Hollywood-stjerne ut mot Erna Solberg

Den spanske skuespilleren Javier Bardem fotografert i forbindelse med en presseturne for filmen «Everybody Knows» (2018) i Madrid.
Javier Bardem kritiserer Norge for nølende samarbeidsvilje.

Ved siden av å være en internasjonal, Oscar-vinnende skuespiller som sliter med å få roller i hjemlandet, er Javier Bardem ambassadør for miljøorganisasjonen Greenpeace. Her har han viet særlig mye kjærlighet til Antarktis og økosystemet det støtter.

Nå har Bardem tatt til Twitter for å uttrykke misnøyen sin rundt Norges bidrag til konvensjonen for bevaring av levende marineressurser i Antarktis (CCAMLR).

– Ikke del forslaget om Weddellhavet i to. Vis heller lederskap for havet og få Russland om bord på å beskytte hele økosystemet, nå!, skrev spanjolen i april og tagget blant annet statsminister Erna Solberg og diplomat Bård Svendsen.

LES OGSÅ: Tre nye «Star Wars»-filmer ventes.

I fjor fremmet CCAMLR et forslag om å verne om Weddelhavet i Antarktis, og dets beboere. Om forslaget hadde blitt godkjent av alle de 22 medlemslandene, ville det skapt verdens største havreservat, på 1,8 millioner kvadratkilometer.

Norge var et av tre land som hindret at vedtaket fikk gjennomslag.

Russland og Kina sa regelrett nei til fredning av Weddellhavet, mens Norge ønsket å inngå i et kompromiss hvor kun halvparten av området blir til reservat.

Dagbladet, som var den første norske avisen som omtalte Bardems Twitter-melding, gikk til Statsministerens kontor for å få en kommentar. Kommunikasjonrådgiver i UD, Mari Bangstad, svarte at Norge reviderte forslaget i et forsøk på å løse opp en fastlåst situasjon. Sammen med EU og Tyskland fortsetter de arbeidet med å oppnå konsensus.

LES OGSÅ: Netflix med viktig oppgradering.

Skuespilleren inkluderte også en link til en rapport av Antarktis- og Sørishav-koalisjonen i meldingen sin. Ettersom halveringen ikke kan garantere at Russland og Kina er med på avtalen, beskyldes Norge for å sette prosjektet unødvendig lenge på vent.

Til Dagbladet fortalte Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, at organisasjonen støtter Bardems uttalelse. De anser Norges motstand som et svik mot havet og sårbare økosystemer.