Ni skrekkfilmer fra kvinner du kan nyte på Halloween

Matilda Anna Ingrid Lutz i «Revenge».
Halloween er over oss, og det beste med denne høytiden er å kose seg med intense og ubehagelige skrekkfilmer.

Med Nini Bull Robsahm sin nyinnspilling av «De dødes tjern» like rundt hjørnet, kan vi kanskje snart drepe den håpløse myten om at damer ikke kan lage skrekkfilmer.

Derfor har vi plukket ut ni utmerkede og ubehagelige skrekkfilmer signert kvinner.

LES OGSÅ: Mayhem-medlem snakker ut om «Lords of Chaos».

Filmene presenteres ikke i en spesiell rekkefølge.

1. «Trouble Every Day» (Claire Denis, 2001)

Claire Denis’ intense bite-film, er en eksistensiell og ubehagelig horror film som rører innom alt fra kjønnsroller til sin egen spesielle variant av en vampyrfilm. Vincent Gallo er også med, og bidrar til å gjøre dette til en merkelig, men uhyre interessant film. Og en ganske ekkel en.

Franskdamene gjør alt på sin egen måte, de.

2. «The Invitation» (Karyn Kusama, 2015)

En saktegående thriller om et middagsselskap som ikke går helt som planlagt. «The Invitation» er et kammerspill, som gradvis avdekker fler og fler lag. Det er ubehagelig, og filmen har en stemning som du ikke helt vet hvordan du skal håndtere.

Eller hvorfor det føles så rart, selv om det ikke skjer noe spesielt på skjermen.

3. «Near Dark» (Kathryn Bigelow, 1987)

Kathryn Bigelow er kanskje mer kjent nå for sine politiske filmer som «Zero Dark Thirty» og «The Hurt Locker», men hun startet sin karriere med mer sjangerfokuserte filmer som «Near Dark». Tenkt som en blanding av western og horror, er dette 80-tallet så det skriker etter.

Men utrolig gøy, og med en energi som ikke finnes i filmer nå lenger.

4. «Raw» (Julia Ducournau, 2016)

«Raw» hadde et lite øyeblikk i 2016 når den kom. Det var mange rapporter om folk som besvimte og kastet opp i kinosalen. Folk reagerer tydeligvis på kannibalisme. Nå syns jeg ikke «Raw» nødvendigvis er så ille, og ryktet dens er kanskje litt overdrevet. Men det gjør den ikke mindre til en utrolig kul og intens film.

Den har en stemning som ulikt mye som finnes på film. Den er hysterisk morsom til tider, og plutselig ekkel. Skuespillet er fantastisk, og det er en film som blir sittende i kroppen.

5. «Revenge» (Coralie Fargeat, 2017)

Rape/revenge-sjangeren er kanskje ikke en sjanger folk løper for å se på kino. Men om det er unntak så burde det være «Revenge». Bare det faktum at filmen er regissert av en kvinne gir hele filmen et annet blikk enn hva man er vant til med denne slags filmer. Den er også et visuelt fyrverkeri. Fargebruken alene gjør denne til en fryd å se på. Også er den så sabla kul.

Kuleste dama du kommer til å se på lenge.

6. «American Psycho» (Mary Harron, 2000)

Kanskje en film som er kjent for folk flest, men likevel en film som kan nytes i forbindelse med halloween. Jeg mistenker også at mange ikke vet at den ikke regissert av en kvinne. Christian Bale gjør en av sine beste rolleprestasjoner, og skaper ubehag for oss som sitter og ser på.

Kultfilm, som godt kan nytes igjen og igjen.

7. «The Babadook» (Jennifer Kent, 2014)

Jennifer Kent er snart aktuell med «The Nightingale», men tok skrekkfilm-verden med storm når hun kom med «The Babadook». Når man blander en veldig sliten mor med en drittunge som sønn, sammen med et monster som begynner å farte rundt og true de, da har man en vinner.

Og en overraskende emosjonelt rik skrekkfilm.

8. «American Mary» (Jen & Sylvia Soska, 2012)

Kanskje den mest ukjente filmen på lista, men verdt og sjekke ut. Den handler om en legestudent som tar ekstrajobb som undergrunnskirurg. Dette er bodyhorror i en bodymod-verden. Soska-søsterne, som har laget denne filmen, holder for tiden med en nyinspilling av filmen «Rabid» fra David Cronenberg. Om ikke det gir tillit til deres evne innen bodyhorror, så vet ikke jeg.

Sjekk ut denne!

9. «Ravenous» (Antonia Bird, 1999)

Hvis man virkelig vi kose seg med noe annerledes, så anbefales «Ravenous» på det sterkeste. Dette er en type horror-western, som også glir ut i mørk humor og satire. Tonemessig er denne en berg-og-dal-bane, noe som gjør det hele enda bedre. Blandingen av humor ene øyeblikket og intenst vold andre er nok ikke for alle.

Men gir man den en sjanse så er det en aldeles nydelig film, som fikk ufortjent mye tyn da den kom.

LES OGSÅ: Disneys oppkjøp av Fox truer filmklassikere.

Hvilke skrekkfilmer anbefaler du? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen på GAFFAs Facebook-side.