Potten er allerede tom

Daniel Craig kan bli å se i Norge under innspillingen av den neste James Bond-filmen.
Allerede i januar ble hele potten som var satt av til insentivordningen for filmproduksjon i Norge, brukt opp. Kulturministeren kan ikke love mer penger.

Ordningen gjør at produsenter kan få refundert inntil 25 prosent av utgiftene i Norge. I år var det satt av 75 millioner, og pengene er altså fordelt allerede. Samtidig er det flere som vil til Norge for å lage film, skriver Bergens Tidende.

Per Henry Borch i True North Norway sier seks filmer, alle fra Hollywood, ønsker å bruke Norge og Vestlandet i vår og sommer. Han frykter at de velger andre land, dersom potten ikke øker.

LES OGSÅ: Ukas beste filmtrailere.

En ordning uten penger er et dårlig signal når kulturminister Trine Skei Grande (V) skal presentere Norge som filmland, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.

Foto:Berit Roald | NTB Scanpix
Kulturminister Trine Skei Grande.

– Jeg har møter med store strømmetjenester og produsenter som ønsker å filme her. Alle spør om hvordan insentivordningen fungerer. Jeg vet rett og slett ikke hva vi kan tilby, sa Holm til statsråden da de møttes på filmfestivalen i Berlin.

LES OGSÅ: Kommentar: «Burde vi skille kunsten fra kunstneren?».

Grande kan ikke love mer penger i år, men sier det jobbes med ordningen. Hun vil lære av andre land og «lage til noe alle er fornøyd med».

– Vi må finne en måte å budsjettere disse pengene på. Men jeg er enig i at ordningen må bli mer forutsigbar.

(©NTB)