Intervju med Trond Espen Seim:

Vil skape magisk realisme og prøysensk stemning med ny Snekker Andersen-film

En halv million så den første filmen om snekker Andersen og Julenissen. Ikke rart det måtte bli ny film om de prøysenske heltene – som nå vender tilbake til lerretet.

Trond Espen Seim, som spiller den vennlige snekkeren, sier til NTB at han satte pris på vende tilbake til den gode, gammeldagse julestemningen igjen, i samspill med Anders Baasmo (julenissen).

– At den første filmen ble sett av så mange, var virkelig stort. Vi hadde jo håpet jo at den skulle nå ut, og det er jo bare kjempegøy at den traff så bredt, sier skuespilleren. Og legger til at den nye filmen bygger på en litt skjult Prøysen-perle – som filmskaperne har fått lov til å brodere litt ut.

– Det handler altså om ei lita bygd som ikke vet noe om jula. Det må selvfølgelig ordnes opp i.

LES OGSÅ: Uutgitt George Michael-låt dukker opp i julefilm.

Som tilfellet var med originalen, er dette et univers man veldig trygt kan ta med også de minste på, slår Seim videre fast, og skyter inn:

– Førstefilmen ble sluppet omtrent samtidig med at Trump vant valget. Da var det veldig fint å tilby noe som ikke er så komplisert og mørkt.

Stort potensial

Filmen har et totalbudsjett på 28,2 millioner kroner, ifølge Norsk filminstitutt. Produsent Martin Sundland kan fortelle om en filminnspilling som har foregått i Gudbrandsdalen og på Kvitfjell (utendørsscenene) og i Romania (innendørsscene).

– Akkurat som i den forrige filmen har vi forsøkt å lage det vi kaller en «magisk realisme». Det er ekte, samtidig som det er eventyr. For å få til dette uttrykket har vi spilt inn filmen i en kombinasjon av studio og ekte natur, utdyper produsenten. Som mener det er en varm og humoristisk film som nå er klar for publikum.

– Alf Prøysen har skrevet svært mange varme og fine historier som har gledet det norske folk i mange år. Denne gangen har vi tatt utgangspunkt i denne fine fortellingen og håper og tror at vår filmversjonen vil spre glede – til alle generasjoner, sier Sundland til NTB.

Foto:Fantefilm | Nordisk Film Distribusjon
Trond Espen Seim og Anders Baasmo i «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul».

På spørsmål om populariteten til førstefilmen er drivkraften bak denne andrefilmen, sier han:

– Skaperglede vil alltid stå øverst når vi lager film. Det er nødt til å være vårt utgangspunkt hver gang vi går i gang med et nytt prosjekt. Gleden over at så mange nordmenn trykket den forrige filmen til sitt bryst ga oss tro på at kanskje flere av Alf Prøysens historier kunne bli film. I «Den vesle bygda som glømte at det var jul» så vi et stort potensial for en lun, jordnær, ekte og morsom julefilm.

Fikk tillit

I Prøysens opprinnelige tekst om den vesle bygda, er ikke Snekker Andersen og Julenissen med.

– Men vi så jo at så mange satte pris på Seim og Baasmo som disse karakterene i den første filmen. Derfor tenkte vi at når det først var så galt fatt, at ei bygd hadde glemt jula, så trengte de litt hjelp, noen som kunne bidra til å løse problemet, sier produsenten. Som er svært glad for tilliten han og filmteamet fikk av Prøysens barn til å utdype universet med de to filmene.

LES OGSÅ: GAFFAs Film fra Sør-guide.

– Men det er også et viktig premiss for oss at publikum skal kjenne igjen den gode og lune fortelleren Alf Prøysen var. Etter responsen fra de aller første visningene, kjenner vi oss ganske trygge på at vi har klart begge deler, sier Martin Sundland avslutningsvis.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)