Filmfestivalen Oslo Pix med programslipp

Matthew McConaughey i Harmony Korines «The Beach Bum», Sigourney Weaver i «Alien» og Elisabeth Moss i «Her Smell». Disse er blant filmene som settes opp på årets utgave av Oslo Pix.
Oslo Pix er tilbake for å vise oss at det også finnes kvalitet i bred film. I neste måned går filmfestivalen av stabelen, og GAFFA har i den anledning tatt en nærmere kikk på programmet som ble sluppet i kveld.

For tredje år på rad skal vi bli servert det beste som har blitt laget i den vestlige verden det siste året. En blanding av blockbustere, smale europeiske filmer, og brede amerikanske filmer som ikke kommer til en kino nær deg.

GAFFA.no gir deg et lite innblikk i hva som kan forventes av årets program. En blanding av gjennomgang og litt tips.

LES OGSÅ: Hollywood-legenden Doris Day er død.

Selve festivalen åpner og avslutter med to nordiske perler. Den danske «Dronningen» skal åpne festivalen, mens finske «Aurora» skal avslutte. Er det vanskelig å finne tid til å se film, eller vite hva man skal se, er det alltid trygt å se åpningen og avslutningen på en filmfestival. Det går sjeldent galt.

Filmer som burde kommet til Norge

Folk som følger litt med på hva som kommer av film i USA, vet at det er overraskende mange filmer som ikke får noen ordinær norsk kinodistribusjon. Det har Oslo Pix prøvd å gjøre noe med og viser en rekke filmer som burde kommet til Norge på vanlig vis. «Can You Ever Forgive Me» fikk tre Oscar-nominasjoner, og figurerte på en rekke topp 10-lister for 2018. Likevel er det foreløpig kun på Oslo Pix du kan få sett den på det store lerretet her til lands.

«The Beach Bum» er også en slik film som ufattelig nok ikke kommer på norske kinoer. Harmony Korines «Spring Breakers» er jo et mesterverk, og nå skal han sette sitt preg på stoner-filmen?! Det kan jo ikke bli annet enn spesielt.

Foto:Matt Winkelmeyer | AFP | NTB Scanpix
Camila Alves, Matthew McConaughey og Mary Kathlene McCabe på den røde løperen under verdenspremieren til Oslo Pix-aktuelle «The Beach Bum» på festivalen South by Southwest tidligere i år.

På Oslo Pix-programmet vil du også finne førpremierer av filmer så forskjellig som «X-men: Dark Phoenix» og regidebuten til Olivia Wild, «Booksmart». Sistnevnte har for så vidt 100% på Rotten Tomatoes, og skal ifølge Twitter være helt fabelaktig.

Det er noe for alle i denne seksjonen, og et fint sted å få sett en film tidlig så du kan skryte til alle vennene dine, eller få sett noe på stor skjerm som ellers ikke kommer her til lands.

Konkurranseprogram

Det er jo ikke en filmfestival uten et konkurranseprogram, og det har Oslo Pix tre av. Internasjonal, nordisk fiksjon og nordisk dokumentar. Hvis det er et sted man skal ta et dypdykk under festivalen så er det innenfor disse seksjonene.

«Her Smell» fra Alex Ross Perry er noe å se etter, og blir sikkert en unik opplevelse. Også er det filmer som rumenske «I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians» og norske «Systemsprengeren». «Goliat» av Peter Grönlund er en intens svensk film med helt fantastisk skuespill. Liker man litt hardtslående sosialrealisme er dette filmen å se. «Cold Case Hammarskjöld» av den gale danske dokumentaristen Mads Brügger er filmen for alle de som tror at dokumentarer er kjedelige.

Det er også klaustrofobiske filmer som «Cutterhead» og norsk indiefilm med «DU» av Paul Tunge å se etter. Og mye mer. Her kan det oppleves mye forskjellig.

Oslo Pix disker også opp med film som bare venter på å bli oppdaget. «Eighth Grade» er utrolig fin film som gikk litt på norske kinoer, men uten noe nevneverdig fanfare, så jeg tror de færreste fikk det med seg. Med den logikken så burde det tas sjanse på andre filmer som kanskje har gått en hus forbi: «Firecrackers» og «The Kindergarten Teacher» er filmer som kan by på store opplevelser.

Det er også et spennende norsk indiefilm-program. Norsk film kan for noen gi en litt bismak, men det er filmer her som kan overraske. «Skal dere gå allerede» fra Mona J. Hoel, regissøren av Norges eneste dogmefilm, kan gi noe som ikke er så vanlig i norsk film.

En annen spennende mulighet er «Vi er her nå» av Mariken Halle. Den er fortsatt ikke ferdig, og publikum har mulighet til å bidra med å forme filmen videre.

Sjangerfilm

Sjangerprogrammet til en festival er alltid spennende. Oslo Pix har noen godsaker. Det er kanskje ikke det mest utfylte programmet, men det er spennende ting her. «The Nightingale» av Jennifer Kent, regissøren av «The Babadook» blir nok noe for seg selv.

Personlig blir nok kjernen i sjangerprogrammet, og kanskje hele festivalen, «Under the Silver Lake» av David Robert Mitchell. Han lagde den ekstremt fantastiske «It Folllows». Her kommer han med en slags neo-noir med dype dykk inn i konspirasjonsteorier og hva enn han finner på. Det har potensial til å bli helt magisk.

«Mysteriet Mr. Link» er også verdt å nevne. Laika lager noen av de beste animasjonsfilmene vi finner i verden og er et av få selskaper som fortsatt lager stop-motion. Skulle ønske den også ble vist med engelsk tale – animasjon er ikke bare for barn, vet du.

Spesialvisninger og «Olsenbanden»-maraton

Det er et robust utvalg av filmer som fokuserer på politikk, og en serie som heter Pix on Art. Her finner du blant annet en dokumentar om PJ Harvey, «A Dog Called Money» og en dokumentar om romantiske komedier. Den heter «Romantic Comedy» og kan kobles opp med en utekino-visning av klassikeren «When Harry Met Sally». Spesialvisninger av «Alien» og «All the President’s Men» er også verdt å få med seg. Ingen sier man kun må se nye filmer på kino. «Laurence Anyways» anbefales for alle som ikke har sett den. Den er nydelig.

…og hvis du virkelig er interessert, så blir det «Olsenbanden»-maraton under filmfestivalen. Der vises alle filmene i serien.

LES OGSÅ: Netflix-stjerne til Norge.

Oslo Pix går av stabelen 3. til 9. juni.

Billettsalget er allerede i gang – og komplett programoversikt finner du på festivalens nettsider.

Foto:Rolf Konow | Storytelling Media
Hovedrolleinnehaver i filmen «Dronningen», Trine Dyrholm, kommer til Oslo Pix for å møte publikum.