Har gravd opp Stephen King-klassikeren og gitt den ny vri

Bilde fra filmen «Pet Sematary» (2019).
Stephen Kings kanskje skumleste historie, «Pet Sematary», ble film allerede på 1980-tallet. Nå er filmen her igjen – i ny drakt.

Amy Seimetz, som spiller den kvinnelige hovedrollen, synes filmskaperne har lyktes med å fornye filmen – samtidig som hjertet i fortellingen er beholdt.

Seimetz er skuespiller, regissør samt manusforfatter, og hun har allerede hatt en allsidig fartstid i filmbransjen. Nå er hun aktuell med en stor rolle i den nye filmversjonen av Stephen King-klassikeren «Pet Sematary».

– Jeg elsker skrekk – og jeg elsker sjangerfilm. Den har sitt eget språk, sier hun til TT på telefon fra hjemmet sitt i Miami.

LES OGSÅ: GAFFAs anmeldelse av «Pet Sematary».

Boken «Pet Sematary» utkom i 1983, og den er blitt stående som en klassiker. Den handler om hvordan en familie flytter fra byen til et hus på landet. Her finnes det en skog hvor stedets barn har anlagt en kirkegård for døde husdyr. Litt bortenfor den igjen ligger det en annen kirkegård. Det man begraver her, kommer tilbake – men ikke i helt samme skikkelse som før.

Boken ble først filmatisert i 1989.

Var ikke begeistret

– Jeg var åtte år da jeg leste boken. Foreldrene mine var ikke fornøyde med at jeg leste Stephen King da jeg var så ung. Men jeg leste alt: «Cujo», «Christine» og alle de andre som er kommet, sier skuespilleren.

Den nye versjonen av «Pet Sematary» er regissert av duoen Kein Kölsch og Dennis Widmyer. Amy Seimetz konstaterer at det ikke er lett å lage en ny film av en fortelling som er såpass velkjent.

– Alle som liker sjangeren kjenner den, så det er vanskelig. Men de har klart det. Hjertet og storyen er som før, samtidig som de har kommet opp med nye vrier – og også en ny slutt.

– Det gjelder å leke med publikum og få dem til å henge med, slår hun fast.

Foto:Rebecca Cabage | AP | NTB Scanpix
Amy Seimetz promoterer for tiden filmen «Pet Sematary», hvor hun spiller en stor rolle. Her fotografert i Los Angeles i mars 2019.

Hun synes også at dette er en fortelling som åpner opp for samtaler og dypere tanker, og sier:

– Hva er døden? Hvordan snakker man med barna sine om døden? Hvordan forbereder man dem på at vi alle en dag skal dø? Det er tematikk som ofte er tabu, men vi må snakke om det.

Skrekkfilmsjangeren har de siste årene blitt mer moden, med filmer som «Get out», «Hereditary» og «Us».

– Jeg elsker sjangerfilm, ikke minst fordi du kan ta opp hvilket tema som helst – uten at det virker som om du prediker, utdyper hun.

Amy Seimetz visste allerede tidlig at hun ville jobbe med film. Hun forsørget seg som barnepasser og syerske samtidig som hun kjempet for å nå målet sitt. Nå er hun 37 år gammel, har vært med i 70 film- og TV-serier og skrevet en rekke manus. Hun har også hatt regien på flere film- og TV-prosjekter.

Takker ikke nei

Et av hennes mest kjente prosjekter er TV-serie-versjonen av Steven Soderberghs film, «The girlfriend experience».

– Det var han som ringte og lurte på om jeg ville skrive og regissere TV-versjonen. Og man takker ikke nei når Steven Soderbergh ringer og spør, sier dama som i år også kan ses i komedien «Wild nights with Emily».

LES OGSÅ: Filmstjernens kommentar om Netflix høstet applaus.

Senere i år skal hun også gyve løs på nye regiutfordringer, røper hun til TT.

– Jeg har skrevet både ny film og ny TV-serie som skal produseres av FX. Når jeg skriver, er det alltid med tanke på at jeg også skal regissere. Det ville gjort meg gal dersom noen andre tok for seg noe jeg har skrevet – og ødela det.

Det kan virke som om det ene prosjektet tar det andre for Seimetz, og hun medgir leende:

– Jeg har ikke tid til livet! Jeg lever for å jobbe.

(©NTB)