Fra «Miami Vice» via «Django Unchained» og HBOs «Watchmen» – nå er Don Johnson kinoaktuell igjen

– Jeg slet og sultet, sier 80-tallsstjerna Don Johnson, som feirer 70-årsjubileet sitt med Oscar-tippede «Knives Out».

Når Donald Wayne Johnson fyller 70 år 15. desember, kan han se tilbake på en lang og innholdsrik Hollywood-karriere. Skjønt, før 80-tallsserien «Miami Vice» var livet hans alt annet enn en fødselsdagsfest.

LES OGSÅ: Ikonisk filmkarakter med comeback etter 37 år.

– Tro meg, det var ikke lett. Jeg slet og sultet i et dusin år, forteller den nå gråsprengte, men stadig elegante «Don» til NTB i London.

– Men jeg elsket yrket mitt, og tok det ikke personlig at jeg måtte stille meg i kø for sosialstønad etter ikke å ha jobbet på måneder. Jeg fokuserte heller på at jeg visste at jeg var flink: «Jeg vet at jeg kan gjøre dette, og før eller senere vil jeg få det gjort».

Ny karaktervår

Vendepunktet kom med innsatsen som politikjekkasen Crockett, en rolle Johnson vant Golden Globe for i 1987. I godt voksen alder har han gått på en ny vår som karakterskuespiller, med kultinnsmett i Quentin Tarantinos «Django Unchained» (2008), Jim Mickles «Cold in July» (2014) og S. Craig Zahlers «Brawl in Cell Block 99» (2017).

I høst, etter å ha varmet opp med HBO-føljetongen «Watchmen», dukker han opp i navnebroren Rian Johnsons Agatha Christie-inspirerte krimkomedie «Knives Out» (kinopremiere fredag). Her, i en film som allerede spås en lys Oscar-framtid, spiller han en svigersønn mistenkt for å ha drept konas pengesterke forfatterfar.

– Jeg klarte ikke å legge ned manuset. Det var en real pageturner, hevder Johnson, som ser klare paralleller mellom detektivsjangeren og dramafaget.

– Jo bedre etterforsker du er, desto bedre blir skikkelsen din. Jo flere spørsmål du stiller, desto mer kjøttfull og komplett blir vedkommende. Jeg stiller en million – og så bygger jeg ham lagvis opp i underbevisstheten, sånn at han skiller seg både fra andre skikkelser og meg selv.

Fnyser av kolleger

«Knives Out» oser av politisk undertekst, idet den ecuadorianske privatpleieren Marta (Ana de Armas) har grepet på amerikanerne. Det plager ikke Johnson at Richard-figuren er Trump-supporter.

– Jeg har masse familie i Missouri som støtter Trump, hvilket gjorde researchen lettere. Ikke at jeg synes det sømmer seg for skuespillere å flagge politiske synspunkter.

Hvorfor sømmer det seg ikke?

– Vel, fordi jeg er skeptisk til hvorvidt den slags handler om ego eller faktisk engasjement. Det finnes selvfølgelig noen – for eksempel George Clooney og Angelina Jolie – som tjener verden på veldokumentert og respektabelt vis. Men altfor ofte ser vi hvem som helst påberope seg meninger om temaer de ikke har greie på.

Foto:HBO Nordic
I tillegg til kinoaktuelle «Knives Out» er Don Johnson også å se i Damon Lindelofs glimrende «Watchmen»-serie på HBO i disse dager.

Medmenneskelig jul

Hvilke bedrifter er du mest stolt av selv?

– Jeg er usedvanlig stolt av ungene mine – av hvem de er som mennesker. De har sterk moral og står på for andre. I jula drar vi sammen til barnehjem og sykehus, hvor vi interagerer og leser historier – sånne ting. Du går inn i troen på at du gjør det for dem, før du kommer ut og tenker, «Wow, jeg er så tilfredsstilt».

På spørsmål om han er enig i Michael Caine-sitatet om at skuespillere aldri pensjonerer seg, svarer Johnson:

– Ja, men det kommer an på. Jeg er ikke av typen som kjeder seg på fritida. Jeg kan være fornøyd bare med å sitte i skogen. Jeg kan sitte i timevis og lytte og puste og nyte. Det er fantastisk – ren bensin.

Brøyt loven

Det at «Miami Vice» i sin tid ble en sånn seerfavoritt, forklarer skuespilleren slik:

– Jeg tror det handlet om de involverte, om tida og stedet, samt at vi kom fra en uavhengig filmbakgrunn og brakte filosofien med oss derfra til TV. I begynnelsen søkte vi ikke engang om tillatelse, humrer Johnson overfor NTB, og legger til:

– Vi dro rett ut og gjorde opptak på gata. Vi skøyt jaktscener og kampscener og alt sammen. Snart kom polisen rullende: «Hei, dere trenger lisens for det der!» «Å, det visste vi ikke», sa vi. «Vi er ferdige om en time og lover å søke neste gang».

Fikk du med deg denne?

(©NTB)