Verdens nordligste filmfestival

Scene fra filmen «Fisherman's Friends».
Hvert år ruller den røde løperen ut for filminteresserte i nord. Filmfestivalen i Honningsvåg arrangeres 12. til 15.september.

Over 100 filmer og nærmere 6.000 besøkende fyller byen i september hvert år.

Åpningsfilmen på Nordkapp Filmfestival er «Fisherman`s Friends», og åpningsfesten vil stå i stil med filmen: framføring av shanties med The Black Velvet fra Lakselv. Filmen er et lunt, humoristisk drama fra England.

LES OGSÅ: Highasakite annonserer klubbturné.

Historien er basert på faktiske hendelser om shantykoret som gikk fra å opptre på brygga i idylliske Port Isaac i Cornwall til utsolgte konsertlokaler og en gullkantet platekontrakt. Fisherman’s Friends, synger tradisjonelle sjømannsviser når de ikke fisker eller redder skipbrudne.

Filmen forteller hvordan Danny (Daniel Mays), som jobber på et plateselskap, bestemmer seg for at han vil utgi dem på plate. Men det skal vise seg at å signere ti røffe fiskere er lettere sagt enn gjort. Den sjarmerende Alwyn spilles av Tuppence Middleton og hennes far Jim av James Purefoy.

Filmstipend  for ungdom, pitcheverksted og seminar

Går du med en filmidé i magen og er mellom 13 og 19 år tildeler Nordkapp Filmfestivals filmstipend til en eller flere ungdommer, eller en organisasjon som innen film ønsker å utvikle seg eller prosjektet sitt.

Stipendet er et pengebeløp på 15.000 kroner som sponses av Grieg Seafood. Utdelingen av filmstipendet skjer i forbindelse med åpningen av ungdomsfilmfestivalen 20. september. Filmfestivalen har hvert år egne tilbud med film for ungdom.

Kandidater sender en søknad på stipendet med en kort begrunnelse til [email protected]. Frist er 25. august.

I samarbeid med Nordkapp Filmfestival arrangerer Nordnorsk Filmsenter også et pitcheverksted for produsenter og regissører i Nord-Norge. Datoene for dette er 11. til 13. september. Forelesningene foregår på svensk, dansk og engelsk. Nordnorsk Filmsenter velger ut inntil seks dokumentarprosjekter, i utvikling eller produksjon, til deltakelse på årets verksted.

Finnmarks store filmskaper

Knut Erik Jensen (78) er festivalens store beskytter. Jensen er kjent for flere spillefilmer, blant annet «Brent av frost» med norsk filmhistories mest kjente scene. Han er i fyr og flamme fremdeles og har i flere år arbeidet for finansieringen av «Lengsel etter nåtid», et filmprosjekt som i høyeste grad berører aktuelle etiske problemstillinger, en film om nedbrenningen av Finnmark, om nordmenn som ble flyktninger i eget land.

– Det er en av de viktigste fortellingene i Norge, som trenger å bli fortalt, sier Jensen.

LES OGSÅ: Netflix kansellerer kritikerrost serie.

Gjester bør få med seg åpningen av festivalen med fyrverkeri og sang. Det komplette programmet offentliggjøres snart på festivalens offisielle nettsider.

Foto:Erlend Aas | NTB Scanpix
Filmskaper Knut Erik Jensen er festivalens store beskytter. Her er han fotografert i Oslo i 2008 i forbindelse med premieren på filmen «Iskyss».