Disneys oppkjøp av Fox truer filmklassikere

Stillbilde fra 1999s «Fight Club» med Brad Pitt og Edward Norton som hovedrolleinnehavere.
Det kan virker som om eldre Fox-klassikere kommer til å bli sjelden vare på kinolerretet.

Det er nå et halvt år siden Disney kjøpte opp 21st Century Fox for den historiske summen på 71 milliarder dollar. For de fleste kan det virke som om lite har skjedd siden maktskiftet, men de som liker å nyte filmklassikere i kinomørket kan merke en urovekkende tendens.

Forrige uke skrev Vulture en lengre artikkel om Disneys snodige markedsstrategi med å låse eldre filmer i arkivet og nekte distributører tilgang til dem. Det skal angivelig føre til at det blir større blest når filmene en sjelden gang får se dagslys.

LES OGSÅ: Knausgård stoppet Netflix-prosjekt.

Nettstedet rapportere videre at den samme prosessen har smittet over på de eldre Fox-filmene.

Noen smutthull

Helt uten forvarsel får amerikanske kinoer avslag på søknader om å spille perler som «Alien», «Fight Club» og «Moulin Rouge». Det eneste unntaket er visstnok musikalen «The Rocky Horror Picture Show» som har klart å danne en helt spesiell tilhengerskare.

I tillegg gjelder unntaket for ikke-kommersielle aktører slik som Cinemateket. De kan dermed fortsette å bruke Fox i arbeidet med å berike det norske kulturlivet.

Satser alt på strømming

Det spekuleres i at tilbakeholdingen også skyldes lanseringen av Disneys strømmetjeneste, Disney+. Det har lenge vært diskusjoner om hva slags innhold tjenesten kommer til tilby.

Selskapet skal dog ha vært tydelige på at Disney+ kommer til å være «familievennlig». Det utelukker med andre ord filmer som «Die Hard» og «Birdman». Filmer som i det minste burde være mulig å nyte i kinosalen i ny og ne.

LES OGSÅ: Green Day med legendariske oppvarmere i Norge.

Det er foreløpig ingen merkbar effekt av det nye reglementet i Norge. I forbindelse med jubileum har både «Fight Club» og «Alien» blitt vist på en rekke kinoer i løpet av de siste ukene.

Fikk du med deg denne?