Fem filmer du bør få med deg under Film fra Sør

Stillbilde fra Boon Joon-hos spillefilm «Parasite».
Eksamen nærmer seg, nettene blir lengre og været blir kjøligere. Heldigvis kan Oslo by på nok en filmfestival som gir deg en gyldig grunn til å ta en pause fra lesingen og trekke inn i lune kinoseter.

Da har årets Film fra Sør-festival ankommet hovedstaden, og GAFFA har tatt en titt på programmet.

Det er et solid program, med mange oppdagelser i vente. Slik som med de tidligere Film fra Sør-utgavene ligger nok de største filmopplevelsene der du minst forventer dem.

LES OGSÅ: Filmbransjen raser mot ny Netflix-funksjon.

Når det sagt, her er fem forslag til hva det kan være spennende å sjekke ut på Film fra Sør, både de treffsikre og de litt mystiske.

Parasite

Åpningsfilmen, og kanskje det mest åpenbare valget. Men med det åpenbare valget er du relativt sikret en bra kinoopplevelse. Årets gullpalmevinner og med ravende anmeldelser fra det store utland er dette en film det er trygt å ta en sjanse på.

Regissør Boon Joon-ho har med filmer som «Snowpiercer», «The Host», «Mother» og «Memories of Murder» leker han seg med sjangre samtidig som filmene har mye å si. «Parasite» er nok intet unntak.

Anbefalt av Alexander Svanåsbakken

Los Reyes

Jeg trodde aldri jeg skulle sitte her, som et katte-menneske, å anbefale det som virker som et kjærlighetsbrev til hunder. Om du også tar en titt på traileren ovenfor kan du muligens forstå hvorfor den likevel kan slå an hos flere.

«Los Reyes» ønsker å fokusere på det hverdagslige og tingene vi tar forgitt, slik som de to hundene som alltid henger i skateparken. Hvor sover de egentlig om natten? Hvem eier dem? En tankevekker med andre ord, med mye hundepust i monitor.

Anbefalt av Ina Elizabeth Sletten

First Love

Takashi Miike er en regissør som lager helt vanvittig mange filmer. Han ligger vel på 103 filmer per dags dato. At Film fra Sør ikke har en film fra han hvert år er nesten litt merkelig. Hans forrige film på festivalen var «Terra Formars», i 2016. Det var en film basert på en manga og anime, hvor mennesker/insekt hybrider sloss på mars. Kanskje litt for tøysete for den gjengse Film fra Sør-besøkende.

Nå er han derimot tilbake med en gal og helsprø yakuzathriller. Det kan ikke bli annet enn moro. Han er tydeligvis tilbake på det han gjør best: Å sjokkere og overraske!

Anbefalt av Alexander Svanåsbakken

The Kingmaker

Jeg skal ærlig innrømme at det er lite jeg elsker mer enn fortellinger om gale, mektige kvinner med overdådig smak. Heldigvis slår Lauren Greenfield til med nok et sylskarpt blikk på makthungrige materialister; Denne gang er rampelyset rettet mot den filippinske diktatorfruen Imelda Marcos.

Ikke bare er «The Kingmaker» et portrett av et helt spesielt menneske, men dokumentaren belyser samtidig hvor fort et folk kan glemme sin fortid når man er døden nær.

Anbefalt av Ina Elizabeth Sletten

I’m a Cyborg, But That’s OK

Hovedgjesten på årets festival er Park Chan-wook. Et virkelig kupp! Og i den anledning så viser tilnærmet alle filmene han har lagd. Alle er absolutt verdt å se men et godt tips er den aldeles fenomenale og ytterst bisarre «I’m a Cyborg, But That’s OK». Plottet er enkelt. En ung jente som tror hun er en cyborg, blir innlagt på et sykehus hvor hun forelsker seg i en mann som tror han kan stjele folks sjeler. Det er søtt, det er morsomt og den er visuelt nydelig.

Det kan virke som den er litt glemt blant alle de andre anerkjente titlene til Park Chan-wook. Romantiske komedier får sjeldent den anerkjennelsen de fortjener. Selv ikke når de er så bisarre og artig som denne! Det er så herlig, og et friskt pust i all volden som gjennomsyrer resten av filmene hans.

Anbefalt av Alexander Svanåsbakken

Dette er kun et lite knippe av alt Film fra Sør har å tilby i dagene 7. til 17. november. Ta en titt på programmet og finn de titlene som pirrer deg mest.

Her er det noe for alle!