Flest kvinner fikk idéutviklingstilskudd til nye filmer

«Hjelperytteren»-regissør Jannicke Systad Jacobsen fikk idéutviklingsstøtte i en tidligere utdelingsrunde, og roser ordningen.
Kvinneandelen blant de 12 regissørene som fikk Norsk filminstitutts «Nye veier»-tilskudd til idéutvikling, er 58 prosent.

Det er fire dokumentarer, tre dramaserier og fem spillefilmer som får til sammen 1,2 millioner kroner i tilskudd til idéutvikling. I alt mottok Filminstituttet 55 søknader.

– Det har vært stor variasjon i søknader og ideer, både når det gjelder sjanger og tematikk, sier talentrådgiver Hanne Myren i Norsk filminstitutt.

LES OGSÅ: Tidenes Viaplay-suksess.

Nye veier er en del av Filminstituttets talentsatsing, som i sin handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film har et mål om minimum 50 prosent kvinneandel på talentutvikling. Siden ordningen startet har man gitt tilskudd til mer enn 100 norske filmer i alle formater.

En som tidligere har fått et slikt tilskudd, er regissør Jannicke Systad Jacobsen – som i høst er klar med spillefilmen «Hjelperytteren», om en tidligere proffsyklist.

– Det fine med idéutviklingen var at det var helt åpent hva det skulle innebære, samtidig som det føltes som å få en viktig oppgave, sier Systad Jacobsen, som benyttet muligheten til å gjøre små feltarbeid – i spennet fra en religiøs helbredelsesseanse til en fjelletappe i Tour de France. Begge inspirerte til scener som blir å se i «Hjelperytteren».

Disse fikk idéutviklingsstøtte

Dramaserier: Emilie Kristine Blichfeldt, Emil Stang Lund og Helena Nielsen.

Dokumentarfilm: Natasa Urban, Katja Nørregaard Høgseth, Jon Haukeland og Steffan Strandberg.

Spillefilm: Johanna Pyykkö, Tove Undheim, Gunhild Enger, Bjørn Erik Pihlmann Sørensen og Stian Hafstad.

(©NTB)