før USA-premieren i august. I én av flere underskriftskampanjer ble det hevdet at «Adam» var «homofobisk propaganda forkledd som komedie» og er «transfobisk».

Filmen bygger på Ariel Schrags like omdiskuterte 2014-roman om unggutten Adam, som later som han er transmann – etter at en lesbisk ungjente mistar ham for det.

«Adam» er langfilmdebuten til Rhys Ernst, selv transmann. Han var sentral bak Amazon-serien «Transparent», webserien «We’ve Been Around» og dokumentaren «This Is Me». Det har innbragt ham flere priser for representasjon av transkjønnede i media.

LES OGSÅ: Netflix lanserer musikkreality med Cardi B i dommerpanelet.

Kinofilmen har fått god mottagelse etter visning på Sundance-festivalen. Blant annet mottok nylig Rhys en såkalt Special Mention for sin regi under OutFest, en LHBT-filmfestival i Los Angeles.

Forventet bråk

Til Vulture sa Ernst at han forventet bråk rundt filmatiseringen av boken, selv om han beskriver filmens Adam som «svært forskjellig» fra bokkarakteren.

Oslo/Fusion har som mål å vise filmer som underholder, men også provoserer, inspirerer og bidrar til økt innsikt og forståelse. Festivalleder Bård Ydén sier ifølge pressemeldingen at de gleder seg til å vise «Adam» for et norsk publikum.

– Vi er stolte av å få besøk av Rhys Ernst. Han er en av svært mange talentfulle og interessante personer som kommer for å vise filmene sine og delta på årets festival 20. til 27. september på Cinemateket i Oslo.

(©NTB)