Tolkiens familie tar sterk avstand fra den kommende filmatiseringen av livet hans

Nicholas Hoult spiller hovedrollen i den biografiske filmen «Tolkien» om forfatteren bak «Ringenes Herre»-bøkene.
I alle år har familien stridt imot filmatisering av livet hans - i sommer kommer likevel en stjernespekket dramafilm om den verdenskjente forfatteren J. R. R. Tolkien.

De fleste jublet da Fox Searchlight i 2017 endelig startet innspillingen av filmen om mannen bak hobbiter, nazgul og det alviske språk, John Ronald Reuel Tolkien.

De som ikke var like fornøyde med nyhetene var familien til forfatteren og eierne av Tolkien-domenet. På tirsdag, knapt to uker før filmen premierer i Storbritannia, sendte de ut en samlet pressemelding om deres forhold til den kommende filmen. Ifølge IndieWire stod det som følger:

– Vi ønsker å gjøre det klart at vi har verken godkjent, autorisert eller deltatt i produksjonen av [Tolkien]. Vi støtter ikke filmen eller innholdet på noen mulig måte.

LES OGSÅ: Denne filmen blir ikke å se på Disneys nye strømmetjeneste.

Familien har ikke sett filmen ennå, men uttalte seg, ifølge The Guardian, for å sette et tydelig standpunkt, i stedet for å varsle om fremtidige rettslige skritt.

«Tolkien», regissert av Dome Karukoski («Tom of Finland»), forteller om livet til den unge John Tolkien (Nicolas Hault). Vi følger han fra fosterhjem til hemmelig skoleklubb til slagmarken under første verdenskrig. Alt som inspirerer han til å skrive bøkene fra Midgard.

Filmen kommer til Norge 14. Juni.

Tolkien-familien og domene-eierne er kjente for sin motstandsvilje. De har i alle år vært imot filmatisering av forfatterens liv og er svært strenge på hvem som får bruke bøkene hans.

De har saksøkt blant annet videospill og bøker for ulovlig bruk av både karakterer fra Midgard-universet og Tolkien selv.

LES OGSÅ: Slik svarer Netflix på konkurransen fra Disney og Apple.

I 2014 sa Peter Jackson, regissøren bak filmatiseringen av bøkene «Ringenes Herre» og «Hobbiten», til The Guardian at han ikke trodde det skulle bli flere Tolkien-relaterte filmer i fremtiden.

Der tok han heldigvis feil.

I 2017 kjøpte Amazon rettighetene til å produsere en «Ringenes Herre» TV-serie. Det kostet strømmetjenesten 250 millioner dollar å besitte rettighetene, og de har et forventet budsjett på nesten én milliard dollar for produksjonen.

På Twitter har Amazon allerede begynt å hinte til den kommende serien med et nytt kart over Midgard.