Roman Polanski saksøker Oscar-Akademiet etter utestengelsen

Filmskaper Roman Polanski fotografert under en pause i rettshøringen i Krakow tilbake i 2015.
Filmskaperen har flyktet fra anklagene mot seg de siste 40 årene, men mener likevel at Academy of Motion Picture Arts and Science ikke har grunn til å kaste ham ut.

I 2018 ble filmverden preget av #MeToo-uttalelser og felling av kjente Hollywood-skikkelser. Flere har måttet stille i retten, eller, som Harvey Weinstein, venter på møtet med domstolen.

En som allerede har stilt i retten, sagt seg skyldig og blitt dømt, er Roman Polanski. Den fransk-polske regissøren står bak filmer som «Chinatown» (1974) og Oscar-vinneren «Pianisten» (2002).

I fjor annonserte Academy of Motion Picture Arts and Science, foreningen bak Oscar-utdelingen, at Roman Polanski var utvist og hadde mistet medlemskapet sitt. Ifølge Variety kom bannlysningen i forbindelse med utestengingen av Bill Cosby som ble funnet skyldig i grov seksuell trakassering en uke tidligere.

LES OGSÅ: Regissør-legende støtter piratkopiering.

Nå har Polanski saksøkt Oscar-Akademiet for urettferdig behandling. Han ønsker å bli tatt tilbake inn i varmen og at kostnadene for søksmålet blir dekket.

– Vi saksøker rettferdigheten i prosessen deres. [Akademiet] kastet ham på dør uten forvarsel og uten en mulighet til å forsvare seg selv. Det er ikke en gang en kommentar om hvorfor. Etter 40 år, på samme dag som [Bill] Cosby. Gi dere, uttalte Polanskis advokat, Harland Braun, overfor Variety.

Siden søksmålet har en talsperson fra Oscar-Akademiet kommentert saken til The Guardian:

– Fremgangsmåten for å utvise Polanski var rettferdig og rimelig. Akademiet står bak sin beslutning som passende.

Flyktet fra straffen

Tilbake i 1977 ble Polanski arrestert for å ha voldtatt en tretten år gammel jente. I første omgang stilte han seg uskyldig ovenfor anklagene, men etter litt tiltalepruting ble han lovet mildere straff mot at han tilstod ulovlig samleie med en mindreårig. Han skulle istedenfor fengselsstraff gjennomgå 90 dager med psykiatrisk evaluering.

Rett før dommen skulle avsies fikk Polanski høre at dommeren likevel skulle sende ham til fengsel i 50 år. Regissøren flyktet dermed landet og har aldri returnert for å sone ferdig straffen sin.

Til og med da Polanski vant sin første Oscar-statuett var han ikke til stede for å ta den imot.

Selv om Polanski blir boikottet av mange, har han samtidig støtte fra flere i bransjen.

I 2009 ble filmskaperen arrestert i Sveits på vegne av amerikansk politi. Etter dette signerte over 100 filmfolk, blant andre David Lynch og Tilda Swinton, en underskriftskampanje for å få Polanski løslatt.

Aktuell til sommeren

Før voldtekstanklagene var Polanski gift med skuespillerinnen Sharon Tate. Ekteskapet varte kun ett år fordi Tate, sammen med fire andre, ble myrdet av tilhengere av kult-lederen Charles Manson.

I sommer premierer Quentin Tarantinos niende film, «Once Upon a Time in Hollywood». Filmen skal som kjent utspilles i 1969, samme år drapene ble utført. Historien fokuserer rundt en avdanket western-skuespiller (Leonardo DiCaprio) og stuntmannen hans (Brad Pitt), men skal samtidig gi et innblikk i Hollywood på den tiden.

LES OGSÅ: Stort intervju med Margot Robbie.

Ifølge Business Insider ble det i 2017 kjent at «Once Upon a Time in Hollywood» skulle ta for seg Charles Manson og drapene han forårsaket. På IMDb står Margot Robbie («I, Tonya») blant de best betalte skuespillerne til filmen og er hyret inn til å spille Sharon Tate.

Foto:Eddie Worth | AP Photo | NTB Scanpix
I 1968 giftet den amerikanske skuespillerinnen Sharon Tate og regissøren Roman Polanski seg i London.