Regissør Thomas Lunde om «They Came»:

– Jeg er lei av at det alltid er USA som blir invadert. Nå er det Norge sin tur

Regissør Thomas Lunde (til høyre) og konseptutvikler Martin Ødegaard er aktuelle med den interaktive spillefilmen «They Came».
«They Came» er et spinnvilt prosjekt om romvesen, gravide menn og Vestfold.

«En ny kald krig truer menneskeheten når romvesen, kjent som Enkene, inntar jorden. Skapningene kidnapper kvinnene og gjør mennene gravide. Nå hviler jordas skjebne på skuldrene til en alenemor, hennes nerdete sønn, eksmannen og en dommedagssekt.»

Slik lyder handlingsforløpet på nettsidene til den interaktive spillefilmen «They Came». Filmen er et fire år gammelt prosjekt mellom regissør Thomas Lunde og konseptutvikler Martin Ødegaard.

Ifølge duoen skal filmen bli en god blanding av science fiction, skrekk og humor.

– Det er viktig å underholde, samtidig som det jeg synes er gøy med å lage film er å si noe om hvordan det er å være et menneske. Mennesker er noen kjemperare dyr som svever rundt på en blå kule i et stort univers. Det er gøy å bruke romvesen for å sette perspektiv på skapninger jeg sikkert aldri kommer til å forstå, sier Lunde.

Han er tidligere kjent som regissør for kortfilmen «A(r)men» fra 2013.

– Lovløse tider 

«They Came» går ikke bare under flere handlingssjangre, filmen er samtidig et spill. Tilskuerne får muligheten til å ta valg og utføre oppgaver som påvirker handlingsforløpet i filmen. Konseptet kan minne om Netflix-filmen «Bandersnatch» men «They Came» skal, ifølge Lunde, ta det enda lenger.

– Vi lever i litt lovløse tider hvor endringer skjer fort og ingen får helt grep på hva som fungerer best for spesielt å treffe de som er litt yngre. Vi har fra dag én vært veldig tydelige på at vi er flere formater og at vi er både film og spill.

Foto:Helge Brekke | GAFFA
Thomas Lunde har regi på «They Came», som etter planen skal ferdigstilles i løpet av 2021.

I desember 2018 mottok «They Came» 200.000 kroner fra Norsk Forskningsråd og fikk opprettet et laboratorium for å jobbe videre med det interaktive aspektet.

– Vi jobber med en professor og en mastergradsstudent fra NTNU og en fra det tekniske universitetet i München. Det vi leker oss med nå er i hvor stor grad vi kan styre en «second-screen», altså iPad eller mobiltelefon, fra den lineære hovedfilmen, utdyper Lunde.

– Det kan på en måte dra seeren inn i historien på ulike kreative måter. Det kan trigge mange ulike opplevelser, kommenterer Ødegaard.

Kjønnsroller snudd på hodet

Duoen legger ikke skjul på at de trekker til seg inspirasjon fra ikoniske filmer som «Alien» og «Invasion of the Body Snatchers». Samtidig understreker de at «They Came» vil skille seg fra eldre verker fordi de har et fokus på å speile samtiden.

–  Våre skjønnhetsidealer snus på hodet når romvesen bedømmer våre menn etter magemål og hofteparti, og det er menn som blir gravide. De utenomjordiske gir oss også et unikt skråblikk på det norske samfunnet og vår kultur, forteller Lunde.

LES OGSÅ: Filmen med Metallica-frontmannen kommer til Netflix.

– Hvorfor er det greit å sende dickpic på nett, men ikke sjekke noen opp på gata på dagtid?  Hva slags parringsrituale er det egentlig å drikke seg full og stå å bevege armer og bein på et dansegulv? Hva sier det om Norge anno 2018 at «Ex on the Beach» var det mest googla «ordet»? Lista kan vel gå i det nærmest uendelige, men det er jo dette som vil møte en utenomjordisk bodysnatcher.

Et sjeldent syn

Det er lenge siden Norge har bidratt til science fiction-markedet. Tidligere i år kom serien «Magnus», som ved hjelp av mørk humor blander sammen folkeeventyr og teknologi. Serien er rikskanalens første satsing på fremtidsrettede fantasiserier siden «Ta den ring» fra 1982.

Lunde og Ødegaard vil bidra til endringen.

– Victoria Winge kom inn veldig tidlig, selv om vi ikke har skutt noen scener med henne ennå. Mye av det som var utslagsgivende for henne var at jeg sa rett ut at jeg var lei av at det alltid er Washington eller Los Angeles som blir invadert. Nå er det Norge og Vestfold sin tur.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «Shazam».

Selv om Norge ikke har vært helt på topp innen det utenomjordiske, har duoen mottatt støtte andre steder. De gjestet nylig filmfestivalen Yubari Fantastic Film i Japan med kortfilmen «Alien Death Fuck» som gir et innblikk i «They Came»-universet.

– Det var et utrolig bra filmmiljø. I Norge holder man seg mer for seg selv når man lager en film. Vi møtte ulike regissører, og alle heiet hverandres filmer frem, utdyper Ødegaard.

Foto:Helge Brekke | GAFFA
Martin Ødegaard er konseptutvikler prosjektet, som i desember 2018 mottok 200.000 kroner fra Norsk Forskningsråd og fikk opprettet et laboratorium for å jobbe videre med det interaktive aspektet.

Retro lydlandskap og kunstnerkollektiv

«They Came» behøver en stemning som er like fryktløs som konseptet. Den norske electronica-legenden Ralph Myerz er bekreftet til å skrive soundtracket til filmen. I tillegg har de et pågående samarbeid med bandet Bacon Boys og komponist Sigurd Winge.

– Vi er ute etter et space-disco-musikklandskap. Inspirert av italienske filmsoundtrack, spesielt fra 70- og 80-tallet. Vi er litt retro. Det er veldig gøy å leke og blande, sier Lunde.

– For min del elsker jeg bare konsepter. Veldig mye musikk-konsepter, for eksempel Ghost og Kiss. Alt som kan gi deg en ekstra historie bak musikken. Man blir jo påvirket av alt mulig, fortsetter Ødegaard.

LES OGSÅ: Filmstjernens kommentar om Netflix høstet stående applaus.

Selv om Lunde og Ødegaard har jobbet med «They Came» siden 2015, er det fortsatt mye som gjenstår. Slik filmen stiller nå har de omtrent tjue minutter med film totalt. Det er foreløpig planlagt å ferdigstille prosjektet i løpet av 2021.

– Vi har jobbet ut en del scener, og det har vært en fantastisk prosess. Martin, sammen med Espen Aukan, står for manus. De skriver et manusutkast før vi tar skuespillerne inn i prøverom hvor de kan leke seg med manuset. Veldig mye impro og «adlibing», informerer Lunde.

– Det er veldig lave skuldre. Nesten som et kunstnerkollektiv. Vi trekker til oss samme type energi, sier Ødegaard.

Neste stopp for turneen av «Alien Death Fuck» er den belgiske filmfestivalen BIFFF i april.