Liam Neeson-spørsmål preget pressekonferansen til den norske regissøren

Den norske regissøren Hans Petter Moland (til høyre) og skuespiller Stellan Skarsgård under lørdagens pressekonferanse i Berlin.
På pressekonferansen etter visningen av «Ut og stjæle hester» under Berlinalen svarte regissør Hans Petter Moland på spørsmål om bråket rundt Liam Neeson.

Moland hadde fredag premiere på filmen «Cold Pursuit», som er en nyinnspilling av hans film «Kraftidioten» fra 2014. Hovedrolleinnehaver Liam Neeson sa nylig i et intervju med avisa The Independent at han fikk et «primitivt behov for å lange ut» da han for 40 år siden ble fortalt av sin venninne at hun var blitt voldtatt.

Neeson sier han spurte venninnen om hun visste hvem overgriperen var, og om «hvilken farge» han hadde. Da han fikk vite at det dreide seg om en svart mann, gikk Neeson ut i gatene for å drepe mannen, eller enhver tilfeldig person som han syntes passet til beskrivelsen.

LES OGSÅ: Disney-sjef med gode nyheter til «Deadpool»-fansen.

Tirsdag denne uken framholdt han at han ikke er rasist, og under pressekonferansen etter premierevisningen av sin nye film basert på Per Pettersons roman, ble Moland spurt om hva han tenker om historien og reaksjonene i ettertid.

Ingen rasist

Først sa Moland at det mest absurde for ham var å ha to premierer på et døgn, og at filmen var ute av hans hender nå, før han kommenterte oppstyret rundt Neeson.

– I forbindelse med Liam har jeg sagt det jeg trenger å si. Han er veldig ærlig og ordentlig. Han er ikke rasist. Jeg tror flere mennesker bør lese artikkelen og gjøre seg opp en mening i stedet for å lytte til hva andre tenker om det, sier han.

Han sier han er oppgitt over at folk nå kan dømme «Cold Pursuit» nord og ned uten å ha sett den på grunn av oppstyret, og uttrykker misnøye med at hans stemme nå blir «tatt vekk».

– Den norske filmen kom for fem år siden. De som så den da, vet hvilke ambisjoner og hensikter vi hadde med filmen da, og de er fortsatt de samme med denne, sier Moland.

LES OGSÅ: Sendte videohilsen – fikk eksklusivt samarbeid.

Svenske Stellan Skarsgård, som både spiller i «Ut og stjæle hester» og originalversjonen av «Kraftidioten», sa seg enig.

– Jeg finner det forstyrrende og skremmende å leve i en verden hvor folk ikke bare blir straffet for gjerningene sine, men for hva de sier og hva de tenker, men også for hva folk tror at du tenker.

Foto:Nordisk Film Distribusjon
Hans Petter Moland har regissert filmen «Ut og stjæle hester» etter Per Pettersons roman med samme navn. Nå skal den vises i Berlin.

(©NTB)