Undervurderte kultfilmer og utfordrende dokumentarer:

Fem filmer du ikke kan gå glipp av under årets Oslo/Fusion

Mellom 20. og 27. september fylles Cinemateket nok en gang med filmer som setter fokus på kjønn og identitet. Her er filmene GAFFA-redaksjonen mener det er viktigst å få med seg.

Oslo/Fusion Internation Film Festival er nok en gang over oss. I snart 30 år har festivalen utfordret grenser, utfordret oss som mennesker og utfordret hva skeiv film kan være. Her er mye god film å velge mellom.

Det er ikke alltid like lett å vite hva som skal prioriteres når den ene filmbeskrivelsen er like pirrende som den neste. Heldigvis er vi her for å tilby en hjelpende hånd. Anbefalingene våre er en blanding av de åpenbare og de ukjente. Undervurderte kultfilmer og utfordrende dokumentarer. Noe for alle, rett og slett.

LES OGSÅ: Kinotoppen denne uka.

Før vi fyrer løs vil vi bare komme med en liten oppfordring.

Filmene nedenfor inkluderer ikke de knallgode kortfilmprogrammene Oslo/Fusion har å by på. Festivalen har et program for så og si hver eneste sjanger. Velg deg en av de som ser spennende ut og bidra til å holde kortfilmen i live. Det kan komme så mye bra ut av kortfilmer, og det at Oslo/Fusion har gått så sterkt inn må virkelig belønnes.

«Portrett av en kvinne i flammer»

En av de store snakkisene under årets filmfestival i Cannes. Hvis man vil være tidlig ute med det som kan bli et av årets høydepunkt er dette filmen å dra på. Regissert av Céline Sciamma, som tidligere har stått bak «Tomboy» og «Girlhood», er dette neppe en film man vil gå glipp av. Den kommer på kino i desember og det er alltid deilig å kunne være litt ufyselig med å ha sett en film tidlig.

Det er kanskje den mest åpenbare filmen å se om man er en person som følger med på festivalene i Europa, men det betyr ikke at den ikke er verdt å se. Snarere tvert imot.

Anbefalt av Alexander Svanåsbakken

«Adam»

Det ble raskt nyhetsoppslag da Oslo/Fusion annonserte at de har inkludert den kontroversielle tenåringsfilmen «Adam» på programmet sitt. En film som har skapt diskusjon i LHBT-miljøet for måten den presenterer transpersoner og seksualitet på.

Filmen handler om 18-åringen Adam som ved en misforståelse blir antatt for å være transmann. Han innleder et forhold med lesbiske Gillian, men er redd for at hun vil forlate han så fort hun får vite sannheten. Resultat er visst nok en tragikomisk filmopplevelse.

Det blir spennende å se om kritikerne har medhold i boikottet, eller om «Adam» klarer å vise respekt til de identitetene den representerer. Regissør Rhys Ernst kommer selv til å være til stede under visningen 26. september.

Anbefalt av Ina Sletten

 «Scream, Queen! My Nightmare on Elm Street» + «A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge»

Noen ganger må man bruke muligheten til å se eldre filmer som man kanskje ikke har sett før, eller se de med nye øyne. Derfor er det herlig at Oslo/Fusion viser «A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge». Ikke akkurat godt likt når den kom, men den har opparbeidet seg et kultpublikum i senere tid. Mye på grunn av sine homoerotiske undertoner. Som en ofte oversett oppfølger i «Nightmare on Elm Street»-universet, er det kanskje på tide å besøke den på nytt.

Det hjelper også at den kan ses i samhold med en dokumentar som tar opp disse homoerotiske undertonene, hvilken status den har fått, og får høre filmens hovedrolleinnehaver, Mark Patton, fortelle om sitt syn på reaksjonene. Det er en gyllen måte å gå litt dypere inn i filmen som kanskje gir deg et annet syn når du ser selve filmen etterpå.

Anbefalt av Alexander Svanåsbakken

«Hail Satan?»

Blodsutgytelse, groteske ritualer og en gud med geitehode. Hva er egentlig greia med satanisme? Hva er det satanistene vil? Og, hører alle satanister på metalmusikk?

Nå kan du endelig få svar! Dokumentaren «Hail Satan?» følger gruppen The Satanic Temple og deres kamp mot kristnes overveldende makt i USA. Regissør Penny Lane gir oss et innblikk i en forhatt religion, og det fellesskapet som sørger for at den stadig vokser.

«Hail Satan?» tok filmfestivalen Sundance med storm tidligere i år, og nå er den endelig mulig å se i Norge. Unn deg selv en unik kinovisning fylt med latter, kunnskap og Baphomet.

Anbefalt av Ina Sletten

«Knives and Skin»

Det er masse filmer på Oslo/Fusion som er verdt å få med seg. Og det er ofte de man ikke visste om fra før som gjør størst inntrykk. Når en film blir beskrevet på følgende måte i programmet, kan jeg jo ikke annet enn å måtte se den.

«Med foto dryppende av neon, lunefulle synth-toner og a cappella-versjoner av 80-tallshits, inviterer regissør Reeder (Signature Move, Oslo/Fusion 2017) oss inn i et surrealistisk drømmescenario med konnotasjoner til ‘Twin Peaks’ og ‘Heathers’».

You had me at neon and synth.

Det høres jo aldeles nydelig ut. Ta en sjans. Se en film du aldri har hørt om før. Se denne. Eller en annen. Det er der skattene er.

Anbefalt av Alexander Svanåsbakken

Oslo/Fusion International Film Festival går av stabelen på Cinemateket 20. til 27. september.

Hele programmet finner du på festivalens offisielle nettsider.