Den norske artisten Daniel Herskedal blir å høre i Brad Pitt-produsert film

Da regissør Joe Talbot skulle finne musikk til sin langfilmdebut «The Last Black Man in San Francisco» (bildet), tipset en av skuespillerne ham om musikken til den norske jazztubaisten Daniel Herskedal.
Daniel Herskedals musikk blir å høre i den doble Sundance-prisvinneren «The Last Black Man in San Francisco», som har kinopremiere i juni – og har Brad Pitt som produsent.

Sånn går det når en av skuespillerne er fan av det du lager, forteller den prisbelønte jazztubaisten og komponisten til NTB.

– Regissør Joe Talbot fikk anbefalt musikken min av en av skuespillerne som er med i filmen, og som kjente til platene jeg har gitt ut på Edition, sier Herskedal.

LES OGSÅ: Oscarsus over Hardangervidda.

Edition Records er det britiske selskapet som har gitt ut hans siste tre album, sist ut Voyage som kom i mars. Ifølge Herskedal falt Talbot for lydlandskapet han lager i for eksempel 2015-albumet Slow Eastbound Train, hvor han looper seg selv og improviserer over.

– Med det som utgangspunktet laget jeg litt nytt, pluss at jeg arrangerte klassikeren San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), sier Daniel Herskedal.

Tubatoner

I traileren til filmen høres umiskjennelige tubatoner. Filmselskapet A24, som sammen med blant annet Brad Pitts produksjonsselskap Plan B står bak «The Last Black Man in San Francisco», vil slippe en plate med filmmusikken i forkant av premieren 14. juni.

– Der bidrar jeg med en komposisjon, sier Herskedal.

Filmen handler om Jimmie Fails, som spiller hovedrollen og var med på å skrive et manus ut fra egne erfaringer. Fail vokste opp i San Francisco, men følger seg stadig mindre og mindre hjemme der – og drømmer om å overta huset bestefaren hans bygde.

Fails er barndomskamerat av regissør Talbot, og filmen har fått svært sterke anmeldelser. Den har Danny Glover på rollelisten – og i rollen som turguide selveste Jello Biafra. Det vanket både regipris og pris for beste kreative samarbeid under Sundance-festivalen, der den ble plukket ut som én av Hollywood Reporters tre favorittfilmer.

Live på tysk radio

Daniel Herskedal har sin egen junipremiere: Da blir albumet Voyage del av flyselskapet Lufthansas utvalgte medietilbud om bord. Utgivelsen har slått stort an i Tyskland, der det har vært ukens album på to av de største radiokanalene i landet – og fredag 10. mai sendte Bayerischer Rundfunk hans konsert i München live.

Voyage ble sluppet i mars, og har tatt Herskedal og hans band Maher Mahmoud (oud), Bergmund Skaslien (bratsj), Eyolf Dale (piano) og Helge Norbakken (slagverk) på turné i Storbritannia, Østerrike og nå Tyskland.

LES OGSÅ: «Twin Peaks»-stjernen Peggy Lipton er død.

– Det er blitt rundt 50 internasjonale anmeldelser av album og konserter, opplyser Daniel Herskedal nøkternt. Det er anmeldelsene langt fra: Han hylles både som komponist og tubaist i verdensklasse, mens album og band roses like sterkt.

Mens flere tyske og franske konserter venter til høsten, blir Daniel Herskedal i sommer å høre på hjemmebane: 19. juli på jazzfestivalen i hjembyen Molde.

Foto:Knut Åserud | NTB Scanpix
Kjølige, isnende bilder av Daniel Herskedal med tubaen fulgte albumet «Voyage» ut i verden.

(©NTB)