Norsk film tildelt sølvbjørnen i Berlin

Hans Petter Moland og skuespillerne Stellan Skarsgard, Bjørn Floberg, Jon Ranes, Tobias Santelmann og Danica Curcic poserer for fotografene under Berlin internasjonale filmfestival. Filmfotograf Rasmus Videbæk, som ikke er på bildet, fikk sølvbjørnen for beste foto for «Ut og stjæle hester».
«Ut og stjæle hester» fikk sølvbjørnen for beste foto under den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

– Etter en uke med fantastisk respons fra publikum og et samlet internasjonalt presse- og kritikerkorps er det å bli hyllet med pris i Berlin – i konkurranse med det ypperste av internasjonale filmer – prikken over i-en, sier regissør Hans Petter Moland.

Det var filmens danske filmfotograf Rasmus Videbæk som fikk sølvbjørnen.

LES OGSÅ: Intervju med «Amundsen»-aktuelle Pål Sverre Hagen.

Han trekker fram viktig landskaper har vært for filmen.

– Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Jeg er stolt av det vi har utrettet sammen, sier Videbæk.

Fjerde gang

Moland hadde med seg både Videbæk og produsent Håkon Øverås til prisutdelingen i Berlin lørdag kveld.

Det er fjerde gang den norske filmskaperen blir nominert i hovedkonkurransen på Berlinale, etter «Kraftidioten», «En ganske snill mann» og «The Beautiful Country».

Årets film «Ut og stjæle hester» er basert på Per Pettersons bestselgende bok ved samme navn fra 2003.

I rollene finner vi Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Danica Curcic og 16 år gamle Jon Ranes.

Hederlig omtale

Selve hovedprisen, Gullbjørnen, gikk i år til filmen «Synonymes» av Nadav Lapid.

Tre norske filmer konkurrerte også i barnefilmkonkurransen Generation Kplus i Berlin – der det er barn og tenåringer som utgjør juryen.

Der endte med hederlig omtale for kortfilmen «Pappa» av Atle S. Blakseth og Einar Dunsæd.

LES OGSÅ: Bruno Ganz er død.

Det ble derimot ingen utmerkelse for de to andre norske bidragene, «Månelyst i Flåklypa» av Rasmus A. Sivertsen og kortfilmen «She-Pack» av Fanny Ovesen.

Foto:Nordisk Film Distribusjon
Hans Petter Moland har regissert filmen «Ut og stjæle hester» etter Per Pettersons roman med samme navn. Nå skal den vises i Berlin.

(©NTB)