«Shazam!» har norsk premiere 5. april:

Fra Skandinavia via viral kortfilm til Hollywood

Jack Dylan Grazer og Asher Angel i en scene fra snart norgesaktuelle «Shazam!».
David F. Sandberg slapp en kortfilm som ble viral. Nå er han inne i Hollywood-varmen.

Svensken står nå bak DC Comics’ nye superheltsatsing, «Shazam!», som får norsk premiere 5. april.

– Jeg lider av impostor syndrome, og tenker: «Hvordan har jeg klart å lure alle disse menneskene», sier mannen som opprinnelig er fra Jönköping i Småland. Gjennombruddet kom da han sammen med kona Lotta Losten laget kortfilmen «Lights Out», som de la ut på YouTube. Videoen ble viral – og Hollywood lot høre fra seg.

LES OGSÅ: Apple lanserer strømmetjeneste.

På den tiden frilanset Sandberg som filmskaper mens Losten arbeidet i et omsorgsboligkompleks i Göteborg. I dag bor paret i et hus i Hollywood og David F. Sandberg har akkurat ferdigstilt sin største film til nå.

– Dette har alltid vært drømmen. Jeg kan ikke komme på en periode i livet mitt hvor jeg ikke har villet være regissør i Hollywood, men når man vokser opp i Jönköping er det ikke akkurat noe man går rundt og sier til folk.

Blant Superman og Batman

Den første Hollywood-produksjonen han sto for var spillefilmversjonen av «Lights out» (2016). Om denne kvitterte Filmpolitet: «Lights Out er en sånn skrekkfilm som gjør at du får lyst til å trekke føttene opp i stolen når du ser på den».

Deretter regisserte han en annen grøsser: «Annabelle 2: Creation» (2017), som også fikk brukbare kritikker. Med «Shazam!» prøver han seg på en ny sjanger – bekledd av superhelter.

Filmen følger 14-årige Billy Batson (Asher Angel) som, når han uttaler ordet «Shazam», blir en voksen superhelt spilt av Zachary Levi. Helten er del av DC Comics’ verden, som også huser Superman og Batman.

– Det er en film som minner mye om filmene jeg vokste opp med, som «Ghostbusters», «Superman» og «Back to the Future». Alle de filmene hadde en spesiell type følelse, med mye eventyr, humor, drama og til og med litt skrekk, sier Sandberg

Han fikk forsprang

Den svenske regissøren forteller at han er rammet av imposter syndrome, eller bløffsyndromet. Da føler man at man har klart å lure alle til å tro at man er bedre enn man egentlig er.

– Enn så lenge trenger jeg ikke å uroe meg for hybris, det jeg i stedet går rundt og engster meg for er at folk når som helst skal skjønne at det er gjort en feil i Hollywood – ved å ta meg inn, sier han. Og konstaterer at uansett hva som skjer, så kan de alltids flytte nordover igjen og fortsette med å legge ut kortfilmer på YouTube.

Hittil har det dog ikke vært den store grunnen til å uro, både «Lights Out» og «Annabelle 2» ble store publikumsfavoritter. Noe annet som imidlertid kan føre til forviklinger er at det finnes en annen David Sandberg i Hollywood. Det er grunnen til at svensken nå har puttet inn en F mellom David og Sandberg.

LES OGSÅ: Da Hollywood skulle fortelle om mord og kirkebranner.

Noen måneder før «Lights Out» ble viral var nemlig en annen svensk David Sandberg i sving, mannen bak «Kung Fury». Nå bor begge Sandberg’ene i Hollywood og jobber med hver sine langfilmprosjekter.

– Han fikk et lite forsprang, sier «Shazam!»-regissøren – som har følgende råd til andre som ønsker å slå seg opp med filmskaping:

– Jeg tror det er viktig å lage mye, å lage mange kortfilmer. Selv om det skorter på penger så har nesten alle en mobil man kan filme med. Det er en ganske god tid for film nå siden det er mange måter å gjøre ting på.

Foto:AP | NTB Scanpix
David F. Sandberg snakker om «Shazam!» under fjorårets Comic-Con.

(©NTB)