Italia elsker den arktiske Karenina

Gørild Mauseths søken etter Anna Karenina er blitt dokumentarfilm. Den har nylig blitt vist i Italia, og anmelderne elsker den. Nå blir det full distribusjon, forteller skuespilleren.
Dokumentarfilmen «Karenina & I», som handler om skuespilleren Gørild Mauseths reise inn i Anna Kareninas verden, har inntatt italienske teatre – og fylt dem til randen.

En rørt Mauseth kan fortelle NTB at filmen, regissert av ektemannen Tommaso Mottola, er blitt kåret til ukens beste film i Italia etter at den er blitt vist på tre av de store teatrene i landet.

Det startet med gode kritikker i Italiensk presse, som slår fast at den arktiske Karenina’en er uforglemmelig. Da kom distributørene raskt på banen og Mottolas film har nå fått bred distribusjon i Italia. Fram mot sommeren blir det filmvisninger både på kino, i teatre og i museum.

LES OGSÅ: Slik svarer Netflix på konkurransen fra Disney og Apple.

Mauseth har gått dypt inn i «Anna Karenina» (1878) og reiste fra Riksteateret i Oslo til Gorkij Drama Teateret i Vladivostok – og spilte rollen på russisk. Tommaso Mottola dokumenterte reisen, og resultatet er altså den nå Italia-aktuelle dokumentarfilmen «Karenina & I», som fikk delt mottakelse her hjemme.

Men i Italia, der har det gått riktig lidenskapelig for seg. Der har filmen hanket inn nærmest panegyriske kritikker: «Ukens beste film». «Et mesterverk». «En tsunami av energi» heter det fra anmelderhold, og duoen – som har fulgt filmen i Italia, beskriver mottakelsen som «uvirkelig».

De opplevde proppfulle teater hus i Roma (9. mars), Milano (11. mars) og Napoli (18. mars).

– Vår visjon var å få filmen vist på noen store italienske teatre. Det var ikke lett å få solgt inn ideen. Man tenkte at kanskje får man solgt noen billetter i orkestergrava. Men så ender det slik: Ti dager før premieren er alt utsolgt, forteller Mauseth.

LES OGSÅ: «Westworld» tilbake i 2020.

En av de virkelig gode anmeldelsene kan leses her, på Mymovies.it, hvor det konkluderes med at filmen er «et komplekst og helt perfekt essay».

Mauseth takker røttene sine for at filmen kunne foreta reisen fra Kjøllefjord til Roma. Med midler fra fylkesordføreren i Finnmark, og sin egen fars fiskeforetak, sikret de sponsormidler til italiensk voiceover og flyere.

(©NTB)